Old Time RNR Magazine

Jimi Hendrix és a vérivó múzsa

2021. október 10. - Teakbois

wilson_hendrix_22.jpg

1969 augusztusában született, de csupán 1971 októberében, a posztumusz Rainbow Bridge albumon látott napvilágot a mindössze 27 évesen, altató-túladagolásban elhunyt Jimi Hendrix egyik utolsó szerzeménye, a funk ritmizálású Dolly Dagger.

Tovább

Glenn Hughes Stevie Wonder kedvenc fehér énekese

2021. október 07. - Teakbois

hughes_24_1.jpg

A Deep Purple és a Trapeze legendás basszusgitáros-énekese, a David Bowie-val rosszalkodó Glenn Hughes nagy rajongója a soul muzsikának (ezt egyes szólóalbumai is ékesen bizonyítják), kedvenc énekese pedig az említett műfaj egyik királya, a Paul McCartneyval is együttműködő Stevie Wonder. 1974-ben Hughes-szal megesett az, ami csak kevesekkel fordul elő: a kedvence a kedvencének nevezte.

Tovább

Tom Jones 11 legjobb duettje

2021. október 01. - Teakbois

jones_joplin_22.jpg

A brit ATV Midlands tévécsatorna 1969 és 1971 között összesen 65 részt gyártatott és sugárzott óriási sikerrel a This Is Tom Jones című zenés műsorból. A koncepció minden egyes adásban a következő volt: a címbéli sztár énekel pár dalt a saját repertoárjából, aztán egyéb sztárokat fogad, akikkel eldiskurál, majd duettezik velük az ő slágereik és feldolgozásaik közül válogatva. (Ezenkívül az Ace Trucking Company komikus csapat produkciói kerültek terítékre, akik humoros jelenetekkel fűszerezték a showt visszatérő vendégekként.) Bár sokak számára Jones 1999-es Reload című albuma az etalon, ha a duettjeiről van szó (ezzel küzdötte vissza magát több évtizednyi haknizás után az élmezőnybe), nekem a This Is Tom Jones-ban elhangzott egyvelegek sokkal jobban tetszenek, ugyanis Wales büszkesége a rock történelmének legendás szereplőivel adta elő őket.

Tovább

Amikor Bruce Dickinson beszállt az Iron Maiden-be

2021. szeptember 26. - Teakbois

maiden_1982_22.jpg

1981. szeptember 26-án a brit Iron Maiden – konkrétan a zenekarvezető Steve Harris basszusgitáros és a csapat mindenható menedzsere, Rod Smallwood − a karrierjét alapjaiban megváltoztató és sokszorosan fellendítő döntést hozott: a punkosan karcos hangú és egyre beszámíthatatlanabb (azaz túl sokat ivó és drogozó) frontemberüket, Paul Di’Annót egy parádésra sikeredett meghallgatást követően lecserélték a „szirénatorkú” rocktenorra, Bruce Dickinsonra.

Tovább

Lemmy kedvenc basszusgitárosai

2021. szeptember 25. - Teakbois

lemmy_22.jpg

A Motörhead legendás Lemmyjének basszusjátéka meghatározónak bizonyult a heavy metal fejlődése szempontjából, a saját kedvencei között azonban egyetlen metálmuzsikust sem találunk. Akad viszont a listán funk- és soul-szupersztár, valamint Beatles-tag. A bibircsókos nagy öreg számos alkalommal nyilatkozott arról nyugati rockmagazinoknak, hogy kik voltak rá a legnagyobb hatással a négyhúros mesterei közül.

Tovább

Joe Cocker, a Box Tops és az egyik legrövidebb sláger

2021. szeptember 23. - Teakbois

cocker_22.jpg

1967 szeptemberében lett listavezető az USA-ban a tengerentúlon rendkívül népszerű, nálunk viszont szinte ismeretlen fehér soul- és rockegyüttes, a Box Tops legnagyobb slágere, a The Letter, amely 1 perc 55 másodpercével az utolsó olyan, 2 percnél rövidebb játékidejű dal, amelynek sikerült felhágnia az USA-béli zenei dobogó legfelső fokára. A nóta később a fenti képen látható Joe Cocker fellépésein is rengeteg alkalommal elhangzott.

Tovább

Simon & Garfunkel: A Central Park hangjai

2021. szeptember 19. - Teakbois

simon_garfunkel_24.jpg

1981. szeptember 19-én − jóval azelőtt, hogy a nagy rocktörténelmi újjáalakulások divatba jöttek volna − a hivatalosan 1970 óta nem létező legendás énekesduó, a Simon & Garfunkel lenyűgöző koncertet adott a New York-i Central Parkban. A Diploma előtt című kultuszfilm közismert betétdalait (Mrs. Robinson, The Sound Of Silence) és egyéb listavezető slágereket (The Boxer, Bridge Over Troubled Water) jegyző formáció körülbelül 500 ezer fős közönséget vonzott a helyszínre.

Tovább

White Spirit: Az Iron Maiden gitárosának első zenekara

Kultikus albumok: White Spirit – White Spirit (1980)

2021. szeptember 17. - Teakbois

white_spirit_24.jpg

1980 szeptemberében jelent meg a brit White Spirit egyetlen albuma. A Uriah Heep és a Deep Purple nyomdokain haladó, de a hard rock mellett a progresszív rock és a heavy metal irányába is kacsingató csapatot Janick Gers gitáros és Graeme Crallan dobos alapította 1975-ben.

Tovább
süti beállítások módosítása