Old Time RNR Magazine

Továbbra is a hazai blues élvonalában a Takáts Tamás Blues Band – ’Úton’ (lemezkritika)

2016. március 26. - Sebők_Tamás

ttbb.jpgMinden zenekedvelő vissza tud emlékezni egy-egy előadóra, aki elindította valamilyen zenei pályán, aminek később rabjává vált. Számomra a blues zene megismerésében, felfedezésében elengedhetetlen szerepe volt Takáts Tamásnak és zenekarának. Az első olyan előadók egyike volt, akiket hallgattam, és utána az ő hatásukra ismertem meg a külföldi nagyágyúkat is. Azóta él bennem a blues, a blues rock szenvedélyes szeretete.

Január 26-án, az immáron huszonöt éve működő Takáts Tamás Blues Band – e jeles alkalomból is – bemutatta új, ’Úton’ című nagylemezét a nagyérdeműnek. Az utolsó kiadványukat még 2008-ban adták ki. Az albumon tizenhárom vadonatúj dalt hallgathatunk, de, amolyan rendhagyó módon két bónusz is felkerült a lemezre, így valamilyen szinten új felfogásban hallhatjuk a ’Megöl a vágy’ és már-már kultikus ’Pocsolyába léptem’ című darabokat is.

Mi is az, ami egyből szembeötlő, pontosabban fülbeötlő a lemezen? Változatos. Egy dalt sem hallunk újból. Ennek köszönhetően több stílusba is kikacsintanak Takáts Tamásék. A ’Rock’-ban a kemény rock ’n’ roll és a funk jegyei diadalmaskodnak, míg ’Az életem’ inkább egy folkosabb világú blues ballada, de olyan energiákkal túlfűtött blues rock darabok is felkerültek, mint a ’Miért kell nekem mindig’, vagy a ’Járni az utam’. A hangszerek széles skálája is egyfajta egyediséget kölcsönöz az albumnak. És mi az, ami nem változott? A szövegek és az előadásmód. Takáts Tamás hétköznapi gondolatokról, az életéről szóló, egy zsák humorral átitatott dalszövegei a lemez védjegyeként megmaradtak, amit egyáltalán nem sajnálunk. Természetesen hatalmas elismerés a zenekarnak is, hiszen profi munkát végeztek. Pontos, precíz ritmusszekció, változatos gitárok, dögös gitárszólók. Kiemelném a stúdiómunkát is, hiszen szépen ki lehet hallani a teljes hangszerfelhozatalt, nincs hiány semmiből. Profi keverési munka. Mindent egybevéve a Takáts Tamás Blues Band továbbra is az Úton tereli a gépezetet, véleményem szerint felülmúlták a hozzájuk fűzött előzetes elvárásokat, élvezettel hallgattam végig mind a tizenöt nótát.

Az ’Úton’ már bárki számára megvásárolható, beszerezhető, és erre most megpróbálnám ösztönözni is a hallgatóságot. Készüljön fel az is, aki élőben szeretné elkapni a csapatot, hiszen folyamatosan koncertezik a brigád. A sorozatban zajló klub-bulik mellett persze egy nagyszabású, számos zenész vendégszereplésével megtűzdelt nagyszabású lemezbemutatót is tervez a zenekar április környékére.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr28527570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása