Old Time RNR Magazine

Tömeg és hangtechnikus sem volt a Ramones első koncertjén

2020. április 07. - Sebők_Tamás

92391747_245984479889245_7721177375056068608_n.png

Amikor 1976 áprilisában a boltok polcaira került a Ramones debütáló nagylemeze, valami egészen új és addig igencsak ismeretlen, mondhatni szokatlan zenei világot képviselt. Az amerikai rockereket igencsak meglepte a négy fenegyerek által képviselt irányvonal. Ám a Ramone-ok a keleti parton már nem voltak ismeretlenek, hiszen jóval korábban, 1974-ben adták első koncertjüket, akkor még trióként.

Higgyétek el, mai fejjel túlságosan nagyvonalúak lennénk, ha koncertnek neveznénk azt, amit 1974 márciusában Jeffrey Hyman, Douglas Colvin és John Cummings művelt. Mindenesetre a nagy Rock ’N’ Roll történelemkönyvbe a Ramones első koncertjeként került be ez a dátum. A helyszín New York, méghozzá Kelet-Manhattan, pontosabban a 20. utca és az ott található Performance Studios, ami a Ramones próbatermét jelentette. A maroknyi közönséget pedig a barátok, zenésztársak tették ki. Köztük volt Erdélyi Tamás is, aki akkor a menedzseri szerepet töltötte be a zenekar életében.

ramones_44.jpg

A felállás is kicsit szokatlannak tűnt, pontosabban mai fejjel annak tűnik, mert a későbbi énekes, Joey ült a dobok mögött, Dee Dee a basszusgitározás és dalszerzői szerep mellett vitte az „éneket” is, Johnny pedig.... hát ő Johnny, aki már kezdetben is a védjegyévé vált Mosrite gitárgyűjteményének egyik darabját nyúzta. A hangszer további különlegessége, hogy korábban a detroiti garázsrock legenda – és amúgy a Ramones hatalmas példaképe – Fred ’The Sonic’ Smith, az MC5 és a Sonic's Rendezvous Band gitárosának tulajdonában volt.

Az akkoriban szárnyait bontogató trió hét, körülbelül egy percre rúgó darabot adott elő a közönségnek, repertoárjukat az I Don't Wanna Go Down To The Basement, az I Don't Wanna Walk Around With You, a Now I Wanna Sniff Some Glue, az I Don't Wanna Be Learned / I Don't Wanna Be Tamed, az I Don't Wanna Get Involved With You, az I Don't Like Nobody That Don't Like Me és a a Succubus tette ki.

ramones_77.jpeg

Egy true Ramones rajongó biztos észrevette, hogy ezek némelyike a csapat Ramones című debütáló albumára is felkerült 2 évvel később, ám a rock krónikások elmondása alapján jelentős fejlődésen estek át addigra. A zenekar maga is megújult, a trió felállásból kvartetté avanzsált, a dobosuk pedig kicsiny hazánk egyetlen RNR Hall of Famer-e, Erdélyi Tamás (Tommy Ramone) lett. Az új felállás végre készen állt, hogy meghódítsa a Nagy Almát, második fellépésüket 1974 augusztusában adták egy koszos kis helyi klubban, amit a tulaja csupán pár betűvel illetett: CBGB's. A többit már tudjátok!

GABBA GABBA HEY

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr6615593750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása