Old Time RNR Magazine

Albert King: Rossz csillagzat alatt született mázlista

2020. december 21. - Teakbois

albert_king_22.jpg

1992. december 21-én hunyt el a blues egyik − a szó valós és átvitt értelmében egyaránt − legnagyobb egyénisége, a 2 méter magas és 110 kilós gitáros-énekes fenomén, Albert King. Az eredetileg Nelson vezetéknevű zenész 1923-ban látta meg a napvilágot a Mississippi állambéli Indianolában, szegény gyapotszedő család gyermekeként. A szüleinek az övén kívül még 12 másik éhes szájat kellett etetniük, így a kis Albert az első gitárját kénytelen volt mindenféle olyan hulladékból megépíteni, amelyet az út szélén talált. Első bolti hangszerét másfél összekuporgatott dollárért vette, és innentől karrierje folyamatosan felfelé ívelt; a balkezes ifjú rövid idő alatt az amerikai blues színtér meghatározó alakjává vált.

Albertünk 1953-tól használta plakátjain a King vezetéknevet, és interjúiban rendszeresen azt állította, hogy népszerű pályatársa, B. B. King bátyja. A „hasonlatosságot” azzal is fokozta, hogy a gitárját Lucynek hívta (B B. Kingé a Lucille nevet viselte), és ugyanazt a becenevet – Blues Boy − választotta, amelyen híres példaképét emlegették. B. B. King eleinte furcsállotta a dolgot, de Albert játéka hamar meggyőzte arról, hogy ha vér szerint nem is, a bluesban bizony édestestvéreknek számítanak, egy húron pendül a lelkük. Albertet nemsokára a blues műfaj Háromkirályainak (Albert, B. B. és Freddie) egyikeként tartotta számon a szakma, és saját becenevet is kapott rajongóitól: ő lett a Bársonyos Buldózer, ugyanis kellemes hangon énekelt, gyapotszedői munkakörét pedig buldózervezetőire cserélte, mielőtt befutott volna muzsikusként (ráadásul Bud Spencer-i testmérete miatt is passzolt hozzá a név).

albert_king_1973_22.jpg

Albert King egyik legismertebb dala a Born Under A Bad Sign, amelyet a memphisi Stax lemezkiadó égisze alatt rögzített 1967-ben. A nóta producere Booker T. Jones, a Booker T. & The MGs nevezetű instrumentális funk és blues csapat vezére volt: ő szerezte a Born Under A Bad Sign zenéjét, barátja, William Bell pedig a szám szövegét írta meg. A szinte már születése pillanatában klasszikussá nemesedő dalban hangzik el minden idők talán „legblúzosabb” sora: „Ha nem sújtana balszerencse, semmilyen szerencsém sem lenne.” Albert King a sanyarú sorsú, „elcseszett” csillagzat alatt született vesztesről szóló slágerével megütötte a főnyereményt, és olyan húrnyűvők kedvencévé lépett elő, mint Eric Clapton, Jimi Hendrix, Duane Allman, Mick Taylor, Mike Bloomfield és Stevie Ray Vaughan. Tisztelői közül többen is feldolgozták a Born Under A Bad Sign-t, Janis Joplin és zenekara, a Big Brother & The Holding Company pedig King dalának „kölcsönvett” riffjére építette I Need A Man To Love című 1968-as tételét.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO

Screamin’ Jay Hawkins: Twin Peaks és érzéki lebujzene (18+)

George Thorogood: Velejéig romlott tesztoszteron-blues

Yes: Asztrális utazás a prófétával

Yes: Életrevaló igenemberek

Steve Howe: Aki az istenekkel pendül egy húron

Steve Howe: Amikor a Queen segítségre szorult

Kansas: Topeka maszkos hősei

Az Aerosmith énekese nem tudta áramtalanítani a Kansast

Steve Walsh: A rocksztár, aki mindig szándékosan állt fejre

Crosby, Stills & Nash: Guinnevere és a sziget hölgye

A Roxy Music és a dzsungel bombanője (18+)

Lucifer mágikus zenelakomája

A Monkees és a hollywoodi hippi-zavargások

Supremes: Jó dal a rossz időről

A Walker Brothers gengsztersirató slágere

Paul Williams: Aki furcsából lett különleges

Lynn Carey: Oroszlánkirálynő közeleg!

Glen Campbell, Jimmy Webb és a vonalvizsgáló magányossága

The Byrds: Az első dal, amelyben elhangzott a „rocksztár” szó

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4616352626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása