Old Time RNR Magazine

„Zene nélkül elveszett lennék” – interjú Dan Patlansky, modern blues-rock gitárossal

2016. augusztus 12. - Sebők_Tamás

promo_image_11.jpgTavaly már ízelítőt kaptunk a dél-afrikai modern blues-rock gitáros, Dan Patlansky kivételes tehetségéből, hiszen októberben Joe Satriani vendégeként lépett színpadra a Kongresszusi Központban. Dan most ismét hazánkba látogat, ”IntroVertigo” című nagylemezének turnéján az A38 hajón ad koncertet augusztus végén. A gitáros arra is szakított időt, hogy válaszoljon pár kérdésünkre.

OTRNR: - Szia Dan! Ha jól számolom, az ”IntroVertigo” már a hetedik nagylemezed. A hangzásod is változásokon ment keresztül, egyre inkább megjelennek modernebb vonalak a zenédben, ami igen sajátosnak mondható. Tudatosan változtatsz?

Dan Patlanksky - Valóban ez a hetedik albumom. Mindegyiken egy kis mértékben változott a zeném. Szeretném egyfajta modern blues-rock irányba elvinni a dolgot. Nagyon tetszik ez a hangzás. Az alapvető elképzelésem mindig az, hogy egy olyan albumot alkossak, amit magam is megvásárolnék.

OTRNR: - Az utóbbi időben elég sűrűn jelentkezel új kiadvánnyal, Mi inspirál a dalszerzésben?

Dan Patlansky: - Úgy hiszem, hogy az életem és a világ aktualitásai adják a legjobb témát a dalszövegek megszületésénél, de szerintem ez így a legőszintébb. Minden szilárdan a bluesból gyökerezik, de olyan stílusok is helyet kapnak a zenémben, mint a jazz, a soul, vagy a funk. 

OTRNR: - Milyen érzés volt Joe Satriani-val közösen turnézni?

Dan Patlansky: - Egy csodálatos élmény volt. Nagyon szeretem, amit csinál, hatalmas rajongója vagyok már egészen kiskorom óta. A turnén eltöltött 6 hét egyszerűen fantasztikus volt. Sokat tanultam, egy hatalmas embertől.

OTRNR: - 2012-ben részt vettél a Clarens Guitar Weekenden, ahol főleg fiataloknak mutattad meg a trükkjeid. Fontos dolognak tartod, hogy zenélni tanuljanak a fiatalok?

Dan Patlansky: - Persze! Azt gondolom, ha egy fiatal hangszeren tanul, akkor sokkal jobban, mélyebb szinten értékeli a zenét. Ez életben tartja a kultúrát.

OTRNR: - Mit jelent számodra a gitározás, a zeneszerzés?

Dan Patlanksky: - Nagyon sokat jelent az életemben. Ez az, amit mindig is csináltam, és ehhez értek igazán. Egy páratlan módja az önkifejezésnek. Zene nélkül elveszett lennék.

OTRNR: - Van olyan dalod, ami megmutatja, hogy ki is vagy igazán?

Dan Patlansky: - Azt hiszem, igen! Minél hosszabb ideje írok, annál őszintébb lesz a dolog. A ’Still Wanna Be Your Man’ a turnén való életről, és az otthoni életemről szól. Nagyon nehéz megtartani az egyensúlyt a kettő között.

OTRNR: - Tavaly októberben már ízelítőt kaptál a magyar közönségből. Mit vársz az idei budapesti koncerttől?

Dan Patlansky: - Nagyon kellemes érzés volt Magyarországon játszani, fantasztikus közönségem volt. Remélem az emberek most is ellátogatnak a koncertre, ahol az új album dalain felül sok mást is hallhatnak majd. Nagyon várom a visszatérést.

A koncert Facebook eseménye a plakátra kattintva érhető el!

dan_patlansky_flyer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr3210406320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása