Old Time RNR Magazine

Hetvenes évek TOP100 - V. rész (1974)

2016. április 24. - Sebők_Tamás

top_100_hetvenesek.jpgHát ezek nem százasak! Mi viszont megcsináljuk a nagy 100-as listánkat. Új rovatunkban, 10 cikken keresztül mutatjuk be nektek a hetvenes évek rock világának 100 legjobb albumát. Hogy hogyan? Az egyes részek egy adott évbe kalauzolnak el benneteket, és mutatják be azon esztendő 10 meghatározó lemezét. Máris félúton vagyunk és megérkeztünk egy újabb esztendőbe. Lássuk milyen lemezeket szerezhettünk be 1974-ben.

Frank Zappa – ”Apostrophe” (’)

Zappa egyik tökéletes munkájának tekintik ezt a lemezt, amit az előző, ’Over-Nite Sensation’-nel egyetemben, ugyanazzal a zenei csapat rögzített. Az ”Apostrophe” elérte az aranylemez státuszát és a Billboard listán való Top10-be kerülésével a legsikeresebb Zappa lemezként tartják számon.

Bad Company – ”Bad Company”

A Bad Company debütáló albuma a maga több mint ötmilliós eladott példányszámával a RIAA kiadó legsikeresebb 70-es évekbeli rock lemeze. A legsikeresebb kislemezei a ’Can't Get Enough’ és ’Movin' On’ mindmáig a rock zene örökzöldjei közé tartoznak. A ”Bad Company” a brit lemezeladási lista 10. helyén nyitott és több mint 25 hétig tudta magát fent tartani.

Deep Purple - "Burn"


A Deep Purple nyolcadik nagylemeze, de az első David Coverdale énekessel és Glenn Hughes basszusgitárossal. Az allmusic lemezkritikájában egyszerűen fenomenálisnak nevezi a címadó dalt és egyszerűen egy teljes gázon prögő produkcióról számol be a teljes lemez kapcsán. Mi magunk sem vitatkoznánk ezzel a kijelentéssel.

Aerosmith – ”Get Your Wings”

A nagysikerű Aerosmith második nagylemeze. Szintén az RIAA adta kis és mára tripla-platina minősítéssel rendelkezik. Három sikeres kislemezt is kiadott a zenekar az albumról, a ’Same Old Song and Dance’-hez, az ’S.O.S (Too Bad)’-hez, valamint az eredetileg Yardbirds-től hallot ’Train Kept A Rollin’’-hoz.

KISS – ”Hotter Than Hell”

A ”Hotter Than Hell” a KISS első lemezétől, a ”KISS”-től elérően egy kicsit sötétebb világba kalauzolja el a hallgatóságot. Ezt legtöbben a zenekar tagjainak akkori magánéleti problémái miatt gondolják így. A címadó dal, a ’ Got to Choose’, a ’Parasite’, a Goin' Blind mellet Ace Frehley kiváló szóli miatt is megérdemli a lemez hogy ott legyen a listánkkon.

 

Ronnie Wood – ”I’ve Got My Own Album To Do”

A Rolling Stones egyik gitárosaként ismert Ronnie Wood első szólólemeze született meg 1974 szeptemberében. Stílusát tekintve nem nagyon határolódott el a a Rolling Stones által képviselt rythm & blues vonaltól. Persze legnagyobb társa Keith Richards is közreműködik az albumon, zongorán és gitáron, és a vokálokba is besegített.

 Spooky Tooth – ”The Mirror”

A Spooky Tooth egyik legkomplexebb albumaként tekintenek a ’74-es The Mirror-ra, amelyen érezhetők, a gospel, az R&B, a pop és a hard rock hatása is. Azonban az egyik legsajnálatosabb eset is ekkor történt. A The Mirror októberi megjelenése után a zenekar bejelentette, hogy feloszlik.  

Montrose – "Paper Money”

Ronnie Montrose Hendrix-re utaló gitárjátéka, Sammy Hagar karakteres énekhangja, és a jobbnál jobb dalszövegei igen színessé tették a Montrose második anyagát. Kimaradhatatlan a listánkról.

Lynyrd Skynyrd – ”Second Helping”

’Sweet Home Alabama’, ’Call Me The Breeze’. Kell ennél több? A Lynyrd Skynyrd  második nagylemeze a Billboard lista 12 helyéig kúszott fel, majd fél évvel a kiadás után már aranylemez státuszban mozgott, mára dupla platina minősítést kapott. A southern-rock királyainak ikonikus albuma is helyet foglalt nálunk.

 Blue Öyster Cult – ”Secret Treaties”

Angliában az év lemezének választott ”Secret Treaties” a Blue Öyster Cult harmadik, sokak szerint a világ legjobb proto-metal lemeze. A csapat hazájában, Amerikában is hatalmas sikereknek örvendett, 14 hétig volt rajta a US chart-on. 1992-ben érte el az aranylemez státuszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr468658748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása