Old Time RNR Magazine

Dalban küldi el a búsba Donald Trumpot a Yes énekese

2020. október 18. - Teakbois

jon_anderson_82.jpg

Az 1968-ban alakult Yes minden idők egyik legfontosabb progresszív rockzenekara: a brit csapat napjainkig több mint 50 millió albumot adott el világszerte, egzotikus (például távol-keleti, polinéziai, balinéz, stb.) és komolyzenei hatásokban bővelkedő muzsikája pedig olyanok szívébe lopta be magát, mint a Rush Geddy Lee-je vagy a Red Hot Chili Peppers John Frusciantéja. A Yes énekese, Jon Anderson a világbékét szorgalmazó és az életigenlő ősi filozófiák felfogását tükröző misztikus szövegvilága miatt a prog rock Mahátma Gandhijának tekinthető. Ezért is érte derült égből érkező villámcsapásként a rocksajtót, hogy az amerikai elnökválasztás közeledtével olyan szavazásra buzdító dallal jelentkezett, amelyben tőle korábban sosem tapasztalt keresetlenséggel fejti ki a véleményét az USA jelenlegi irányítóiról.

A nóta pár napja került fel a YouTube-ra, és azt a címet viseli, hogy Go And Screw Yourself (azaz – finomított fordításban − Cseszd meg magad!). Anderson nem nevesíti a szövegben Donald Trumpot (akit a közelmúltban egyébként őrültnek titulált), viszont az USA vezetőjének képe többször is felvillan a videoklipben, amikor a rocksztár az emberiség jövőjét veszélyeztető politikusokról énekel, akik csupán saját zsebük megtömésén fáradoznak ahelyett, hogy tennének valamit a nemzetükért. Rajtuk kívül megkapják még a magukét a mások elfogadására képtelenek, a széthúzást szító gyűlölködők, a fegyvermániások, a jégtáblákat a jegesmedvék alól kiolvasztók, a Wall Street harácsoló farkasai, a gyerekmolesztáló tévéprédikátorok, valamint a kisebbségeket vegzálók. Érdemes megjegyezni, hogy Anderson az a fajta ember, akinek a magánélete és cselekedetei eddig is tükrözték a szemléletmódját: Régóta támogatja az UNICEF-et, szívügyének tekinti az amerikai őslakos indiánok melletti kiállást − felbukkant különféle rendezvényeken, a híres lakota aktivista, Ernie Longwalker pedig narrátorként szerepelt 1996-os, Toltec című albumán −, ráadásul első felesége egy gyönyörű fekete nő volt, akitől három gyermeke született.

Anderson természetesen nem lenne Anderson, ha a legfrissebb az üzenetét metálbandákra jellemző agresszivitással vagy a grunge-ot idéző világfájdalommal közvetítené: Zeneileg a Go And Screw Yourself simán beillene egy kellemes nyáresti pop/prog rock slágernek is, a közepe táján felbukkanó Frank Zappás hangszeres rész pedig kifejezetten játékossá teszi. A szöveg (amelynek első fele hasonlóan mesél a Föld emberbőrbe bújt „kártevőinek” fárasztó mivoltáról, mint John Lennon Gimme Me Some Truth című szerzeménye) a dal második felében a reményt is felcsillantja: fel fogjuk ismerni, hogy mind az univerzum részei és testvérek vagyunk, és e megvilágosodás segíthet majd leküzdeni a problémáinkat.

jon_anderson_212.jpg

MÉG TÖBB RETRO ÉS PROG:

 

Amikor a közönség szó szerint elszállt a Yes-től 

Yes: Életrevaló igenemberek 

Steve Howe: Aki az istenekkel pendül egy húron

Amikor a Queen segítségre szorult

Puccini találkozása a pornósztárral (18+)

Kansas: Topeka maszkos hősei

Az Aerosmith énekese nem tudta áramtalanítani a Kansast

Ian Anderson: A csúnya, de virtuóz flamingó

A Jethro Tull főnöke és az „álmellű” nők (18+) 

A legfurcsább zenekarnevek: A bolond öreglánytól a dingókkal szundítókig 

Phil Collins, az illegális bevándorló 

Genesis, békeharc és a farkasokkal táncoló gitáros

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4116241440
süti beállítások módosítása