Old Time RNR Magazine

Jazz legendák Szentesen

Rákfogó Emlékkoncert

2016. november 14. - Sebők_Tamás

desktop.jpgBár csak két évig, 1972-1974 között működött a Rákfogó Együttes, ez a klasszikus felállás rövid élete ellenére is mindmáig hatással van a hazai könnyűzeneiparra. Legalább akkora, min az elődként emlegetett Syrius. A zenekar nemcsak Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Babos Gyula, Orszáczky Jackie és Ráduly Mihály pályájára volt hatással, hanem az egész hazai jazzéletet meghatározta. Nemrégiben a Művészetek Palotájában mutatta be a Rákfogó Emlékkoncertet Babos Gyula, Kőszegi Imre és Szakcsi Lakatos Béla. A számos szakmai díjjal kitüntet három művész  nem vállal sok hasonló előadást, azonban Szentesi Hangversenyközpont felkérésére igent mondtak, így november 18-án 19 órai kezdettel a szentesi közönség újra a ’70-es évek hazai jazzéletének atmoszférájában érezheti magát.

A Zene-Világ-Zene programsorozatban megvalósuló, nem mindennapi koncerten olyan kiválóságokról is megemlékeznek a Jazz legendák, mint Orszáczky Jackie, Lakatos Bögöly Béla, vagy Cserba Miklós, akik az Új Rákfogó tagjai voltak, és bár a nevük nem erre utal, a zenekar első felállását alkották. Őket követte a fent említett ötös, a mindmáig legnagyobb hatást gyakorló együttes, akik többször kiegészültek Bögöllyel, Kathy-Horváth Lajossal, Jávori Vilmossal, Németh Jánossal. Később Kis Rákfogó néven működött tovább a zenekar, akik Füsti-Balogh Gábor vezetésével megnyerték a 77-es Ki Mit Tud?-ot.

rakfogo.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9311961101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása