Old Time RNR Magazine

A lélek sosem öregszik meg – Neil Young ’Peace Trail’ lemezajánló

2016. december 18. - Sebők_Tamás

ny.jpgNeil Youngot - bár kanadai származású - az amerikai folk-rock élet egyik halhatatlan figurájának, sokan példaképüknek tekintik.  Bob Dylannel egyetemben nem igazán tudja abbahagyni a lemezek termelését, december elején már 37. albumával jelentkezett.

A 10 dalt tartalmazó Peace Trail egészen pontosan december 9-én került a lemezboltok polcaira. Young előzetesen elmondta, hogy elsősorban akusztikus lemezt készít, melyben Jim Keltner dobos, valamint Paul Bushnell basszusgtitáros nyújt segédkezet.

Az akusztikus jelleg egyfajta biztos alapot ad az egész Peace Trail-nek, azonban ne a Harvest féle akusztikus albumra gondoljunk, inkább nevezzük a legendás korong kistesójának. A címadó dallal indul az album, amiben egy egyszerű akusztikus témát egy nagyon koszos és erőteljes, rideg érzést tápláló elektromos gitár, valamint egy billentyűszólam színez.

A Can’t Stop Workin’ simán elmenne valamelyik korai lemezen, hangulata, felépítése, hangzása és a története teljesen koridegen. Az Indian Givers egy akusztikus blues ballada, a dallamosabb fajtából. A Show Me az egyik személyes kedvencem. Soul-os, blues-os jellegű dal, mégis olyan szintű dallam van benne, amitől átjár a libabőr. A szájharmonika egy hátborzongató jelleget ad az egész dalnak, melytől méginkább kiráz a hideg. A Texas Rangers egyszerű dallamával annyira nem fogott meg, ellenben a Terrorist Suicide Hang Gliders, mely ismét egy dallamosabb alapokra építkező melodikus ballada. A John Oaks a maga nemében egy zenei kísérettel előadott novella is lehetne. A dallamvilág itt elenyésző inkább a dalszöveg miatt lett karakteres a dal. A My Pledge-nél is hasonló a történetről beszélünk. A Glass Accidentben talán először dominál jobban az elektromos gitár, mint az akusztikus, emellé társul a már jól megszokott szájharmonika, amivel ismét egy eredeti folk nótát kapunk. A My New Robottal „odaköszön” a 21. századnak. Robothangok, híradások bejátszásai alkotják a dalt, ami egy teljesen lehetetlen időpontban zárul, mintha egyszerűen lekapcsolnánk a kapcsolót.

Úgy vélem, egy 21. századi köntösbe bújtatott igazi klasszikus 60-as évek végi folk albumot tárt elénk a kanadai zenész. A lelke sosem öregszik meg. Ajánljuk mindenkinek ezt a nagyhatású lemezt.

Neil Young – Peace Trail (2016)

Peace Trail
Can't Stop Workin’
Indian Givers
Show Me
Texas Rangers
Terrorist Suicide Hang Gliders
John Oaks
My Pledge
Glass Accident
My New Robot

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4012055095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása