Old Time RNR Magazine

ZZ Top: Szakállas félistenek kopott farmerban

Kultikus albumok: ZZ Top − Fandango! (1975)

2020. április 18. - Sebők_Tamás

fababcd8ac99c93de80c6287cb9601a3.jpg

Két évvel a Tres Hombres átütő sikere után újabb nagylemezzel jelentkezett Billy Gibbons, Dusty Hill és Frank Beard triója. A Fandango!, a ZZ Top pályafutásának negyedik albuma, további magasságokba emelte a texasi hármast. Az emlékezetes kiadvány 45 éve, 1975. április 18-án került a lemezboltok polcaira és különlegessége, hogy félig live, félig stúdió körülmények között rögzített dalok kerültek fel rá.

Első ízben készítettünk ilyen stílusú lemezt. Igazából elegendő élő felvételünk volt ahhoz, hogy az egyik oldalt koncertdalok töltsék meg. Szokatlan döntést hoztunk, de azt gondolom, mesteri húzás volt.

 i.jpeg

fotó: W. Blaine Pennington

Az élő felvételek nem csak audio formában ékesítették a Fandango!-t, hanem vizuálisan is. A kiadvány borítójára ugyanis az egy évvel korábban nagy port kavart austini koncert fotói kerültek. A ZZ Top 1974-ben a Texasi Egyetem stadionjában lépett fel 80 ezer ember előtt. A First Annual Barndance and BBQ nevezetű esemény vendége volt még Santana, a Bad Company valamint Joe Cocker és Jimmy Page is. A közönség a fesztivál végére teljesen leamortizálta a frissen felújított Memorial Stadiont, ezért aztán innentől kezdve 20 évig egyáltalán nem rendeztek koncertet a Texas Longhorns otthonában.   

A legendás lemez A-oldalának élő felvételeit a Thunderbird vezeti fel. A rekedtes felkonf, a közönség sikítása, a csapat Get high, everybody, get high! közbeszólása mind-mind igazi live hangulatot kölcsönöznek az anyagnak. Egy igazi RNR klasszikus feldolgozásával folytatódik a lemez, a trió Jerry Leiber és Mike Stoller klasszikusát, a Jailhouse Rock-ot adja elő a „texasi Elvis Presley”, Dusty Hill kiváló énekével. A live session egy közel 10 perces darabbal, a Backdoor Medleyvel zárul, melyben felcsendülnek a Little Walternek írt Willie Dixon dal, a Mellow Down Easy sorai, valamint egy John Lee Hooker szerzeményt, a Long Distance Boogie-t is belecsempészték Gibbonsszék.

A stúdiófelvételek a Fandango! B-oldalán kaptak helyet, és a trió ekkori új dalaival ugyanolyan erős felhozatalt produkált, amilyet az előző nagylemez, a Tres Hombres esetében is. A Nasty Dogs And Funky Kings vérbeli ZZ Top szerzemény: a ritmusos funky-blues nóta kiválóan indítja a lemez második felét, a Blue Jeans Blues pedig valósággal kifacsarja az ember szívét. Nem mehetünk el szó nélkül a Fandango! sikerének egyik hatalmas kovácsa, a Tush mellett sem, amely a ZZ Top egyik legsikeresebb kislemezévé vált az évek során. A dalnak köszönhetően az album az USA lemezeladási listájának TOP 10-es szekcióját is megjárta. A csapat az áprilisi megjelenést követően 60 koncertet adott 8 hónap leforgása alatt olyan zenekarokkal karöltve, mint a KISS, a Blue Öyster Cult, a Status Quo, az R.E.O. Speedwagon és az Aerosmith.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr7815607270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása