Old Time RNR Magazine

Kultikus albumok: Soul Asylum – Grave Dancers Union

2017. október 05. - Sebők_Tamás

sa.jpg

A grunge zene a ’90-es évek elejének magasan meghatározó irányzatává nőtte ki magát, így hajlamosak vagyunk megfeledkezni a korszak kellős közepén megjelent gyöngyszemekről, mint a mai napon 25. születésnapját ünneplő Soul Asylum lemez, a Grave Dancers Union.

Ha a Soul Asylum-ot említjük, sokaknak a kultikus Runaway Train (a Csellengők c. műsor főcímdala) jut eszébe. És bár kismillió helyen vannak elkönyvelve egyslágeres előadókként Dave Pirnerék, mi szeretnénk megmutatni, hogy ez azért korántsem igaz.

Egy kis bio. A Soul Asylum egy minnesotai alter-rock csapat, mely a 80-as évek elején alakult, és a mai napig is aktív. Tizenegy lemezt adtak ki eddig, melyek közül meghatározóként lehet kiemelni a 86-os Made To Be Broken-t, a ’88-ban született Hang Time-ot, a ’90-es And The Horse They Rode In On-t, a 2006-os The Silver Lining-ot, vagy mai főszereplőnket, az 1992. október 6-án debütált Grave Dancers Union-t.

A lemez címe a fent hallható Without a Trace című dal egyik sorából született meg.

"I tried to dance at a funeral, New Orleans style, I joined the Grave Dancers Union, I had to file" – írja Dave Pirner a dalban.

Hogy miért is lett átütő az album a maga idejében? Ebben a műfaji diverzitásnak van hatalmas szerepe, aminek köszönhetően minden dal egyedülálló és szerethető. A magas szintű zeneszerző készség mellett Dave Pirner néhol mély költői, néhol igazán triviális szövegekkel spékelte meg a dalokat.

Az albumot indító Somebody To Shove még a zenekar korai irányvonalát képviseli, igazi erős punk elemekkel megtűzdelt slágerdal, ami egy kis grunge ízt is kapott.

A korong egyik ékessége kétségtelenül a ’94-ben Grammy-díjat nyert Runaway Train, a zenekar mindmáig legnagyobb slágere. Sokan úgy gondolják, a dal címe egy korábbi kritikából eredeztethető, mely így hangzott

“an unholy mix of Kiss and Hank Williams tossed under a runaway train”

A Soul Asylum mégis inkább az elrabolt gyerekekre helyezte a hangsúlyt és a dal klipjében több, a 90-es években elszökött, vagy bűncselekmény áldozatává vált ergo elrabolt gyermek fotóját közölték le. Dave Pirner és Dan Murphy jellegzetes gitárjátéka mellett fontos megemlíteni a billentyűs session zenészt, aki nem volt más, mint a STAX Records legendás billentyűsének fia, Booker T. Jones III., aki mellesleg nagyra becsült filmzeneszerző is. A klip és a zene mellett nem kell mondanunk, hogy a Runaway Train a Grave Dancers Union legmélyebb dalszövegét tartalmazza.

A lemez közepe ezek után egy igazi rockzenei csemegeként aposztrofálható, a Keep It Up a 80-as évek tipikus power pop irányvonalát örökíti meg. A Homesick inkább egy Stonesos vonalon mozgó country, vagy southern rock ballada melankolikus szöveggel. Ennek ellenére mégis könnyen befogadható, és azonnal az ember fülébe mászik. Említhetnénk még a sorban az April Fool-t is, ami inkább az Alice Cooper féle heavy rock stílusban született és mindmáig az egyik kedvencem. – szerk.

A Grave Dancers Union mindösszesen 76 hétig tanyázott a Billboard listán. 1993-ra háromszoros platina státuszt szerzett a 90-es évek elejének egyik legsikeresebb zenekarának.

Sebők Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr8512931549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása