Old Time RNR Magazine

Turtles: Kokaincsíkok Abraham Lincoln íróasztalán

2021. május 17. - Teakbois

t1.jpg

A Fehér Házban koncertezni bármely USA-béli zenekarnak az amerikai álom beteljesedését jelenti, így nem csoda, hogy a 60-as évek egyik tini-favorit csapata, a Turtles tagsága is könnyekig meghatódott, amikor 1969 májusában felkérték őket e nemes feladatra. Vagyis nem, elnézést, füllentettem… A menedzserük hatódott meg, elsősorban az eseményt övező médiafelhajtástól, amely igencsak jól jött az ekkor már leszálló ágban lévő bandának. Az együttes tagjai inkább duzzogtak, ugyanis a regnáló elnök ekkoriban egy bizonyos Richard Nixon volt, akit a hippi mámorban úszó ifjúság szívből utált. Végül mégis vállalták a munkát, ami mulatságosan dekadens végkifejletet eredményezett.

Tovább

Jack Bruce „nagyvilági ékköve”

Kultikus albumok: Jack Bruce – Jet Set Jewel (1978)

jack_bruce_24.jpg

A skót származású basszusgitáros-énekes, Jack Bruce (1943. május 14. – 2014. október 25.) először Graham Bond, majd John Mayall zenekarában szerzett magának hírnevet, világsztárrá viszont a gitármágus Eric Claptonnal és a dobos fenomén Ginger Bakerrel 1966-ban alapított supergroupja, a Cream tette. Bruce hangja hallható az együttes legismertebb rádióslágereiben (Sunshine Of Your Love, White Room, I Feel Free), amelyekről nyugodtan kijelenthető, hogy a Vasfüggöny mögött élő feltörekvő zenészek legalább annyit gyakorolták őket, mint a Nyugat-Európában vagy a tengerentúlon tevékenykedő pályatársaik. A Cream kultikussá, Jack Bruce basszusgitározása és éneklése pedig etalonná vált.

Tovább

A Deep Purple énekesének kedvenc dalai

gillan_23.jpg

Noha kőkemény rockzenét énekelnek, a világ leghíresebb karcos hangú frontemberei közül sokan egyáltalán nem a hard rockot részesítik előnyben, ha arról van szó, mit hallgatnak otthon a négy fal között, vagy épp az autójukban ülve. Lemmyről, a heavy metálba oltott rock and roll falkavezéréről közismert, hogy legszívesebben Buddy Holly és a Beatles muzsikájára érzékenyült el, az egyik kedvenc dalát pedig nem más adta elő, mint az érzelmes balladák nagyasszonya, Barbra Streisand. Ian Gillan, a Deep Purple legendás énekese a profi karrierjét egy Episode Six nevű popcsapatban kezdte, amely a Beatles és a Beach Boys által kitalált dallamvilágot vegyítette a feketék soul zenéjének jellegzetességeivel. És bár Gillan Ritchie Blackmore húzós gitárriffjeire süvöltve szerzett magának hírnevet, az ízlése nem sokat változott az évek során. Személyes kedvenceire vonatkozó meglátásait különféle interjúkból és Ian Gillan – The Autobiography Of Deep Purple’s Lead Singer című 2016-os önéletírásából válogattam össze.

Tovább

Sztárzenekarok, amelyek nem akarták bevenni Elton Johnt

elton_john_22.jpg

Elton John minden idők egyik legnagyobb pop-rock slágergyárosa, ám az ő pályája sem indult zökkenőmentesen. Zenekari tagként éveken át nem tudott betörni az élvonalba, viszont szólóelőadóként igen hamar rámosolygott a szerencse. Nem túl közismert tény, hogy profi muzsikusi karrierje elején Elton John a progresszív rock műfajának két kiemelkedő brit alakulatához is csatlakozni szeretett volna, ám ezekre az együttműködésekre végül nem került sor.

Tovább

Donovan: Az ellenállhatatlan Napfény Superman

02_1.jpeg

Kétség sem férhet hozzá, hogy az 1946. május 10-én született Donovan a skót Bob Dylan: rendkívül népszerű folk énekes-gitáros költő, aki a 60-as évek közepén kibontakozó ellenkultúra szószólója lett. Eleinte olyannyira Dylan hatása alatt dolgozott, hogy nem csupán ugyanolyan napszemüveget hordott, mint bálványa, hanem annak jellegzetes orrhangját is teljes mértékben eltanulta. 1966-ban azonban megírta azt a dalát, amellyel egyrészt kilépett Dylan árnyékából, másrészt a pszichedelikus rock műfajának egyik ősapjává lényegült át, sőt a Beatlest is megihlette.

Tovább

Tawny Kitaen, a Whitesnake és az éj csendje

61dmnjy-upl_ac_sl1000.jpg

2021. május 7-én, 59 éves korában elhunyt Tawny Kitaen amerikai színésznő és modell, akit egyrészt a kasszasiker Emmanuellét és az 1981-es Lady Chatterley szeretőjét jegyző Just Jaeckin Gwendoline című 1984-es kultfilmje tett híressé (amely az Indiana Jones franchise „pikáns rokonának” tekinthető), másrészt ő alakította leendő férje, David Coverdale álomnőit a hard rock szupersztár Whitesnake négy videoklipjében.

Tovább

Grace Slick be akarta drogozni az amerikai elnököt

slick_nixon_100.jpg

Tricia Nixon, Richard Nixon amerikai elnök lánya egy kellemes teapartit szervezett az 1970-es esztendő egyik napsütéses délutánjára, amelyre egykori egyeteme, a New York-i Finch ex-diákjai közül válogatott vendégeket. A hippik kedvencének számító zenekar, a Jefferson Airplane énekesnője, Grace Slick − legnagyobb megdöbbenésére −meghívást kapott az eseményre: 10 évvel korábban ő is ugyanott tanult, ahol Tricia. Mivel a meghívó Grace Wingnek érkezett (ez a botrányhős frontasszony eredeti neve), a címzettnek az is megfordult a fejében, hogy valószínűleg nem is tudja Tricia, hogy „hová és kivé züllött” Miss Wing, különben esze ágában sem lett volna meginvitálni az illusztris társaságba. Grace úgy határozott, hogy ha már belépőt nyert eme eseményre, extravagáns és őrülten veszélyes akciót hajt rajta végre.

Tovább

Amikor John Lennon az anyjáért üvöltött

lennon_30_1.jpg

John Lennonnak cseppet sem volt könnyű gyerekkora: az édesanyja 5 éves kora után nem akart törődni vele, ezért a nővérére, Mimire bízta a nevelését, édesapja pedig hajópincérként dolgozott, és inkább a tengeren élte a világát, mint családjával. Ráadásul Lennon pont akkor veszítette el végleg az anyját, amikor végre elkezdtek közelebb kerülni egymáshoz, mint korábban bármikor: Julia Lennont 1958-ban, nem sokkal fia 18. születésnapja előtt halálra gázolta egy szolgálaton kívüli részeg rendőr.

Tovább

Stevie Ray Vaughan és David Bowie összezördülése

2021. április 30. - Teakbois

02_12.jpg

Stevie Ray Vaughan gitárosi tehetségét David Bowie 1983-as, Let’s Dance című albuma révén ismerte meg a világ, a címadó dal végén játszott szólója pedig kivívta a szakma és a közönség elismerését. A tehetséges húrnyűvő azonban nem repesett az örömtől, amikor először látta a számhoz készült videoklipet, abban ugyanis Bowie úgy tett, mintha ő pengette volna a Vaughan-féle jellegzetes témákat.

Tovább
süti beállítások módosítása