Sorsfordító korongok - Kovács Fery (Orfeus)

2018. április 01. - Beardman52

fery_1.jpg

Hát, hol is kezdjük? Vissza kell menni az időben, hogy igazából mely zenék, dalok voltak rám hatással kölyök korom óta, azóta pedig pár évtized, eltelt.... hosszú az út, idáig..zenében.

Én még azon gitárosok közé tartozom, aki ízelítőt kapott az igazi jó hazai és külföldi muzsikákból.

És talán szerencsésnek érezhetem magam, hogyaz igazi 80”-as évek Rock időszakában, nevelődtem, az volt az igazi világ, korszak alkotó előadókkal, bandákkal, dalokkal, melyek máig nagy nóták!

Tudatosan építkeztem autodidakta létemre, hisz azt gondoltam anno, bármit amit megtanulok, az a javamra szolgál. És itt értem ezalatt az egyszerűbb zenéket, de jártam pár évet az akkori OSZK (ORI) gitár kurzusára, ahol ilyen örökzöldek, standard dalokat kellett benyalni. Nem volt annyira izgalmas, de hülyébb nem lettem tőle....( hahaha...)

Hát akkor talán, kezdjük:

Valamikor a 70”-es évek végén bukkantam rá édesapám szalagos magnó felvételei közt egy Beatles gyűjteményre. Akkoriban még nem tudtam, kik ők, de jó volt a fülemnek..... azzal szórakoztam, (talán 9 évesen... mert még nem gitároztam), hogy leszedtem fülre az ének szólamokat.... ezután fogtam csak gitárt a kézbe.....12 évesen...., de mind máig a név: John Lennon és Paul McCartney- számomra az egyik legnagyobbak a zenei világban. Nagyon, nagyot alkottak. Mai füllel, talán egyszerű, de igazán profi és ennyi!!!

Aztán később kinyílt jobban a világ számomra is és az OSZK-s gitár etüdöktől egyre jobban a ROCK felé vezetett az út. Akkoriban először a hazai, akkori fülemnek, ízlésemnek való zenekarok koncertjeire jártam. Így ismertem meg az akkori LORD ( Big city light, Szemedben a csillagok) POKOLGÉP (Éjszakai bevetés) , EDDA ( Szélvihar)  lemezeket, dalokat...és a bandát... Iszonyat sokat tanult ebből is az ember...otthon leszedtem a dalok gitár részét, majd koncerteken skubiztam, vajon jól csináltam e meg a dolgokat. És igen, olyan 98%- ban OK volt. És persze bulik végén mentem az adott gitárosokhoz, kérdezősködni... Kiemelném Erős Attilát, évtizedeken keresztül kapcsolatban voltunk, sokat segített, de Alapi Pisti is nagy hatással volt rám.

Gondolom látták rajtam, én is hasonló „bolondka” vagyok és csak úgy zúdították rám a szakmai tanácsokat. Nagyon jól eső érzés volt és nagyon sokat adott nekem. Ezúton is köszönöm szépen.

Aztán, elkezdtem „külföld felé” kacsintgatni, zenei szempontból... talán látszik is, inkább az akkori kortárs, modernebb zenéket szerettem... nem tehetek róla, ezek fogtak meg igazán. Pl. ( most meg leszek kövezve) soha nem voltam Jimi Hendrix imádó... tőlem távol állt mindig is....

Így kerültem pl. a Queen muzsikája felé, ami nem csak annyira a gitárról, hanem az ízléses zenéről szólt. Persze még kazettás magnó felvételekről, hisz internet még a távoli galaxisban sem volt a 80” években..., nem hogy a földön.... és ez volt az első Queen gitárszóló, amit megtanultam...  Friends will be friends

Aztán jött a legnagyobb durranás...olyan 1988-89 körül kaptam egyik haveromtól egy Yngwie Malmsteen kazettát...persze a nevét sem tudtuk kimondani, akkoriban. Aztán bele hallgattam... és óóóóóóóóó, ez valami nagyon atom..... és inspirált, de nagyon. Emlékszem, lefekvéskor ezzel aludtam el, reggel ezzel keltem, hogy minél jobban a fülembe másszon hisz iszonyat tempók voltak gitározva,,, akkoriban szinte felfoghatatlan volt, de neki feküdtem.... hát ugye ez köztudott rólam, nekem azóta is ő a gitárosok gitárosa. Nem csak a tempók, hanem a klasszikus zenei jegyek miatt is. Így kedveltem meg a klasszikus zenét !!!!

Aztán persze katonaság alatt ilyeneket néztünk már videón 1990-ben !!! Iron Maiden, na itt aztán volt energia ismét, főleg Dickinson és Steve Harris részéről... aztán egy kis Gary Moore, Scorpions, Europe, ACCEPT és még sorolhatnám....

Ezt a listát nyílván a teljesség igénye nélkül állítottam össze, de akkoriban az induláskor, ezek voltak rám a legnagyobb hatással...de nagyon sok, nagyon jó muzsika és előadó van a világban azóta is, de KINT!! Külföldön! Itthon, sajnos a mai napig meg maradtak az évtizedes lemaradások..... ez van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr7813797884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.