Old Time RNR Magazine

Egy szakadt gitárral a sor végén

Egy őszinte punk-rock album 2017-ben – C.A.F.B. 2017 (lemezkritika)

2017. december 07. - Sebők_Tamás

18317976_266209147116039_1895038823_o.png

Számomra az egyik legjobban várt idei album kétségtelenül a C.A.F.B. új lemeze volt. A 90-es évek kultikus csapata idén már nyújtott ízelítőt az EP’17-tel, valamint pár hete a lemez egyik dalához, az Öntörvényű Rock and Rollhoz készült klip is napvilágot látott.

Szakácsi Gregék szorgalmasan megpromozták a lemez megjelenését, előzetes interjúk, megjelenésekkel adták az ország tudtára, úton van új C.A.F.B. lemez. Ezt egyesek örömmel vették tudomásul, mások azért behörrentették a fikagépet.

„Én ugyanaz az ember vagyok, aki mindig is voltam. Mindig is azt fogom tenni, amit akarok, úgy és azt mondom, ahogy és ami nekem tetszik.” (1)

Greg szavaival, a fenti szemlélettel lehetne leginkább jellemezni a C.A.F.B. 2017-et, melyen manapság igen soknak számító 16 dal kapott helyet. Bekezdenek a lemez elején a srácok a Keresztutak és a Nem igaz zeneileg egy sötétebb oldalt képviselnek Greg és Süti énekével. A harmadik dal a ’43-as voronyezsi katasztrófáról szól, ahol közel 40.000 magyar katona hunyt el. Az első dal, ami az igazi C.A.F.B.-s style-t hozza az a fent említett már korábban megjelent Öntörvényű Rock and Roll. Itt egy igazán erős sorozatba ugrunk bele, hiszen a lemez ékességei a fővárosi mindennapos zűrzavarára épülő Budapest és a kicsit melodikus vonalon mozgó, az élet kihívásairól szóló Kősivatag

Egy újabb blokkot nyit meg hardcoreos elemekkel teletűzdelt A tér nem a miénk, az előzetes EP-n már halott Békásmegyer, Szigony utca és a korai éveket idéző Üvegtörő és az Osztályharc. A lemez második felében már megnyugodnak a kedélyek. Az én városom nekem a Sledgeback stílusát idézi. Kiemelném még az Elmúltált, ami elsőre egy esetlen kocsmapunk dalnak tűnik a Clash vonalán, azonban szerintem a refrén mindent elmondd a mai társadalomról, a divathullámról és, hogy mennyire meghatározza mindennapjainkat az, hogy miben, vagyunk, mit nyomkodunk, miben járunk, vagy épp mit fogyasztunk.

Tetszik ez a lemez. Őszinte és van benne tüdő. Pikantériája, hogy 13 év után ismét a klasszikus felállással készült itthon és Seattle-ben egyaránt. A C.A.F.B. ezzel az albummal megmutatta, hogy 2017-ben is van miről beszélni. Bemutatták, hogy nem állnak be a sorba és hűek önmagukhoz és az elveikhez. Pacsi és respect!

A srácokat elkaphatod és a lemez dalait élőben is hallhatod 2017. december 16-án Budapesten, a Dürer Kertben, ahol többek között a Hétköznapi Csalódások, a Macskanadrág, a Prosectura, és a Fegyelmező Részleg társaságában ünnepelhetitek majd  a Punk Karácsonyt.

A koncert Facebook eseményét itt találjátok!

A C.A.F.B. 2017-es lemezt megrendelhetitek a zenekar Facebook oldaláról, illetve virtuális formában is letölthetitek a legnagyobb online zenei áruházakból.

Sebők Tamás

cafb-cover-2017.jpg

(1) - (Grungery (Pintér Miklós) – „Jézus volt az első igazi punk rocker” | Szakácsi Greg (Sledgeback, C.A.F.B.) interjú” – 2017.02.11.)

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr1113453411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása