Old Time RNR Magazine

Az 5 legrockosabb képregény-szuperhős

2020. október 29. - fehersolyom

22_4.jpg

A (rock)zene oda-vissza kölcsönhatásban él a popkultúra többi ágával, így a képregényekkel is. A comic kultúra és a rockzene aranykora ráadásul ugyanakkorra esik, a 60-as és 70-es évek volt mindkét műfajban a leggyümölcsözőbb időszak. A rockzene akarva-akaratlanul több képregény-figura megszületésében is szerepet játszott. Az öt legfontosabb ilyen szuperhőst vesszük most górcső alá.

Silver Surfer - Az Ezüst Utazó  (Marvel)

A 60-as évek (főként Kaliforniában) a pszichedeliáról, az űrkorszakról, és a szörfözésről szólt. A surf punk bandák mind zene, mind szöveg, mind külcsín szempontjából abszolút hitelesen reprezentálták ezt az életérzést. A Marvel pedig ezt a feelinget pakolta bele az 1966-ban megjelent Silver Surfer figurájába, aki egy intergalaktikus lény: űrbéli szörfdeszkán röpköd bolygóról bolygóra. A figura megalkotója, Jack Kirby kapcsán sokszor feltették a kérdést, hogy vajon mit szívott, amikor megalkotta Silver Surfert. 

silver.jpg

Ghost Rider - Szellemlovas (Marvel)

A 60-as és 70-es évek fordulója a rockzene szempontjából különösen fontos volt, hiszen ekkor született meg a heavy metal műfaja. Hogy az első fecske a Led Zeppelin, a Deep Purple, vagy a Black Sabbath volt ebben a stílusban, az a rockzenei szakírók közt mai napig vita tárgya (szerintem a Black Sabbath). Az 1970-es évtized elejére ez az egy egyre növekvő, karakteres szubkultúra már komoly tényezőnek számított. A Marvel jó ütemben, direkt erre az új zenei mozgalomra reagálva alkotta meg a Ghost Rider (magyarul Szellemlovas) figuráját. A versenymotoros eladta a lelkét Mephistónak, ezért cserébe szuperképességekre tett szert. Hogy mennyire illik a figura a metálos körbe, annak megállapításához elég csak egy pillantást vetni rá: motor, bőrnadrág, lángoló koponya... 

ghost.jpg

Atomic Skull - Atom Koponya (DC Comics)

A Ghost Rider sikerén felbuzdulva, ám egy kicsit megkésve, 1976-ban jelent meg a Marvel legnagyobb riválisának , a DC Comicsnak az igencsak hasonló figurája, Atomic Skull. Az első megjelenésekor a Koponya egy sárga ruhás alak volt, és csak a 90-es évektől lett igazán rockeres a külseje. 

atomic2.jpg

Lobo (DC Comics) 

A DC Comics Lobója a képregény-elemzők szerint is egy szándékolt metálparódia volt 1983-as megjelenésétől fogva. A mogorva és kissé horrorisztikus fejvadász figurája a Marvel Wolverinjére hasonlít, ráadásul nagy adag Lemmy is felfedezhető benne. 

lobo.jpg

Rock And Roll (Marvel, G. I. Joe)

Nomen est omen. A fiktív G. I. Joe szupekommandó egyik tagja nem csak nevében Rock and Roll, ugyanis a karakter egyrészt a géppuska mestere, másrészt súlyemelő és basszusgitáros is, aki a G. I. Joe képregénysorozat 1982-es, a Marvel által gondozott szériájában bukkant fel először. A karakter olyan népszerűségre tett szert, hogy később rajzfilmben, sőt videójátékban is szerepelt.

rock_n_roll_rah.jpg

MÉG TÖBB RETRO:

 

Lynn Carey: Oroszlánkirálynő közeleg!

Amikor Salvador Dalí a Playboynak dolgozott (18+)

Yes: Asztrális utazás a prófétával

Yes: Életrevaló igenemberek

Puccini találkozása a pornósztárral (18+)

Sylvia Kristel: Amikor Emmanuelle dalra fakadt (18+)

Raquel Welch a Muppet Show bábjait is megbabonázta (18+)

Rocksztárok múzsája volt a diszkókirálynő (18+)

Dixie Ray, a szemérmetlen hollywoodi sztár (18+)

Barbara Carrera: Szépség a szörnyetegek szigetén (18+)

Liszt Ferenc, a kanos rocksztár (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr8316258618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása