Old Time RNR Magazine

Úton a halhatatlanok közé?

MC5

2016. október 23. - Sebők_Tamás

mc5.jpgIsmét lépünk egyet az idei Rock And Roll Hall Of jelöltjeinek listáján, és egy 1964-ben alapított csapathoz érkezünk, akiknek elévülhetetlen érdemeik vannak a garázsrock térhódításában.

A Rob Tyner, Wayne Kramer, Fred "Sonic" Smith, Michael Davis, és Dennis Thompson alkotta zenekar egyik fontos első mérföldköve a Rolling Stone újsághoz köthető. Első lemezük, a Kick Out The Jams 1969-es megjelenése előtt az újság címlapján díszelegtek, egy Eric Ehrmann tollából származó cikk kíséretében. A fent említett lemezt egyébként még ’68 októberében rögzítették és Live albumként jelent meg. Energikus, élettel teli előadásmódjukat hűen tükrözi ez az anyag, sokak szerint a legjobb lemez a zenekar életében.

mc5_cover.jpg

A szinte minden este adott detroiti koncerteknek köszönhetően azonnal népes rajongótáborra találtak, mindenki a természeti pusztítással felérő koncertjeikről beszélt.  A nyári turnén több nagy zenekar előtt nyitottak koncerteket. Sikerüket megmutatta, hogy a közönség óriási ráadásokat követelt, ami általában nem tetszett a headliner zenekaroknak, ebből többször adódott konfliktus például a Cream tagjaival is.

A második Back In The USA-re sokan punk úttörőként tekintenek, ez nagyban köszönhető Jon Landau producernek, aki később Bruce Springsteennel számos lemezt készített.

A harmadik, High Time című lemezt Geoffrey Haslam producerrel készítették el, aki nagy rajongója volt a 70-es évek hard-rock bandáinak. Ez hallatszik a lemezen is. A balsors a lemez elkészítése után jött el, ugyanis a promoterek nem igazán végeztek jó munkát, ebből kifolyólag botrányosan alacsony eladást produkált a High Time.  Nem tudunk hosszú ódákat zengeni a zenekar életéről, ugyanis mindössze 3 évvel a debütáló lemez elkészítése után az MC5 feloszlott.

1991-ben 46 évesen Rob Tyner szívroham áldozata lett. Smith-szel is szívroham végzett 45 évesen hunyt el. Davis 68 évesen hunyt el májelégtelenségben.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr1311832207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása