Old Time RNR Magazine

Amanda Lear: Rocksztárok múzsája volt a diszkókirálynő (18+)

2020. szeptember 02. - Teakbois

amanda_is_semi-retired_6.jpg

Amanda Lear hazánkban elsősorban a mély, férfiasnak tartott hangú diszkódívaként ismert, akiről úgy hírlik, hogy valójában hímneműként kezdte földi létét (mint az a cikkemből kiderül, az énekesnő maga gerjesztette a valószínűleg semmiféle alappal nem rendelkező pletykát a lemezeladásai növelésének érdekében). Aki kíváncsi rá, milyen érdekes popzenei karriert tudhat maga mögött Miss Lear, az társoldalunkon, a Régi idők popzenéje blogon kutakodjon. Nálunk viszont a sejtelmes orgánumú és aurájú hölgy életének rockzenei vonatkozásairól lesz szó.

Az állítólag Saigonban született, ám Franciaországban és Svájcban nevelkedett Lear a ’60-as évek elején Párizsban, majd Londonban tanult festészetet, ám vonzó külsejének köszönhetően először nem feltörekvő művészként, hanem a korabeli popkulturális partik résztvevőjeként és modellként szerzett magának hírnevet. E hedonista bulikon olyanokkal ismerkedett össze, mint a Beatles vagy a Rolling Stones tagjai, valamint az örök mókamester és notórius szesz- és drogfogyasztó dobosistenség, Keith Moon. A leendő diszkókirálynő a Stones gitárosával, a különc Brian Jonesszal került a legszorosabb kapcsolatba: egy ideig együtt jártak, és olyannyira megszokottá vált a látványa a banda próbáin, hogy Mick Jagger és Keith Richards dalt írt a Lear és Jones között szövődött szerelemről Miss Amanda Jones címmel (ez a csapat 1967-es albumán, a Between The Buttons-ön jelent meg).


amanda_is_semi-retired_7.jpg

Lear a ’60-as évek közepén ismerkedett össze a legmeghatározóbb szürrealista festővel, Salvador Dalíval, aki innentől kezdve 16 éven át múzsájának tekintette, és minden nyáron együtt töltöttek pár hetet az excentrikus piktor birtokán, ahol Dalí számos alkalommal festette meg többnyire ruhátlanul modellt álló múzsáját. (Egyes szemtanúk szerint Dalí képeinek többsége ekkoriban azért lett gyatra minőségű vagy maradt befejezetlen, mert inkább a lehetőleg minél nagyobb vászon mögé rejtőzve maszturbált a modelljéről fantáziálva ahelyett, hogy érdemi munkát végzett volna.). Az ikonikus festő és Miss Lear barátságának végül az vetett véget, hogy az immár befutott énekesnő ismét felfedezte magában a festői ambíciókat, amit Dalí nem nézett jó szemmel, ugyanis roppant féltékeny és irigy ember volt. Lear egyébként be szerette volna mutatni Brian Jonest Dalínak, mert úgy vélte, sok közös témájuk akadna, ám Jones annyira bedrogozott a megbeszélt randevú előestéjén, hogy végül nem jelent meg a festőzseni színe előtt, aki ezután már nem volt kíváncsi rá.

1973-ban Amandánk két rocktörténelmi jelentőségű eseményhez is a nevét adta: egyrészt ő szerepelt az art rock favorit Roxy Music második albumának (For Your Pleasure) borítóján, másrészt felbukkant David Bowie Sorrow című dalának tévés kisfilmjében. Lear azt állítja, hogy az androgün megjelenésével világsztárrá váló Bowie-val és a Roxy Music sármos macsó frontemberével, Bryan Ferryvel egyaránt forró viszonyba keveredett. A Bowie-féle affér több forrásból is megerősítést nyert: mint kiderült, a rock kaméleonja fizette az ekkor már popsztári karrierről álmodozó ifjú hölgy óráit saját énektanárjánál (aki mellesleg egy magyar származású hölgy, Florence Wiese-Norberg volt), valamint Dalíval egyetértésben meggyőzték protezsáltjukat, hogy alakítson ki magának a szexuális forradalom korszelleméhez igazodó misztikus és a közönséget folytonos találgatásra késztető imidzset: azaz rávették, hogy kezdje el azt a pletykát terjeszteni magáról, hogy fiúnak született, de 18 éves korában nemváltó műtéten esett át, a mély hangja azonban megmaradt. Lear így jellemezte Bowie-t egy, a 2000-es évek elején adott interjúban: 

Teljesen dilis, de igazi zseni, és az egyetlen férfi az ismeretségi körömből, aki több sminket visel még egy különösen sminkbolond nőnél is.

amanda_is_semi-retired_4.jpg

Bryan Ferry – akiről köztudott zenészkörökben, hogy a szupermodellekre bukik, és a bandája lemezborítóin láthatókat mind ágyba vitte vagy megkörnyékezte − máig tagadja, hogy bármi lett volna közte és Lear között a barátságon kívül, ám azt többször is hangsúlyozta, hogy soha semmi jelét nem tapasztalta annak, hogy az énekesnő egykor hímnemű lett volna. Véleményét így summázta:

Amanda mindig is imádott férfiakkal lógni, de cseppet sem férfias: ízig-vérig nő.

amanda_is_semi-retired_9.jpg

880760797_197906_brazil_056_057c_amanda_lear_123_242lo.jpg

Amanda Lear végül elérte, amit akart: A ’70-es évek végére − korlátozott hangi adottságai ellenére − ő lett Európa egyik legmenőbb diszkókirálynője, a hírverést pedig nagyban segítették a Bowie és Dalí által javasolt „ferdítések”. Noha az énekesnőnek a nemével kapcsolatos minden kételyt könnyedén eloszlató fotói jelentek meg 1978-ban a Playboy hasábjain (amelyek láttán neves plasztikai sebészek is kijelentették, hogy biztosan nem egy kollégájuk „teremtménye” látható rajtuk), az egykori „férfiságát” taglaló szóbeszédek tovább terjedtek, ő pedig csak örült annak, hogy újra és újra címlapra került… bármi áron.

hzlwvx7v_o.png

Az énekesnő hatalmas férfifalóként élt le több évtizedet, és állítása szerint a kapcsolatai mind beteges féltékenységi hajlama és amiatt mentek tönkre, hogy maximális mértékben szabályozni akarta párjai életét. Jelenleg 12 macskával osztja meg otthonát, és idős korára a szexuális éhség teljesen kiveszett belőle:

Nincs már szükségem férfiakra. A következő, aki meztelenül fog látni, a halottkém lesz.

cbd4451343808247.jpg

Ráadás:

Amanda Lear metáldiszkó hangulatú dala 1978-ból.

MÉG TÖBB RETRO ÉRZÉKISÉG:

 

Dixie Ray, a szemérmetlen hollywoodi sztár (18+)

 

Szépség a szörnyetegek szigetén (18+) 

 

Erotika Morricone módra (18+)

 

10 szégyentelenül szexi olasz filmzene – 1. rész (18+)

  

Megzenésített francia orgazmus (18)

 

Frank Zappa és a botrányos Haldolog (18+)

 

Pornódivat és rock and roll (18+)

 

„Elsősorban rocker vagyok, másodsorban pornósztár…” (18+)

 

A szaxofonos, aki tudta, mitől döglik a légy (18+)

 

A Led Zeppelin legszexibb meggyalázása (18+)

 

Szexklubban kapott aranylemezt a Led Zeppelin (18+)

 

Túl sok szesz helyett túl sok szex (18+)

 

A Bon Jovi hamis orgiája (18+)

 

Egészséges funk-erotika (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr2916186242
süti beállítások módosítása