Old Time RNR Magazine

Szentesen a magyar blues kiemelkedő alakja

2016. április 05. - Sebők_Tamás

deak_bill.jpgImmáron 46 éve a magyar rockzenei élet oszlopos tagja, a magyar blues koronázatlan királya. Deák Bill Gyula hosszú idő után ismét Szentesre látogat és ad koncertet a Művelődési és Ifjúsági Ház színpadán.

Nem hiszem, hogy érzed a bluest, ha még nem éltél meg nehéz időket – mondta a blues zene talán legnagyobb alakja, Muddy Waters. Nehéz időkből a magyar blues előadók egyik kiemelkedő személyiségének, Deák Bill Gyulának is kijutott. Budapest szegény negyedében, Kőbányán született. Gyermekkorában labdarúgó szeretett volna lenni, de tizenegy éves korában egy súlyos sérülés miatt amputálni kellett bal lábát. A zene mindig is közel állt hozzá, eleinte Beatles-t hallgatott és énektanárokhoz járt, akik mindegyike operaénekesi pályára szánta. Ő azonban a blues zene mellé állt, olyan előadók nyomdokait követve, mint Jimi Hendrix, a Rolling Stones, a Doors, vagy a Cream. 1979-től a Hobo Blues Band tagja volt, itt tett szert országos ismertségre, végül 1983-ban kezdte el szólópályáját. Népszerűségét csak tovább növelte, hogy ő játszotta Torda táltost Szörényi Levente és Bródy János rockoperájában, az István a királyban. 1984-ben nem kisebb névvel, mint a Rock ’N’ Roll stílus egyik legnagyobb alakjával, Chuck Berry-vel közösen lépett fel. Az amerikai gitáros így nyilatkozott a magyar énekesről: Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam.

A nyolcvanas évek vége további sikereket hozott a szólókarrierjében többek között Nyugat-Németországban és Dániában is koncertezett a Deák Bill Blues Band. A külföldi és hazai fellépések mellett új lemezeken is dolgozott, mára 13 albumon hallhatjuk egyedi hangját, ebből 7 szólólemez olyan örökzöldekkel, mint a Rossz vér, a Hatvan csapás, a Nem haragszom senkire, vagy a Kéne egy üveg vörösbor. A Deák Bill Blues Band 2016-ban is országos turnén vesz részt, melynek egyik állomása lesz a szentesi Művelődési és Ifjúsági Ház, április 23-án, szombaton. Vendégzenekar a mindszenti Exon lesz.

A koncert Facebook eseménye itt található!

deak.jpg

Sebők Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr638568114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása