Szépség a szörnyetegek szigetén (18+)

2020. augusztus 05. - Teakbois

52339a270310204.jpg

1977-ben került a mozikba H. G. Wells híres horror + sci-fi hibridjének, az 1896-os Dr. Moreau szigetének második angol nyelvű filmes adaptációja. Az MGM-mel szövetségben dolgozó AIP két férfi szupersztárt állított csatasorba: a megalomániás, laboratóriumában ember-állat szörnyeket teremtő tudóst az Oscar-díjas Burt Lancaster, a szigetbirodalmába vetődő hajótörött ifjú mérnököt pedig a rokonszenves Michael York alakította, aki az idősebb Alexandre Dumas regényeiből forgatott testőrfilmek okán nálunk is igen népszerű volt néhány évtizede. Erős mellékszerepek jutottak még olyan kitűnő karakterszínészeknek, mint Nigel Davenport (Negyedik fázis, Az utolsó völgy, Tűzszekerek) és Richard Basehart (Országúton, A Karamazov testvérek, Isten hozta, Mr.), a rendezői székbe pedig a megbízható Don Taylort (Ómen 2., Végső visszaszámlálás) ültették. A film azonban kifejezetten feszes tempója és John Chambers a maguk idejében élethűnek számító szörnymaszkjai ellenére sem vált kasszasikerré. Ma már elsősorban azok a meglett férfiak emlékeznek rá jóleső érzéssel, akik annak idején kiéhezett ifjakként rohantak az újságoshoz megvenni a Playboy azon 1977-es számát, amelyben a film női főszereplője, az akkor még filmkarrierje elején álló Barbara Carrera tárta a világ elé bájait a sziget torz lényeinek társaságában.

Tovább

Amikor Anthony Perkins Audrey Hepburnnek énekelt

2020. augusztus 03. - Teakbois

perkins_hepburn_01.jpg

Idén lett 60 éves minden idők egyik legfontosabb filmje, Alfred Hitchcock Psycho-ja (világszínvonalú elemzést és kulisszatitok-gyűjteményt találtok róla egyik kedvenc hazai blogomon, a MovieCops-on), amely forradalmasította a thriller és a horror műfaját, alapjaiban változtatta meg a „mozizási” szokásokat, valamint leendő rendezőzsenik garmadájára gyakorolt óriási hatást, Dario Argentótól Brian De Palmáig. A Psycho nem csupán Hitchcock legjelentősebb munkái közé tartozik, de ez a film csinált élvonalbeli színészt Anthony Perkinsből is, megteremtve számára a szánandó és olykor szinte rokonszenves pszichopata skatulyáját, amelytől élete hátralévő részében képtelen volt szabadulni. Noha Perkinsnek biztosan nyűg volt, hogy rendre a Psycho Norman Batesének „klónjait” bízták rá a Hitchcock után hozzá forduló direktorok, a skatulya jelen esetben inkább áldásnak tekinthető, mint átoknak: senki sem tudott ugyanis olyan zsigeri erővel egyszerre vészjósló és sebezhető elmebetegeket életre kelteni a filmvásznon, mint Anthony Perkins, aki egészen a Psycho világsikeréig főleg gyengéd romantikus hősöket alakított nem túl meggyőzően. A nagy áttörés előtti munkái közül számomra az Audrey Hepburnnel készített 1959-es „dzsungelmese”, a Zöld paloták a legérdekesebb, mivel Perkins dalra fakad benne, ráadásul remekül csinálja.

Tovább

Az ördöggel cimborált a Deep Purple gitárosa

2020. augusztus 01. - Teakbois

bolin_01.jpg

1951. augusztus 1-én született a legendás gitáros, Tommy Bolin, akinek súlyos drogfüggősége okán még az sem adatott meg, hogy a hírhedt 27-esek klubjának tagjává váljon, ugyanis 1976-ban, 25 éves korában hunyt el. Rövid földi léte során két ikonikus és meghatározó húrnyűvőt váltott élvonalbeli bandák élén: Az Eagles-be távozó Joe Walsh helyére érkezett a James Gang-be, utána pedig a csapata funk és soul irányba történő elmozdulásán kiakadó Ritchie Blackmore (aki nem épp „afroamerikai-barát” módon így fejezte ki nemtetszését kollégáinak: „Nincs kedvem cipőpucoló zenét játszani.”) szerepét vette át a Deep Purple-ben.

Tovább

Amikor a Led Zeppelin lemosta a színpadról a Doors-t

2020. július 30. - Teakbois

plant_morrison_22.jpg

A Led Zeppelin csillaga 1969 nyarán emelkedőben volt, a Doors azonban − kizárólag önpusztító frontemberüknek, Jim Morrisonnak köszönhetően − szép lassan megindult a lejtőn. A lefelé tartó alakulat 1969 júliusában félúton találkozott a feltörekvővel, és közös koncertet adtak, amelyen az erőtől duzzadó brit négyes annak rendje és módja szerint túlszárnyalta aznapi teljesítményével a gyengélkedő amerikait.

Tovább

Közel hozzád: A gyengédség himnusza

2020. július 25. - Teakbois

carpenters_01.jpg

1970. július 25-én lett listavezető az USA-ban a Carpenters (They Long To Be) Close To You című dala, amely összesen 4 héten át képes volt megtartani ezt a pozíciót. Közben Kanadában és Ausztráliában is első lett, a korabeli pop-rock fellegvárának számító Nagy-Britanniában pedig hatodik. A Karen Carpenter éteri hangjára és bátyja, a zongorista Richard hangszerelői tehetségére építő duó első kislemeze − a Beatles Ticket To Ride című számának gyönyörű feldolgozása − egy évvel korábban csupán az 54. helyig tudott felkúszni elég az Egyesült Államokban, a (They Long To Be) Close To You-val viszont a testvérpár rövid időn belül a Grammy-díjas szupersztárok táborához csatlakozhatott.

Tovább

George Harrison utálta Neil Youngot

2020. július 23. - Teakbois

harrison_young_22.jpg

George Harrison számít a rocksztárok közül az egyik legfőbb úriembernek, akinek szinte soha senkiről nem volt egy rossz szava sem, a mondandóját pedig mindig rendkívül választékosan fogalmazta meg. Legalábbis a nyilvánosság előtt… A napokban több külföldi sajtóorgánum is újra felemlegette azt a „házi” videofelvételt, amelyen a Beatles egykori gitárosa kifejezésre juttatja Kanada egyik legnagyobb zenei ikonja, Neil Young iránti megvetését.

Tovább

Charles Bronson mentette meg a Led Zeppelin gitárosát

Kultikus albumok: Jimmy Page − Death Wish 2. (1982)

2020. július 21. - Teakbois

bronson_02.jpg

1981-ben Jimmy Page, a Led Zeppelin gitárosa eljutott a mélypontra: A zenekara a legendás dobos, John Bonham halála után feloszlott, ő pedig életveszélyesen intenzív drogozásba és vedelésbe kezdett. Bár megpróbált új csapatot alakítani a Yes tagjaival, ez a kísérlete kudarcba fulladt, és úgy érezte, ha a tudatmódosító szerek nem veszik el az eszét, abba fog beleőrülni, hogy nincs min dolgoznia. Ekkor azonban a segítségére sietett Michael Winner filmrendező, aki épp zeneszerzőt keresett készülő filmjéhez, a Bosszúvágy 2-höz. Így történhetett meg végül, hogy a Charles Bronson által alakított önjelölt igazságosztó második alkalommal Jimmy Page riffjei által megtámogatva ereszthetett golyókat a legaljasabb bűnözőkbe.

Tovább

Elvis Presley és a világ első rockdala

2020. július 19. - Teakbois

02_2_27.jpg

1954. július 19-én jelent meg Elvis Presley első kislemeze, A-oldalán a That’s All Right című klasszikus blues felpörgetett feldolgozásával, amelyet sokan a legeslegelső rockdalnak tartanak. Lássuk hát, hogyan készült a nóta, amely nélkül ez a blog sem létezne!

Tovább

A nemkívánatos amerikai nő

2020. július 17. - Teakbois

guess_who_01.jpg

1970 egyik legnagyobb slágerének a Guess Who American Woman című listavezető dala bizonyult, amelyről a címe miatt sokan ma is azt hiszik az USA polgárai közül, hogy a honleányaik dicséretét zengő patrióta rocknóta, pedig mi sem állhatna távolabb a valóságtól. Egyrészt a Guess Who kanadai csapat, másrészt a szövegbéli nő Amerikát jelképezi, akiből elege van a sorok előadójának, ezért ráripakodik, hogy hagyja végre békén. A helyzetet ráadásul az épp ekkoriban zajló vietnami háborúra tett félreérthetetlen utalás súlyosbítja („nem kellenek a harci gépeid és a gettóid sem”). Valószínűleg eleinte Nixon elnök stábja sem tudta megfelelően értelmezni a számot, ugyanis a Guess Who meghívást kapott a Fehér Házba 1970. július 17-ére. Az ország vezetőjének lánya, Tricia imádta az American Woman-t, és szerette volna, ha személyesen neki is előadja a csapat… Erre azonban végül mégsem kerülhetett sor.

Tovább

Amikor a KISS főnöke nem saját magától szállt el

2020. július 15. - Teakbois

simmons_202.jpg

A KISS magyar származású, önbizalomhiánnyal sosem küzdő basszusgitáros-énekese, a földig érő nyelvéről és meghökkentő színpadi megjelenéséről híres Gene Simmons köztudottan nem tartozik a szesz- és alkoholfogyasztó rocksztárok közé. Állítása szerint mindkét bűnös élvezettől azért tartózkodott kezdettől fogva, mert esze ágában sem volt „ködbe borult” aggyal hagyni, hogy kicsússzon a kezéből a zenekar és a saját élete feletti kontroll (a döntésének helyességét később a KISS világsikere és az általa keresett dollármilliók igazolták). Azonban egyetlen alkalommal még Gene Simmons is kiütötte magát − igaz, akaratlanul.

Tovább