Old Time RNR Magazine

Piszkos riffek, piszkos blues-rock – Dan Patlansky koncertbeszámoló, 2016.08.29. A38 hajó

2016. szeptember 16. - Sebők_Tamás

dan_patlansky_budapest_a38_hajo_2016_1.jpgDél-Afrikában nem tartozik a legnépszerűbb zenei műfajok közé a blues. Dan Patlanksy mégis a blues-rock műfajban találta meg élete értelmét. 2016-ban már a hetedik albumával jelentkezett. A fiatal zenész augusztus 29-én Budapestre is ellátogatott már második alkalommal, hiszen tavaly Joe Satriani előtt már találkozhatott vele a közönség. Most az A38 hajó színpadát zúzta meg.

Az este blues-os mivoltát a VoluMen alapozta meg. Semmit sem hallottam még erről a csapatról, és úgy gondoltam, hogy ez maradjon is így a koncert kezdetéig. A kezdésnél a csapat énekese, Schweighardt Tamás (Schweki) elmondta, hogy azért vannak itt, hogy elringassák a hajót és közönségét. Ez minden tekintetben sikerült nekik. Kellemes, blues-os, funk-os, rockos, dalaikkal elkápráztattak minket. Megfelelő csapat egy klub bulira, de egy igényes blues kocsmában is el tudnám hallgatni őket pár pohár whisky társaságában. Egyedi stílusukkal, különleges tehetségükkel levettek a lábamról.

A bemelegítő után színpadra lépett Dan Patlansky. Nemrégiben megjelent ”IntroVertigo” című nagylemezének turnéján látogatott el hozzánk három fiatal sráccal, akik kisegítették őt a turné ezen szakaszán. Egy lágy instrumental-lal, a ’Drone’-nal kezdtek majd felcsendült a ’Sonova Faith’ ritmusos introja és az egész hajó erőteljes bólogatásba kezdett. A műsor alapját természetesen a frissen megjelent lemez dalai adták, de a ’20 Stones’ és a ’Dear Silence Thieves’ slágerei sem maradhattak ki a repertoárból.

Csakúgy ahogy az improvizáció, a jammelés sem. A Jonathan Murphy – basszusgitár, Tom Gatza - billentyűs hangszerek, Felix Dehmel – dobok alkotta csapat rendesen kitett magáért. Mindenkinek lehetősége volt megmutatni magát és bár csak egy rövid ideig segítették Dan-t, mégis egy jól összeszokott csapatot láthattunk a színpadon. A gitáros kivételes tehetségét azonnal felfedezhettük, erre csak rátett a lapáttal, amikor például percekig pengetés nélkül ún. hammer technikával játszott, vagy amikor rendesen megnyúzta azt a szerencsétlen stratocastert, ami azért korábban is kapott egyet s mást az élettől. Egyébként ezzel az egy gitárral nyomta le a bulit. Persze a lírai dalokból sem volt hiány és örültem, hogy a kedvencem, a ’Hold On’ is helyet kapott a repertoárban. Egy önjelölt hülyegyerek azonban úgy gondolta, megfoszt az örömtől, amit a dal nyújt és leginkább Glenn Hughes magas visításait akarta utánozni – sikertelenül - amivel persze megtörte a hangulatot. Aztán végül ráhagyta. A ’Daddy’s Old Gun’ című klasszikussal zárult a magyar koncert. Nagyon klassz előadás volt és azt gondolom, hogy Dan viszonylagos itthoni ismeretlensége ellenére elég sokan részt vettek a koncerten. A heringparty azért elmaradt, de legközelebb reméljük az is lesz.

dan_patlansky_budapest_a38_hajo_2016_3.jpg

Dan Patlansky @ A38 Setlist:

Drone
Sonnava Faith
Stop the Messin'
Bring the World to Its Knees
Loosen Up the Grip
Bet On Me
Run
Still Wanna Be Your Man
Fetch Your Spade
Backbite
My Chana
Hold On
Daddy's Old Gun  


Fotók: Császár Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4711713065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása