Old Time RNR Magazine

A Ramones karrierjének csúcspontja: 54 perc puritán anyaszomorítás

Kultikus albumok: Ramones – It’s Alive (1979)

2019. augusztus 27. - Sebők_Tamás

ramones-its-alive.jpg

A Ramones a lebutított Beatles! – tartja a mondás, mégis a végtelenül primitív zenei megoldások, az igazi punk attitűd az, amiért a Queens-i csapat megalakulása után 45 évvel is a punk színtér zászlóshajója. Első élő lemezük It’s Alive címmel 40 éve, 1979-ben jelent meg, és hűen tükrözi azt az életérzést, amit a Ramones klasszikus felállása a koncerteken közvetített.

A tömeg ujjong, tapsol, fütyül, majd egy széttorzított gitárhang is felcsendül, Joey pedig ezt mondja: „Hé! Mi vagyunk a Ramones, és ez a Rockaway Beach!” – aztán szinte azonnal egy egybefüggő, artikulálatlan „one-two-three-four” ordítással indul minden idők egyik leghíresebb punk live albuma.

Az It’s Alive-ot az teszi igazán fantasztikussá, hogy a Ramones csúcsidőszakát örökíti meg, Erdélyi Tamással (Tommy Ramone) a doboknál, a nagysikerű Leave Home és a Rocket To Russia lemezek megjelenésének idején. A zenekar előtt megnyíltak a kapuk, a CBGB’s-ből tengeren túlra is eljutott a bőrdzsekis-farmeres kvartett. A koncertlemez is ennek köszönhetően született meg 1977. december 31-én, a londoni Rainbow Theatre-ben. Az estét tovább erősítette a leginkább a Top of The Pops című slágeréről ismert skót Rezillos előadása, valamint a Billy Idolt is a soraiban tudó Generation X koncertje is.

A punk triumvirátusból egyedül Joey, Dee Dee, Johnny és Tommy fellépését rögzítették, melyet a négy fiatal egy azonos című amerikai horrorfilm után It’s Alive-ra keresztelt. A Ramones, szokásához hűen, villámgyors műsort adott (28 dalukat alig egy óra alatt „ledarálták”) lelkes közönségének. Az idő/setlist aránya elsőre meglepő lehet, ám az It’s Alive-on nincs kecmec, átlag 4-5 másodperccel rövidebben, pontosabban tempósabban játszották a nótákat: némelyiknek igazán jót is tett a BPM boost, némelyiket azonban kicsit mintha túltolták volna, a Now I Wanna Be A Good Boy esetében a Leave Home albumhoz készült bólogatós tempó határozottan jobban áll a dalnak. 

A Pinhead érdekessége, hogy Londonban is előkerült a hatalmas GABBA GABBA HEY! feliratú transzparens. Ezt a legtöbbször a Ramones roadja, Mitch ’Bubbles’ Keller vitte színpadra Joey-nak. Több koncerten ezt pinhead (mikrocefália nevű betegség miatt eltorzult, kisméretű fej) maszkban tette, amit egy jerk dance (bugyuta tánc) is követett. Ez utóbbit a londoni buliból kihagyták, helyette egy Happy New Year! felirat díszelgett a tábla hátoldalán, amit az outro-ban hosszasan lengetett az énekes.

– Azt hiszem, zenekarként az 1977-78-as újévi koncertünk volt a legnagyobb pillanatunk. A Ramones karrierjének csúcspontja volt!

Ezt Johnny Ramone gitáros nyilatkozta egy későbbi interjúban. Az It’s Alive a brit listákon a Top 30-ba került annak ellenére, hogy elég későn, a koncert után 16 hónappal jelent meg. A Tommy Ramone produceri munkájával készült kétlemezes élő album minden kétséget kizáróan a rocktörténelem kiemelkedő koncertlemezeinek egyike. A csapat első három albumának élő best of válogatása, melyen felcsendül minden kötelező darab, a Blitzkrieg Bop-tól a Havanna Affair-en át a Teenage Lobotomy-ig.

Negyven év után a kultikus kiadvány újra a lemezboltok polcaira kerül, méghozzá szeptember 20-án a Rhino (Warner Bros.) gondozásában. Az It’s Alive: 40th Anniversary Deluxe Edition (2 vinyl, 4 CD, valamint egy 12x12-es keménykötésű kiskönyv Steve Albini feljegyzéseivel) tartalmazza annak a négy koncertnek a hivatalos felvételét is, amelyet ’77 decemberében a brit turnén adott a csapat: Birmingham (december 28.), Stoke-On-Trent (december 29.), Aylesbury (december 30.) és London (december 31.)

Az új kiadvány 8000 darabos limitált példányszámban, valamint a legnagyobb online streaming szolgáltatóknál is elérhető lesz kevesebb, mint egy hónap múlva.

ramones_itsalive_deluxeedition_productshot.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr3215025630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása