Old Time RNR Magazine

„A punk nem csupán a zenéről szól, hanem attitűd is, egy életstílus!” – Interjú a Degradace frontemberével, Rudeeval

2018. január 22. - Sebők_Tamás

promo_live.jpg

Az ostravai punk-R’N’R csapat, a Degradace közel két évtizedes fennállása óta Csehország egyik legsikeresebb formációjává nőtte ki magát. A srácok amellett, hogy a punk színtér legnagyobb ikonjaival zenéltek egy színpadon 5 nagylemezzel is büszkélkedhetnek. A zenekar február 9-én Budapesten is fellép méghozzá a Trousers és a Turn Signals társaságában. A koncertnek a Robot klub ad otthont. A zenekar vezetőjével, Rudee-val beszélgettünk a hétköznapokról.

OTRNR: - Szia Rudee! Köszönjük, hogy időt szakítasz ránk! Térjünk vissza egy kicsit a kezdetekhez, hogyan alakult meg a Degradace?

Rudee: - Én is köszönöm a lehetőséget! Nos, valamikor ’97 – ’98 környékén ismertem meg az ex-énekesünket, Sidet. Tizenhárom, tizennégy évesek voltunk, és az akkori tinik körében népszerű zenéket hallgattuk, mint az Offspring, vagy a Green Day. Nem sokkal utána valaki megmutatta nekünk a Sex Pistols-t. Na ott és akkor elvesztünk, megváltozott az életünk! Elhatároztuk, hogy zenekart alapítunk. Meg is tettük az első lépéseket, megvettük az első gitárunkat stb. Később találkoztam egy rendőrsapkás gyerekkel a suliban. Mindig szájharmonikázott az ebédszünetben és kajára gyűjtött. Egy kicsit őrültnek tűnt. Pont olyannak, aki kellett a zenekarunkba! Ő volt Tommy. Akkor dobolt, 2007 óta gitározik. Dob híján kannákon és hordókon gyakoroltunk, és próbáltuk megírni az első dalainkat. Nagyon jó időszak volt, sokat szórakoztunk. Az első koncertünk 1999. november 13-án volt Havirovban. Őrült koncert volt. Nem tudtunk játszani a hangszereinken, de a közönség (a barátaink) teljesen megőrültek, törtek zúztak. Mi voltunk az utolsó banda, aki abban a klubban játszott, nem sokkal a fellépésünk után bezárt a hely. De a mi történetünk kezdetét vette…

OTRNR: - Hogyan mutatnád be a stílusotokat?     

Rudee: - Úgy írnám le, mint Punk ’N’ Roll. Tök egyszerű: szeretjük a punkot és a rock & rollt. Sosem voltunk csak egy szimpla punk banda. Mindig is szerettünk sokféle dolgot: a punk rockot, hard rockot, a 60-as évek zenekarait, a new wave cuccokat részemről még a reggae-t is. Zeneileg mindig nyitottak voltunk, de igen, a punk zenét szeretjük a legjobban. Főleg a nagyöregeket: Iggy, Ramones, NY Dolls, Thunders, Pistols, Clash stb.

OTRNR: -  2016-ban jelent meg a legutolsó albumotok a PHR Records gondozásában. Decemberben egy digitális válogatás albummal is előrukkoltatok, mely a zenekar 18 évét örökíti meg. Terveztek új lemezt készíteni?

Rudee: - Jelenleg nem tervezzük új album készítését. A válogatás lemezen három vadi új dal van és tervezzük, hogy készítünk egy kislemezt is angol szöveggel. Lesznek új anyagok, csak még azt nem tudjuk, hogy mikor. Jelenleg a koncertekre fókuszálunk és majd meglátjuk, mi lesz, amikor eszünkbe jut valami jó ötlet.

OTRNR: - Ha jól tudom, volt nemrégiben egy tagcserétek is. Mesélsz erről nekünk valamit?

Rudee: - Én és Tommy vagyunk az alapító tagok. Decemberben távozott a gitárosunk, Blinky, aki hosszú ideig zenélt velünk. Elfáradt, és már nem akart utazni és koncertezni velünk. Úriember volt, mert korábban bejelentette távozását és segített nekünk addig, amíg találtunk egy másik gitárost. Természetesen továbbra is jó barátok vagyunk, és biztos vagyok benne, hogy lesznek még közös dolgaink a jövőben. Az új gitárosunk Alec Munro. Ő eredetileg skót, de már 6-7 éve Csehországban él. Hosszú ideje ismerjük egymást, sok sört elpusztítottunk már vele. Nagyon jó fej a srác, van humorérzéke. Ő volt az első, aki eszembe jutott, mikor elkezdtünk gitárost keresni. Szereti a Degradace-ét, és egy hét alatt betanult 12 dalt, szóval készen állunk! Úgy érzem, hogy ezzel új elemeket is hoztunk a zenénkbe, amit Budapesten meghallgathattok!

OTRNR: - A legtöbb dalotok cseh nyelven íródik. Hogy tudtok érvényesülni külföldön?

Rudee: - Ez egyfajta kihívás számunkra. A recept általában az, hogy a zenekar angolul ír szöveget és külföldön is érvényesül. Rettentő nehéz feladat Csehországon kívül cseh nyelvű dalokkal fellépni, de nagy elismerés az nekünk, ha egy külföldi buli után odajönnek hozzánk a közönségből, és megdicsérnek, vagy vásárolnak egy lemezt. Persze sokan mondják, hogy „rendben van, de sokkal jobb lenne angol szöveggel”. Ezt megértem. Ezért is szeretnénk néhány dalunkat angolul rögzíteni a jövőben, de a dalszövegeket ezen túl is cseh nyelven írjuk. Csak szeretnénk néhány régi dalunkat angolul is kiadni.

24852177_10155418199459753_3165433339119904_n.jpg

OTRNR: - Melyik volt a legemlékezetesebb koncerted?

Rudee: - Rohadt nehéz egyet kiemelni! Nem is tudom, talán amikor 2003-ben először nyitottunk a G.B.H. előtt Prágában. 18 évesek voltunk és egy álmunk vált valóra. A UK. Subs-szal közös koncertünk is óriási volt. A példaképeinkkel együtt játszani mindig jó. Kivéve a Richie Ramone koncertet. Három éve Prágában nyitottunk neki, amikor a fantasztikus Lester Greenowski-val turnézott együtt. Richie teljesen normális volt, de a basszusgitárosa, Clare és a másik srác a zenekarból elég faszfej módon viselkedett velünk. A színpadon a tömeg előtt vitatkoztam velük. Vicces volt. De annak a koncertnek is volt jó oldala, Lester és mi barátok lettünk.

OTRNR: - Mi minden idők Top 5 punk albuma?

Rudee: - Sírba viszel ezekkel a nehéz kérdésekkel! Top100-at kéne mondanom! (nevet) Stooges - Fun House, The Clash - London Calling (vagy a Sandinista!), Johnny Thunders & The Heartbreakers - L.A.M.F., Ramones - End Of The Century (de igazából az összes Ramones albumot szeretem ), Sex Pistols - Nevermind The Bollocks... ezek mindig örök kedvenceim lesznek. De mi a helyzet a Rolling Stones-szal, az MC5-val, Peter Perrett & The Only Ones-szal, a Hanoi Rocks-szal, a Mötley Crüe-vel, a Generation X-szel, vagy Richard Hell-el? Úristen! Mennyi remek album van!

OTRNR: - Mit jelent számodra a punk stílus?

Rudee: - A punk zene a szabadság! Tudom, hogy ez csak egy klisé, de ez így van! Ahogy a Chelsea írja valamelyik dalában, „Be what you want to be!”… ilyen egyszerű! A punk egy végtelen dolog. Hallgasd meg a London Calling-ot, vagy a Never Mind The Bolloks-t. Közel 40 éves lemezek és ma is friss és új. A punk nem csupán a zenéről szól, hanem attitűd is, egy életstílus. Számomra ez jelent mindent!  

 

 

Sebők Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9513595511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása