Old Time RNR Magazine

Amikor Kirk Douglas Red Hot Chili Peppers-re táncolt

2020. október 16. - Teakbois

douglas_lancaster_22.jpg

E cikk megjelenésekor, 2020. október 16-án ünnepli születésnapját minden idők legmozgékonyabb és egyik legjobb basszusgitárosa, Michael Balzary, azaz Flea, a Red Hot Chili Peppers emblematikus tagja. A világhírű funk rock zenekarról nem nagyon lehet újat mondani, népes rajongótáboruk pedig kívülről fújja a róluk szóló anekdotákat. Egyetlen mára kissé feledésbe merült epizódra bukkantam a banda karrierjének történetében, amelyről talán nem hallott minden fanatikusuk: 1986-ban, amikor a csapat még nem a nemzetközi élvonalba, hanem csupán Los Angeles feltörekvői közé tartozott, a tagjai önmagukat alakítva felbukkantak a két ikonikus, ám ekkorra már nyugdíjas korba lépett színész, Kirk Douglas és Burt Lancaster utolsó közös filmjében, a Kemény fickókban.

Douglas és Lancaster − megannyi western, kalandfilm és bűnügyi dráma macsói – összesen hét mozgóképes műben főszerepeltek együtt (a sort az 1947-es noir klasszikussal, a Magányos farkassal kezdték), de összebarátkozniuk sosem sikerült: a stáb egyes tagjainak visszaemlékezése szerint a Kemény fickók forgatásán egy árva szót sem szóltak egymáshoz, ha nem vette őket a kamera. Ráadásul Lancaster, aki az ötvenes éveiben még sportos és fitt színésznek számított, 71 évesen már szívproblémákkal küzdött, és a szövegét sem tudta megjegyezni, így a Kemény fickók forgatásán a kamera mellé állított tábláról próbálta leolvasni azt, de még ezzel is gondjai adódtak. A „tatás” gengszterfilm végül vegyes kritikákban részesült, az akkori amerikai elnök (Ronald Reagan) viszont állítólag kedvelte.

Az Oscar-díjas veterán színészlegendák olyan vonatrablókat alakítanak eme gerontofil akcióvígjátékban, akik 30 évnyi szabadságvesztés után szabadulnak a sittről, és nem találják a helyüket a ’80-as évtized hedonista fogyasztói Amerikájában (ez szolgáltatja a mulatságosnak szánt helyzeteket). Lancaster karaktere megpróbál higgadt nyugdíjassá válni, Douglasé azonban fiatalosan akar viselkedni, így keveredik el a Chainsaw (Láncfűrész) nevezetű szórakozóhelyre, ahol olyanok szolgáltatják a talpalávalót, mint például a Red Hot Cili Peppers, amelynek pattogós muzsikájára a kivénhedt rosszfiú is megpróbál bemutatni néhány „kamu-laza” táncmozdulatot. Az együttes a Set It Straight című dalát adja elő a filmben, amelyet külön ahhoz írtak és sosem jelentettek meg lemezen.

red_hot_1986_22.jpg

Douglasék képtelenek tisztes honpolgárrá válni, ezért aztán ismét vonatrablásra adják a fejüket. Aki kíváncsi rá, hogyan sül el a második kísérletük, az nézze meg a filmet: kellemes retro kikapcsolódást nyújthat például egy esős délutánon.

tough_guys_1986.jpg

MÉG TÖBB ROCKMOZI:

 

Puccini találkozása a pornósztárral (18+)

Sylvia Kristel: Amikor Emmanuelle dalra fakadt (18+)

Dixie Ray, a szemérmetlen hollywoodi sztár (18+)

Barbara Carrera: Szépség a szörnyetegek szigetén (18+)

Liszt Ferenc, a kanos rocksztár (18+)

Mamma Mia!!! Mi köze az ABBA felének az erotika Bergmanjához? (18+)

Erotika Morricone módra (18+)

10 szégyentelenül szexi olasz filmzene – 1. rész (18+)

Twin Peaks és érzéki lebujzene (18+)

Rock-sztriptíz a Szörnyklubban (18+)

Bob Dylan és a Kezesbanda

Amikor Anthony Perkins Audrey Hepburnnek énekelt

Ann-Margret: Vadóc díva Harley-Davidsonon

Zöld nyálka és űrcowboyok

Fiatalok és gyorsan tüzelnek: A Bon Jovi énekesének első szólóalbuma

Nicsak, ki beszél a lemezemen! – Rocksztárok albumain narrátorkodó filmsztárok

Rocky és Rambo öccse, a rockénekes – Frank Stallone zenés kalandjai

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4516240894
süti beállítások módosítása