Old Time RNR Magazine

Jimmy McCulloch szárnyalása a Beatles tagjával

2021. szeptember 27. - Teakbois

mcculloch_24.jpg

1979. szeptember 27-én, csupán 26 évesen hunyt el Jimmy McCulloch skót gitáros, akit sztárkategóriás kortársai az egyik legígéretesebb tehetségnek tartottak.

McCulloch (akit 11 éves korában a Shadows gitárosa, Hank Marvin oktatott húrnyűvésre) 14 évesen, a One In A Million nevű glasgow-i pszichedelikus rockbandában kezdte profi pályafutását, amely 1967-ben a Who előzenekara volt.

Az ifjú virtuóz 1969-ben csatlakozott az Andy Newman billentyűs és John Keen énekes-dobos által alapított Thunderclap Newman-hez, amely aztán a Something In The Air című dallal a brit slágerlista élére tört: ennek köszönhetően Jimmy McCulloch vált a legfiatalabb ködös albioni gitárossá, aki valaha listavezető dalban pengetett. A Thunderclap Newman egyetlen albumot adott ki (az 1970-es Hollywood Dream-et, rajta két McCulloch-szerzeménnyel, a címadó tétellel és az I See It All-lal), majd 1971-ben feloszlott.

McCulloch ezután egy ideig a legendás bluesman, John Mayall zenekarában játszott, majd megalapította a Jimmy McCulloch Band-et, amely a Mountain vendégeként turnézott Skóciában. A fiatal titán közben keresett session muzsikussá vált (olyanok tartottak igényt a szolgálataira, mint Roger Daltrey, Harry Nilsson, Brian Joseph Friel, John Keen és John Entwistle), 1973-ban pedig csatlakozott a skót Janis Joplint, Maggie Bellt felvonultató blues rock formációhoz, a Stone The Crows-hoz, amelynek Ontinuous Performance című albumán két nótában brillírozott.

Jimmy McCulloch 1974-ben kapott meghívást Paul McCartney kísérőzenekarába, a Wings-be, amelynek kötelékében a Junior’s Farm című számban debütált stúdiókörülmények között. Az ő szerzeménye Macca Venus And Mars című albumán a drogellenes Medicine Jar, valamint a hasonló üzenetű Wino Junko a Wings At The Speed Of Sound című McCartney-lemezen: hab a tortán, hogy mindkét dalt maga McCulloch énekelte.

A gitáros 1977-ben hagyta ott McCartney együttesét, majd saját öccsével, a dobos Jackkel alapított zenekart White Line néven.

1978-ban Jimmy McCulloch játszott az 1977-ben újjáéledő Small Faces 78 In The Shade című utolsó albumán. A kedves és szerény ember hírében álló muzsikus 26 évesen, 1979. szeptember 27-én hunyt el Londonban morfium- és alkoholmérgezés következtében.

Ráadás:

Jimmy McCulloch koncertteljesítményei.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr1716700906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása