Old Time RNR Magazine

Egy év az űrben retro rockkal

2020. április 02. - fehersolyom

kelly.jpg

Karanténba vonult az egész világ, és mindenki ráállt a #homeoffice-ra és #digitális életre. A megváltozott helyzet új megoldásokat kíván, és a négy fal közé rekedt emberiségnek onnan jöttek jótanácsok, ahonnan nem nagyon várta senki: gyakorlott űrhajósok, akik hosszabb ideig tartózkodtak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, megosztották a tapasztalataikat a nagyérdeművel (ezekről ITT és ITT lehet olvasni). A zenehallgatás igen előkelő helyen szerepel minden ilyen tartalomban. Hogy milyen összefonódásai vannak az űrhajósok világának és az #oldtimerock szubkultúrának, arról ITT írtunk korábban. Ezúttal viszont Scott Kelly, a világ egyik leghíresebb űrhajósának retro rock kedvenceiről lesz szó...

Scott Kelly Egy év az űrben című könyvében meglepően sokat írt arról, hogy milyen muzsikákat hallgatott az ISS falai közt, a súlytalanság állapotában. A szerző meglehetősen nagy rajongója Eminemnek és a Coldplaynek, de őket most kihagyjuk a felsorolásból, inkább azokat a kedvenceket vettük figyelembe, amelyek magazinunk profiljába illenek. 

scottkelly.png

Dan Fogelberg: Leader Of The Band (1981)

"Captain" Scott Kelly nem csak a tudományos munkatársként, hanem vezetőként is szolgált űrhajós pályafutása során. Dan Fogelberg 1982-es dalából sok inspirációt nyert. 

John Lennon: Imagine (1971)

Scott tekintélyes Beatles-gyűjteményt vitt magával az IPodján az űrbe, de orosz űrhajóstársai valamiért nem igazán rajongtak a gombafejűekért. John Lennon szólódalát viszont mind a fenti, mind a földi kiszolgálószemélyzet imádta, ezért az egyéves űrbéli kiküldetés során meglehetősen sokszor csendült fel az Imagine

Fleetwood Mac: Landslide (1975)

A 'Mac szinte állandó szereplője az űrbéli popkult termékeknek, például a Guardians Of The Galaxy soundtrack-en is szerepeltek. Miért pont innen hiányoznának? 

Pink Floyd: Wish You Were Here (1975)

A Pink Floyd zenéjét sokszor nevezték pszichedelikusnak és űr-rocknak a maga korában. A számaik a 70-as évek óta tartoznak az űrhajósok kedvenc nótái közé. Scott Kelly is a rajongójuk.

Bruce Springsteen: Born In The U.S.A. (1984)

Az űrhajósok John Glenn óta "rocksztárnak" számítanak az USA-ban. Scott Kelly 2015-ös landolása óta egy köztiszteletben álló "celeb" és az amerikai álom két lábon járó megtestesülése. New Jersey-i születésű srácként pedig lent, az út során és azóta is szívesen hallgatja egy másik városbéli patrióta dalait. 

Roberta Flack: Killing Me Softly (1973)

Az 1973-as klasszikus "unalomig" ismétlődött egy időbben az ISS fedélzetén. 

Eagles: Hotel California (1976)

A kaliforniai életérzést sokan, sokféleképpen megénekelték. Olyannyira, hogy ennek még "odafönt" is van létjogosultsága. 

The Cure: Just Like Heaven (1987)

A Mennyek kapujában az egyik legstílszerűbb dalválasztás. 

The Bangles: Hazy Shade Of Winter (1987)

A 80-as években alakult és ma is aktív garázs rock lánycsapat slágerét az orosz űrhajósok érdekesen fogadhatták. 

Peter Gabriel: In Your Eyes (1986)

Laza, érzelmes dal űr-relaxhoz. 

 

 #maradjotthon és #hallgasszenét, Scott Kellyék sem járkáltak ki az űrállomásról egy évig. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr5715555112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása