Sorsfordító Korongok - Vígh Éva (Éva Presszó)

2018. május 20. - fehersolyom

A debreceni Éva Presszó rövid idő alatt széles közönségbázist tudott építeni az alternatív-rock körökben, olyannyira, hogy a Recorder Magazin legutóbbi száma is megemlékezett róluk, mint a város nagy reménységéről. A zenekar gitárosa, Pesti Viki már megtisztelt bennünket a Sorsfordtó Korongokban, most a csapat énekesnője, Vígh Éva osztotta meg velünk meglehetősen színes listáját. 

 

evi.jpg

A gyerekkorom a szüleim által hallgatott zenék bűvkörében történt. Amire emlékszem, az egyrészt a Bonny M, a Modern Talking voltak, de amikor már magam is tudtam a kazettásmagnót kezelni, a Twin Peaks sorozat zenéjét újra és újra lejátszottam magamnak, mert borsózott tőle a hátam. Az Éva Presszó Nyitva lemezéig elég kalandos, minden zenei stílusban megmerítkező út vezetett.

  1. Irigyhónaljmirigy: Fetrengés - Rockparódiák

című lemeze volt az,  amit a szomszéd, idősebb lány erős nyomására kértem a szüleimtől születésnapi ajándéknak, így egyrészt ő is át tudta másolni, másrészt az első rockdalokról onnan értesültem. Ekkor alig voltam 8 éves, még mindig jót tudok kacagni a szövegeken, főleg, hogy már értem is a kifigurázás alapját.

 

  1. Spice Girls, Backstreet Boys, Five, satöbbi...

Egy mentségem van: tini voltam. Ugyanakkor, ha akkor nem merülök el a tömegpop világában, sose tekergettem volna magam a tükör előtt a barátnőimmel (ala Sporty Spice), és sose jutott volna eszembe, hogy énekeljek; vagy nem tanultam volna meg a gagyi tánclépéseket a klippekből és jelenlegi mozgáskultúrám biztosan szegényesebb lenne :)

 

  1. Kispál és a Borz: Ágy, asztal, Tv

Az első olyan nyaram, amikor már kiskamaszként cikinek éreztem, hogy a szüleimmel nyaralok, de még nem éreztem cikinek a halásznadrágot halászsapkával és két copffal. Lali, a bátyám hallgatott akkoriban alternatív zenéket és tőle örököltem meg ezt a másolt kazit (vagy lenyúltam, arra már nem emlékszem). Tetszett, hogy felnőttes zenét hallgatok, de az igazat megvallva többnyire egy mukkot sem értettem abból, amit Lovasi énekelt nekem.

 

  1. Pál utcai Fiúk: A Bál

A fent említett nyáron ez volt a másik album, ami pörgött a walkmanben. A mai napig tudom minden szövegét, és koncerteken kataton állapotba kerülök, ha meghallom bármelyik dalát. A PUF szerintem legjobb lemeze, minden szám zseniális rajta. A mai napig őrzöm az eredeti kazettát. Ezért volt szuper élmény, amikor a Budapest Parkban a PUF előzenekara lehettünk. Egészen más érzés volt a színpad hátuljánál végighallgatni a már jól ismert dalokat.

 

  1. HétköznaPI CSAlódások

Punkkorszakom. Igazából sose voltam punk, csak próbáltam úgy kinézni, mert az első barátom az volt (anyukám mérhetetlen örömére). Ekkor kezdődtek a koncertre járások, az első monokli pogó közben, leszakadt talpú acélbetétes bakancs, ingre Expoilted póló, hajnalig dorbézolás, állomásokon alvás. Mai füllel hallgatva már nem lennék rajongó, de ha meghallom az Ébresztő című dalt, a középiskolás évek emlékeinek egy része utat tör magának a fejemben.

 

  1. Jefferson Airplane: Psychedelic Pillows

Nagy, sötét űr keletkezett 17-18 éves koromban, mert mindent meghallgattam, ami elém került. Ahogy a későtini évek elkezdtek zűrzavart okozni a fejemben, úgy a zenei ízlésem is híven tükrözte a "kivagyok én és mi a francot keresek itt" életérzést. 
A hippiség így vette kezdetét, először csak a színes ruha, aztán minden velejárójával. Mindent szerettem ,ami pszichedelikus: rockot, elektronikus zenét. A Jefferson Airplane White Rabbit című dala egyike volt azoknak a daloknak, amit az első önállő zenei estünkön az egri Holló Mikivel csináltunk. 

 

  1. Kovács Kati és a Lokomotív GT

Szintén ő mutatta meg ezt a lemezt és mesélte el A-tól Z-ig a zenetörténelmet. Kovács Kati hangjától egyébként is megborzongok, és ezek a dalok az LGT-vel magával ragadóan lettek összepakolva. Világszínvonal a mai napig. Az eső és Én szerepelt a repertoárunkban, az egri Lámpás kocsma volt a törzshely, ahol számtalan éjszakát töltöttünk el. A hely jelenleg már más néven, de még mindig él és virul, már játszottunk is a Vénbagoly színpadán azóta és szuper érzés volt oda visszamenni.

 

  1. Genesis: Nursery Crime

És jön Debrecen, ahol bekerültem a VAN zenekarba, és a nagy éjszakai elhajlások maradandó emléke volt a Nursery Crime, amit nem tudok megunni a hömpölygő mesélős kreálmányaival. Ezzel az albummal kezdődött az igazi pszichedelikus rockzenés időszak, amikor naphosszat elszállós zene szólt otthon, buszon, levegőben.

 

  1. Asura: Life

Főiskolás éveimben a baráti társaság nyomására goa zenét hallgattam. Mai napig ezt használom tanuláshoz, takarításhoz, elvetemült pihenésekhez. Ez az album az akkori barátaimra emlékeztet, akikből világutazók lettek vagy már reinkarnálódtak valahol a világegyetemben. 

 

  1. Amy Winehouse: Back to Black

 Amikor komolyabban el kezdtem foglalkozni az énekléssel (ez már huszonéves koromban volt), sorjában végighallgattam a 20. század nagy énekesnőit (Janis Joplin, Aretha Frnaklin, Nina Simone, stb.), próbálgattam magam, többnyire rettenetes eredménnyel, de ennél a csajnál valami történt velem. minden dalát megtanultam, próbálgattam a hangom, az előadásmódot. Úgy gondolom, hogy ennél az albumnál éreztem meg igazán, hogy mit is jelent átadni valamit magamból másoknak az éneklésen keresztül.  

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr8713921910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.