Old Time RNR Magazine

Gary Moore volt George Harrison kedvenc gitárosa

2021. március 05. - Teakbois

harrison_moore_22.jpg

A Beatles rajongói jól tudják, hogy George Harrison olyan jelentős húrnyűvők hatására kezdett zenélni, mint a countryt rock and rollba oltó Carl Perkins, a blues ősapa Muddy Waters, vagy az utánozhatatlan Chuck Berry, a saját generációjához tartozók közül pedig Eric Claptont tartotta különösen nagyra – olyannyira, hogy szerepeltette a While My Guitar Gently Weeps-ben. Az viszont nem tartozik a közismertebb tények közé, hogy kedvenc gitárosa egy nála sokkal fiatalabb és az övénél jóval keményebb műfajban ügyködő úriember volt, aki nem más, mint Gary Moore.

Az 1952-ben született és 2011-ben elhunyt Gary Moore Rory Gallagher mellett az írek legjelentősebb gitármágusa. Első ízben a Skid Row (nem összekeverendő az azonos nevű amerikai glam rock csapattal) tagjaként hívta fel magára a figyelmet, majd az immár nemzeti kincsnek számító Thin Lizzyt erősítve írt hard rock történelmet. Szólókarrierje során fokozatosan egyre blues-osabb vizekre evezett, méghozzá világsikert eredményezően. Bár elsősorban rockgitárosként emlegetik, Moore híres volt arról, hogy bármely műfajban megállta a helyét; komplex jazzes futamokat ugyanúgy játszi könnyedséggel prezentált, mint fülbemászó, szinte metálos riffeket.

A ’80-as években Moore rendszeresen dicsérte Harrison játéktechnikáját a brit és amerikai zenei sajtóban; különösen az ex-Beatle slide gitárosi tehetsége nyűgözte le. Harrison pedig egyes ekkoriban adott interjúiban a valaha élt egyik legjobb gitárosnak nevezte Moore-t − közeli barátai szerint viszont magánbeszélgetések során többször is kijelentette, hogy Moore nem csupán az egyik legjobb, hanem a legjobb. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy amikor Harrison 1990-ben elakadt a Traveling Wilburys supergroup (George Harrison, Tom Petty, Bob Dylan, Jeff Lynne és Roy Orbison alkották) egyik dalának gitárszólójával, a nála fürgébb ujjú Gary Moore-hoz fordult segítségért, aki aztán Ken Wilbury álnéven szerepelt a She’s My Baby című dalban (Moore egyébként saját akaratából nem bukkant fel a nóta klipjében, Harrison kissé neheztelt is rá emiatt). Az ír fenomén így emlékezett vissza első találkozásukra:

George-ot Alvin Lee házibuliján ismertem meg. A sarokban ültem, és épp egy bluest pengettem, amikor odajött hozzám George, és így szólt: „Ha ilyesmit és így játszol, akkor nyert ügyed van nálam.” Pár nappal később felkerestem a házában, mert azt mondta, lenne egy dala a számomra. Ez volt a That Kind Of Woman: azonnal felénekeltem a házi stúdiójában, ő pedig gitározott és háttérvokálozott benne. A nóta aztán a Still Got The Blues című albumom CD-verziójának bónusztételeként jelent meg. 

A két gitáros csupán egy alkalommal lépett fel együtt, méghozzá Harrison utolsó koncertjén, amelyre 1992-ben került sor a londoni Royal Albert Hallban: a Beatles While My Guitar Gently Weeps-ét adták elő, amelyben Moore Clapton ikonikus szólóját „tette magáévá”.

Ráadás:

George Harrison Gary Moore-ról beszél.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

10 alkalom, amikor a Beatles tagjai álnév mögé bújtak

Paul McCartney tokiói letartóztatása

Amikor James Bond beszólt a Beatlesnek

A betörő, aki pizzát sütött George Harrison házában

Brian Wilson írta Paul McCartney kedvenc dalát

John Lennon utolsó kemény rockdala

Amikor John Lennon UFO-t látott

Amikor John Lennon fia Chuck Berryvel énekelt

John Lennont nem érdekelte az Apokalipszis most

John Lennon, a „vécés bácsi”

Ringo Starr különös házassága (18+)

Elton John, John Lennon és egy rendhagyó kakukkos óra

Lennon élt, Lennon él, Lennon élni fog – 10 híres dal a Beatles vezéregyéniségéről

A Beatles dobosáról szóló szerelmes dalt énekelt Cher

Mick Jaggerért lobbizott a Beatles

George Harrison utálta Neil Youngot

John Bonham dobolt Paul McCartney Grammy-díjas dalában

A Beatlesszel akart dolgozni Fellini

A „walesi bárdok”, akiket a Beatles karolt fel

Amikor George Harrison fellépett egy Deep Purple koncerten

Menekülő banda – Paul McCartney legfurcsább lemezborítója

A vámpír légi balettje − Harry Nilsson, akiért az egész Beatles rajongott

Napfény Superman, David Lynch és a Beatles

10 dal, amelyet a Beatles elfelejtett megírni

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr2816450948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.03.06. 19:13:51

Jó olt erről olvasni.
Köszönöm!
süti beállítások módosítása