Old Time RNR Magazine

Hetvenöt év egy lemezen

David Crosby – Lighthouse lemezkritika

2016. november 26. - Sebők_Tamás

crosby163.jpgDavid Crosby mostanában Kanye Westen tölti le öregkora feszültségeit, a sajtó rendszeresen cikkezik a 75 éves folk legenda és a Wikipedia szerint huszonegyszeres Grammy-díjas amerikai rapper, lemezproducer, filmrendező és divattervező – és ahogy magáról állítja: a világ legnagyobb rocksztárja - szócsatájáról.

Sokan vélték úgy, hogy Crosby-nak ismét inkább a zene felé kellene fordulni és a 2014-es Croz megjelenése után új lemezzel rukkolhatna elő. A zenész ezt is tette, október 21-én jelent meg új albuma, a Lighthouse címmel. A mára szinte teljesen háttérbe szoruló folk-rock műfajban megszületett Lighthouse az USA-ban jelenleg csak a 117. helyig jutott a lemezeladási listákon, de például Olaszországban 56. helyen áll.

A Byrds és a Crosby Stills & Nash néha Neil Younggal kiegészülő formációjának alapítója a Lighthouse-zal ötödik szólólemezét mutatta meg a nagyérdeműnek, mely – ahogy a videóban is látjuk - inkább a korai pályájának hangulatát, zenei világát tükrözi. Dobost nem kellett fizetni a lemezfelvételeknél, hiszen egyáltalán nem halljuk az ütős hangszert, jórészt az akusztikus gitár dominál, valamint az egésznek a basszusgitár mély duruzsolása ad egy alapot.

A dalok témái között helyet kap a házasság, a természet, és saját Crosby saját lelki világának kitárulkozása. Melodikus gitárfutamok, néhol löktető, ütemes pengetések, és zongorakíséret jellemző a dalokra, melyektől nem kap szívrohamot a hallgató, inkább egyfajta kiszakadást jelent az egész lemez a rohanó hétköznapok világából. Egy nyugodt környezetet sugároz, pont mint a vízparton magányosan álldogáló világítótorony.    

A kilenc dalt felölelő lemez hűen tükrözi az 50 évvel ezelőtti folk irányvonalat, mégis ott van benne az a pszichedelikus fűszer, az a modernebb hangzásvilág és Crosby 75 évének minden napja. Érzelmes és nyugodt lemezt készített a folk legenda, pont ezt vártuk tőle.

davidcrosby_cover_360.jpg

David Crosby – Lighthouse (2016)

Things We Do For Love
The Us Below
Drive Out To The Desert
Look In Their Eyes
Somebody Other Than You
The City
Paint You A Picture
What Makes It So?
By The Light Of Common Day

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9211999526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása