Old Time RNR Magazine

Ma ünnepli 45. születésnapját az ex-Red Hot Chili Peppers gitáros, John Frusciante

2015. március 05. - Sebők_Tamás

john_frusciante.jpg1970. március 5-én született John Frusciante a Red Hot Chili Peppers egykori gitárosa, jelenleg szólózenész, dalszövegíró és producer. 1988-ban került a kaliforniai funk-rock bandába Hillel Slovak pótlására. 1992-ig kettő lemezt, a nagysikerű ’Mothers Milk’-et, valamint a bombasztikus ’Blood Sugar Sex Magic’-et készítette el a zenekarral, majd drogproblémái miatt 1992-ben kiszállt a bandából. Mintegy 6 éves rehabilitáció és szólóanyag készítés után, 1998-ban visszatért. Sok rajongó szerint a zenekar ekkor élte virágkorát. Az 1999-es ’Californication’ 16 millió példányban kelt el világszerte, az őt követő, ’By The Way’ a világ 24 országának 17 toplistáján foglalta el az első helyet, a további 7 listán sem csúszott le a második helyről. 2006-ban a csapat első dupla lemezén is Frusciante gitározott, ez volt a szintén hatalmas népszerűségnek örvendő ’Stadium Arcadium’. A lemez turnéjának befejeztével, 2007-ben hagyta el a zenekart. Helyére a barátja és zenésztársa, Josh Klinghoffer érkezett.

Szólólemezein nagy hangsúlyt kaptak az elektronikus zenei elemek. 2010-ben megjelent ’Empyrean’ című lemeze mindmáig az egyik legközkedveltebb szólóanyaga, csakúgy, mint a ’To Record Only Water For Ten Days’, a ’DC EP’, vagy az ’Inside Of Emptyness’. Frusciante-t a mai napig keresik meg különböző stílusokban alkotó zenészek, és kérik fer produceri szerepre.  

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr297242485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása