Old Time RNR Magazine

„Hozni kéne azt, amit igazán tudnak…” – Imperial State Electric: All Through The Night lemezkritika

2016. október 17. - Sebők_Tamás

imperial.pngTavaly megjelent Honk Machine című albuma után idén új nagylemezzel jelentkezett a skandináv garázs-rock nagyágyú, Nicke Andersson vezette Imperial State Electric. A megjelenés abból a szempontból is meglepő lehet, hogy a nyáron Nicke legendás zenekara, a Hellacopters is összeállt pár koncert erejéig.  Ez most úgy vélem egy válasz volt azoknak, akik többet képzeltek bele az alkalmi összeállásba.

Az All Through The Night kevesebb mint egy hónapja árasztotta el a világot. Tíz dalt tartalmaz, és nyugodtan ráhúzhatunk egy bipoláris jelleget, hiszen néhány dalon előtört a svéd srácokból a garázs ősszellem, néhányban pedig lelazultak, könnyed folk-os country-s irányba indultak el. Aki változatos lemezre számított, az megkapta!

Az Empire of Fire-nél elég rendesen odacsapnak. Igazi erőteljes garázs rock himnusz, a szokásos, igen harapós gitárhangzással, amit meg kell hogy mondjak, rettenetesen imádok. Odaüti magát a kezdésre a csapat. Az All Through The Night viszont a nyitódal teljes ellentéte. Egy könnyed akusztikus nóta. Egy nyári pirkadathoz illene leginkább. A Remove Your Doubt szintén a keményebb dalok táborát erősíti, bár a refrénje egy nagyon dallamos fülbemászó rész. Kellemes nóta lett. A Break It Down-ban előtörnek a country-s stílusjegyek, amit nem igazán tudok hova tenni. Nem rossz dal.  Egy 21. századi Creedence Clearwater Revival Hölgyeim és Uraim! Ezt követi a két kedvencem a lemezen. Azt gondolom, hogy ezeket nagyon elkapták, a nyitódallal egyetemben. Az Over And Over Again szintén a Hellacopters-es időket eleveníti fel egy annyira fülbemászó ritmussal és refrénnel, hogy szinte könyörög a dal a repeat-ért. De hát nincs repeat, hiszen jön a nagytesó, a Bad Timing, ami inkább a KISS-re hajaz. Körülbelül ugyanezt tudom róla elmondani. Húzós garázs óriás. A Read Me Wrong volt az első kislemez a lemezen, ezt már jóideje hallhatták azok, akik figyelemmel követik a svéd csapat pályáját. Meg kell hogy mondjam, amikor először hallottam ezt a dalt rendesen elkeseredtem, hogy ilyen lesz a lemez. Vitathatatlanul az egyik leggyengébb darab. Nagyon ballada szeretne lenni, de valahogy nem jön át.

Az őt követő Get Off The Boo Hoo Train egy táncolos RNR. Ötvenes évek reneszánsz. A Would You Lie egy sötétebb világot képvisel, karakteres énekkel és őrületes refrénnel. A No Sleeping-et nem igazán erőltettem volna. Egy Beatles balladához hasonlít, de annyira azért nem jó, és a klasszikus vonós hangszerek sem teszik azzá.

Talán ezt a múltba való kalandozást kéne elfelejteni, vagy inkább csak érinteni, és hozni azt, amit ők igazán tudnak. A velős, karcos, nyers RNR-t. Bocs Nicke, ez így egy 7-es.

Lemez értékelése 7/10.

 

psych026_500x500.jpg

 

Imperial State Electric – All Through The Night (2016) - Psychout Records

Empire of Fire
All Through The Night
Remove Your Doubt
Break It Down
Over And Over Again
Bad Timing
Read Me Wrong
Get Off The Boo Hoo Train
A Would You Lie
No Sleeping

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr6211816677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása