Old Time RNR Magazine

John Lennont nem érdekelte az Apokalipszis most

2020. április 03. - Teakbois

lennon_122.jpg

1977 márciusában a A keresztapáért néhány évvel korábban Oscart nyerő Francis Ford Coppola úgy gondolta, próba szerencse alapon levelet ír bálványának, John Lennonnak, és felkéri arra, hogy ő komponálja készülő filmje, a vietnami háború poklát és őrületét bemutató Apokalipszis most zenéjét. Lennon azonban inkább nem élt a lehetőséggel, így egy általa készített soundtrack helyett közismert dalokat használt Coppola, például az emlékezetes nyitójelenet alatt a Doors The End-jét. Lássuk hát, miről szólt a film- és zenetörténelmi jelentőségű levélváltás!

Coppola levele: 

Kedves John, 

Sosem találkoztunk, de mindig is szerettem a munkáidat. Jelenleg a Fülöp-szigeteken tartózkodom, ahol az Apokalipszis mostot forgatom. Nyolc hónapja vagyok itt, és valószínűleg még több hónapig maradok. Egy nem működő vulkánban élek: igazi őserdei paradicsom ez, ahol gyönyörű ásványvizes források csörgedeznek. Nem tudom, jártál-e már valaha a Távol-Keleten, de ha lenne kedved ellátogatni ide, szívesen látnálak, és beszélhetnénk mindenféléről, például a jövőbeli projektjeimről. Szeretnék ebédet főzni neked, és csak úgy beszélgetni veled zenéről meg filmekről. Ha gondot okozna neked ideutazni, akkor akár Los Angelesben, San Franciscóban vagy New Yorkban is összefuthatunk, mert tényleg nagyon szeretnék találkozni veled.

Üdvözöl:

Francis Ford Coppola

coppola_letter.jpg

apocalypse_now_1979.jpg

A direktor méreteset füllentett, amikor paradicsomi állapotokról regélt Lennonnak, ugyanis a hírhedten kaotikus körülmények közt zajló forgatáson a stábtagok szinte megbolondultak a dzsungel moszkitóinak könyörtelen támadásaitól és a hőségtől, ráadásul sokan közülük ekkoriban kezdtek el keményen alkoholizálni, valamint a trópusi betegségek sem kímélték őket. Lennon nem válaszolt a levélre, azonban a forgatás befejeztével Coppola összehozott vele egy találkozót New Yorkban, amelyen átadta az énekesnek a film forgatókönyvét, és felkérte zeneszerzőnek. Lennon pár nappal később levélben tudatta a rendezővel – akit Franknek könyvelt el –, hogy mégsem hozta izgalomba az ajánlat.

Lennon levele: 

Kedves Frank, 

Sokat gondolkodtam az ötleteden, és rá kellett jönnöm, hogy a munkabeosztásom nem teszi lehetővé, hogy bármiféle nagyobb projektben részt vegyek mostanában. Tetszik a forgatókönyv, de túl sok energiát kellene erre az egészre fordítanom. Örülök, hogy megismerhettelek, és minden jót kívánok neked. 

Szertettel: 

John Lennon

lennon_letter.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr315583990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása