Old Time RNR Magazine

Detroit, a garázs rock city! -  II. rész

2017. szeptember 28. - Sebők_Tamás

d1.jpg

Detroit és környéke nem csak az Egyesült Államok egyik ipari fellegvára, de a rockzenében is igen meghatározó zenészek, zenekarok köthetők a városhoz. Néhány hete, már körbejártuk a detroiti garázs zene kialakulásának történetét, meghatározó alakulatait, most pedig kitérünk azokra a kortárs csapatokra, akik tovább vitték a régi szellemiséget.

The Detroit Cobras

A Detroit Cobras megalakulása után 4 év is eltelt mire megjelent a Mink, Rat or Rabbit c. debüt anyag, ráadásul teljes egészében feldolgozásokat tartalmazott a 60-as évekből, hasonlóan az őt követő anyagokhoz. A cover jellegtől függetlenül a mai napig a legnagyobb michigani garázs bandák között tartják számon a magyar felmenőkkel rendelkező Rachel Nagy énekest is a soraiban tudó alakulatot. Dalaikban a 60-as évek hangulata mellett a 90-es és 2000-es évek szikár, erőteljes világa is megjelenik.  

The White Stripes

Egy kéttagú zenekar már alapból nagyon érdekesnek tűnik, hát még ha egy férj és feleség alkotja a bandát (vagy egy testvérpár?? - Örök kérdés).  Egy rekordot biztos a sírba vitt magával a 2011-ben feloszlott zenekar, mégpedig, hogy a nevükhöz fűződik a világtörténelem legrövidebb koncertje, mely egyetlen C# hangból állt. Jack és Meg White 14 év alatt 6 albumot adott ki és számtalan zenei elismerést gyűjtött. Legismertebb daluk, a Seven Nation Army a 2012-es labdarúgó világbajnokság „jelképe” lett, kultikus riffje minden gól után felcsendült. 

The Electric Six

Az ’elektronyos hatos’ zenéje már egy reformizált őrület. A dalaik alapját a garázs stílus adja, de funky, metal és elektromos elemekkel is megspékelik ezeket Dick Valentine (Tyler Spencer)-ék. 1996-os megalakulásuk óta 13 nagylemezt jegyeznek, és idén is várható még tőlük a ’How Dare You’. Talán mi magunk sem tudjuk komolyan venni őket, de azért ha megkagylózzuk pl. a nagyon „intellektuális” és eszmei Gay Bar-t, rájövünk, hogy jutott ide is az őserőből.   

The Racounters

Ha az előző részben kijelentettük, hogy az ős-garázs zene ősatyja Scott Morgan, akkor ebben a részben, valami hasonló titulussal ruházzuk fel Jack White-ot. A csapat a 2000-es évek közepén kezdte bontogatni szárnyait a Jack White, Brendan Benson, Jack Lawrence, Patrick Keeler felállásban. A 2006-os Broken Boy Soldiers-szel óriásit robbantottak, mely valahol visszarepítette az időben a hallgatót. A lemez még a 49. Grammy jelölést is megkapta a Legjobb rock lemez kategóriában.    

The Dirtbombs

A legjobbat a végére. A Dirtbombs zseniálisan keveri a garázs és a punk rock erőteljes világát a soul zene különleges adottságaival. Mondhatnánk, hogy a Bellrays testvérei. A felállás egyáltalán nem megszokott: Kettő dob, kettő basszusgitár és egy ének/gitár alkotja a bandát. A csapatot az a Mick Collins alapította, aki korábban a szintén kultikus  The Gories tagja volt.

 

Sebők Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9012909244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása