Old Time RNR Magazine

Hetvenes évek TOP100 - VI. rész (1975)

2016. május 08. - Sebők_Tamás

top_100_hetvenesek.jpgHát ezek nem százasak! Mi viszont megcsináljuk a nagy 100-as listánkat. Új rovatunkban, 10 cikken keresztül mutatjuk be nektek a hetvenes évek rock világának 100 legjobb albumát. Hogy hogyan? Az egyes részek egy adott évbe kalauzolnak el benneteket, és mutatják be azon esztendő 10 meghatározó lemezét. Máris a sorozatunk második felébe csúszunk át és 1975 legjobb lemezeit hozzuk el nektek.

Queen – ’A Night at The Opera’

A lemez szimpatizánsai és a pártatlan hallgatók a Queen egyik legnagyobb sikerének tartják az albumot, azonban sokan a bírálók közül túlprodukáltnak, nagyképű anyagnak tartják a ’A Night at the Opera’-t. A ’You’re My Best Friend’ és a ’Bohemian Rhapsody’ a lemez ékességei több héten keresztül vezették az angol kislemez listákat.

Black Oak Arkansas – ’Ain’t Life Grand’

Az arkansasi southern rock óriások nyolcadik nagylemeze is 1975-ben látott napvilágot. James "Jim Dandy" Mangrum vicsorgó éneke továbbra is uralta a lemezt, de ezek mellett olyan darabok is ékességei az "Ain’t Life Grand-nek" mint a ’Taxman’, a "Let Life Be Good to You", vagy a kimondottan Grateful Dead-esre sikerült "Keep On".

Jeff Beck – ’Blow by Blow’

A legendás angol gitáros második szólóanyaga. Az instrumentális album platina minősítést is elért, valamint a Billboard lista 4. helyén is tanyázott. Olyan dalok ékesítik az anyagot, mint a Paul McCartney és John Lennon által összehozott ’She’s a Woman’ vagy a Stevie Wonder tollából született ’Thelonius’.

Bruce Springsteen – ’Born to Run’

Az amerikai gitáros harmadik, egyben átütő jelentőségű nagylemeze. Szinte azonnal kereskedelmi sikert hozott Springsteennek. A Billboard lista bronzérmese volt sokáig, valamint a Rolling Stone által összeállított ’Minden idők 500 legjobb albuma’-nak 18. tagja.

Rush – ’Fly By Night’

A csapat második nagylemeze, az első, melyen a legendás Neil Peart dobol. A dalok többségén nagyon megfigyelhetőek a Led Zeppelin hatásai de már a progresszív irányzat alapjait is magában hordozza az anyag. A Billboard lemezeladási listáján a 113. helyig jutott, és az Egyesült Államokban 1993 decemberében érte el a platinalemezt jelentő egymillió eladott példányt.

 

Foghat – ’Fool For The City’

Bár a ’Fool For The City’ az angol Foghat ötödik nagylemeze, az első, mely platina lemez lett. Ehhez nagyban hozzájárul a csapat hatalmas slágere, a ’Slow Ride’ is, mely ezen az anyagon kapott szerepet. A lemez további érdekessége a borítója, amin a Foghat dobosa, Roger Earl a New York egyik utcájának közepén egy csatorna fedélbe lógatja horgászbotját.

AC/DC – ’High Voltage’

Bár 1975-ben kizárólag Ausztráliában és Új-Zélandon jelent meg a lemez, a megjelenés évében 45.000 darabot adtak el belőle, ami elérte az aranylemez státusz-t. 1974-ben mindössze 10 nap alatt rögzítették a dalokat, olyan közreműködő előadókkal, mint a Young testvérek legidősebb tagja, George Young, de a dobok mögé ült Peter Clack és John Proud is.

Paul Kossoff – ’Live at Croydon Fairfield’

A nagysikerű Free gitáros egyik felejthetetlen koncertanyaga, melyet 1975 júniusában adtak Croydon Fairfield-ben. A Back Street Crawler nevű bandával a Free mellett Kossoff további sikeres lemezeket adott ki említhetnék csak a ”The Band Plays On”-t vagy a ”2nd Street”-et is.

Led Zeppelin – ’Physical Graffiti’

A Physical Graffiti a Led Zeppelin első dupla lemezes kiadványa. A nemrégiben megjelent újrakiadás során is kiderült, hogy a zenekar egyik legnépszerűbb albuma. A dalokat úgy válogatta össze a négyes, hogy egy dal lezárása felvezesse a következő darabot, így megalkotva egy összefüggő, több mint 80 perces csodálatos zenei élményt.

Bad Company – ’Straight Shooter’

Az angol hard-rock csapat második kiadványa. Az angol listák dobogóján is tanyázott, de helyet foglalt a Billboard lista harmadik helyén is. ”Good Lovin’ Gone Bad”, ”Feel Like Makin' Love”, vagy az elveszett sztároknak készült ”Shooting Star”, melyek vezérdalai a lemeznek. Elengedhetetlen a listánkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr958696062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása