A bolond öreglánytól a dingókkal szundítókig

Világhírű zenekarok névválasztási sztorijai – 1. rész

2019. december 12. - Teakbois

22.jpg

Lemmy, akitől a rocktörténelem bölcs mondásainak tekintélyes hányada származik, úgy vélte, a jó zenekarnév rövid, könnyen megjegyezhető, és van benne valami különleges − még akkor is, ha látszólag teljesen hétköznapi. Ráadásul a fogós zenekarnevek keletkezésének néha olyannyira furcsa vagy vicces a története, hogy nem árt cikkben megemlékezni róluk. Természetesen gyakran megesik, hogy ahány tagja volt és van egy zenekarnak, annyiféle névválasztási história bukkan fel, de ettől szép és szórakoztató a műfaj legendáriuma. Lássunk hát párat a legérdekesebb anekdoták közül!

Alice Cooper

Ez bizony eredetileg zenekarnév volt, amelyet végül a banda énekese, Vincent Furnier is a magáévá tett. Alice Cooper fantázia szülte figurája az eleinte még Nazz néven futó csapat karrierjének kezdetén elengedhetetlen showelemnek számított: Mr. Furnier beöltözött őrült és közveszélyes öregasszonynak, aztán megpróbált minél elmebetegebb módon viselkedni e jelmezben. A közönség egyre gyakrabban követelte a bulikon Alice-t, az őrült vén csoroszlyát, és ennek köszönhetően hamarosan sor került a névcserékre.

Blue Öyster Cult

A misztikus és UFO-s témákat felvállaló hard rock fogat eredetileg a Soft White Underbelly névre hallgatott, ám szövegíró mentoruk és menedzserük, Sandy Pearlman végül az egyik verséből új, ám nem kevésbé antikommersz nevet választott nekik. A poéta „Kék Osztriga Szektája” nem a Rendőrakadémia filmekből megismert bőrszerkós meleg motorosok hirtelen vallásossá lett kompániája, hanem egy csapatnyi földönkívüli, akik a bolygónkon állomásoznak és titokban befolyásolják az emberiség történelmének legjelentősebb eseményeit.

Cheap Trick

Illinois állam Rockford nevű városának lakói közül eddig csupán néhányan váltak világsztárrá: Ginger Lynn, a 80-as évek egyik legnépszerűbb pornószínésznője és a Cheap Trick rock and roll zenekar tagjai. A csapat leendő alapítói a Slade koncertjét figyelték épp a közönség soraiból, amikor Tom Petersson basszusgitáros megjegyezte, hogy a brit nagyágyúk „minden olcsó trükköt bevetnek, ami csak előfordulhat a műfajban”. Mivel Peterssonék is a Slade babérjaira törtek, egyértelmű volt, hogy ők is szintúgy bevetnek majd minden olcsó trükköt a közönség meghódítása érdekében… Még a névválasztás terén is.

The Doobie Brothers

A leendő kaliforniai rádiórock szupersztár alakulat tagjai a hippi korszakban kommunálisan együtt laktak egy házban, és egész álló nap csak füveztek. Amikor a változatosság kedvéért zenekaralapításra adták a fejüket, az egyik nem zenélő lakótársuk javasolta, hogy hívják magukat doobie (azaz joint) testvéreknek, hiszen úgysem érdekli őket semmi más a betépésen kívül.

Eagles

Minden idők egyik legsikeresebb amerikai rockzenekarának neve egyes források szerint Glenn Frey gitáros-énekestől származik (a Miami Vice tévésorozatban hallható dalairól ide kattintva olvashattok), aki így kiáltott fel égre meresztett szemekkel a banda tagjainak egyik Mojave-sivatagbéli drogorgiája során: „Ott egy sas!” Ez a rendkívüli erejű kinyilatkoztatás aztán meg is teremtette a várva várt zenekarnevet… Steve Martin sztárkomikus szerint, aki a brigád régi jó barátja, viszont ő maga hozakodott elő a névvel, mondván, faék egyszerűségű, gond nélkül rögzül a memóriában, ráadásul még nem is foglalt.

Jethro Tull

Ian Anderson fuvolamágus és folk énekes-költő a zenekarával elég hosszú ideig azt a hadicselt alkalmazta, hogy amint leszerepeltek egy klubban, szépen nevet váltottak, majd kellő feledési időt hagyva a tulajnak, alattomosan visszaszivárogtak ismét lebőgni, aztán – a kellő rutin és szaktudás megszerzése után – egyre nagyobb sikereket aratni. Végül a Jethro Tull név ragadt rajtuk, amely korábban egy valós személyé volt: az illető a brit mezőgazdaságot forradalmasította újításaival a 18. században.

Kansas

Minden idők egyik legdallamosabb muzsikájú és legjobb progresszív rockcsapatának a neve olyan vérlázítóan primitív módon született, hogy a komplex témákat ügyesen halmozó topekai sztárok ma is pironkodva gondolnak vissza rá. Noha a fiúk (akiknek Masque című kultikus albumáról ide klikkelve olvashattok) egyik zseniális zenei témát találták ki a másik után, épkézláb zenekarnevet sokadszori nekigyürkőzés után is képtelenek voltak összehozni. A pattanásig feszült helyzet végül akkor oldódott meg, amikor egyikük − mindnyájuk őszinte megkönnyebbülésére − így szólt: „Elég a szarakodásból… Melyik államban is élünk? Az legyen a nevünk.

Procol Harum

A progresszív rock brit pionírjainak egzotikus hangzású nevét többször is megpróbálták mindenféle okkult forrásra visszavezetni a csapat rajongói, ám a zenekar tagjai azt állítják, igen prózai módon keletkezett. Az egyikük azzal a belépőszöveggel érkezett az ominózus napon a próbára, hogy: „Képzeljétek, milyen hülye nevet adott a haverom a macskájának: Procol Harum!” Mire a többiek: „Mostantól mi is annak hívjuk magunkat!

Steely Dan

A hazánkban kevésbé ismert, az USA-ban és Nyugat-Európában viszont Chicago és Blood, Sweat & Tears szinten jelentős jazz rock csapatnak tartott Steely Dant csupa komoly úriember alkotja, akik igen komoly zenét játszanak. Ám a lelkük mélyén súlyos perverziók lapulhatnak, ugyanis a zenekart a William S. Burroughs Meztelen ebéd című botrányregényében említett gőzhajtásos felcsatolható műpéniszről, a yokohamai Steely Dan III-ról nevezték el.

Three Dog Night

A laza soft rockban utazó slágergyárosok furcsa nevét az egyik énekesük, Danny Hutton barátnője (June Fairchild színésznő) ötlötte ki: ő olvasott ugyanis arról egy magazinban, hogy az ausztrál őslakosok hideg éjszakákon lemásznak a dingók mellé azok földmélyi kotorékaiba, és mellettük alszanak, mert az állatok közelsége őket is átmelegíti. Különösen nagy hidegben legalább három dingó közé ajánlatos befeküdni. Ezt jól jegyezzük meg, mert elképzelhető, hogy egyszer még hasznát vehetjük az információnak…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr7315348734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.