Old Time RNR Magazine

Woodstock – 47 éve ezen a napon indult a történelmi fesztivál. Íme 10 jellemző info

2016. augusztus 15. - Sebők_Tamás

1969. augusztus 15-én indult el a „Három nap béke és zene” jelmondattal ellátott zenei és művészeti vásár, melyet mára az egyik legnevesebb eseményként tartanak számon. Ez volt a Woodstock. A szlogenre visszatérve érdekes, hogy végül 4 napra bővült a fesztivál. Az évszám és az esemény már-már összefüggnek, azonban 1979-ben, ’89-ben és ’99-ben is megrendezték, de sosem ért el olyan sikereket, mint az első alkalommal. Íme 10 olyan információ, amely jellemezte minden idők legnagyobb szabadtéri eseményét.

A legendás fesztivált White Lake-ben tartották meg, Max Yasgur 240 hektáros farmján.

1_pont.jpg

Az esős hétvége ellenére több mint 500.000 ember látogatott el a fesztiválra, akikre csupán 800 rendőr felügyelt, de rendbontástól és zavargásoktól mentesen lezajlott.

 2_pont.jpg

Sajnos két fesztiválozó is életét vesztette a Woodstockon. Egyikőjüket egy hálózsákban érte a halál, amikor egy traktor áthajtott rajta, a másik eset talán nem meglepő, ha figyelembe vesszük a korszak jellemzőit, hiszen heroin-túladagolásban is elhunyt egy ember. A fesztiválon ezek mellett született is két gyermek.

3_pont.jpg 

„Ha megráz az áram Woodstockban, annál több lemezt adunk el.”  A Ten Years After vezető gitárosának, Alvin Lee-nek az elhíresült mondata volt ez. Komolyan féltették a fellépőket a nagy mennyiségű, zuhogó esőtől és az elektromos hangszerektől.

 4_pont.jpg

Óriási dugó: A fesztiválra nagyon nehéz volt bejutni, hatalmas dugók alakultak ki az első nap folyamán. Több zenekar is lekéste emiatt a fellépését, köztük a nyitó koncertre tervezett Sweetwater is.

 5_pont.jpg

Élelemhiány és önkéntesek: A vártnál tízszer több látogató vett részt a Woodstockon, ami szinte azonnal élelemhiányhoz vezetett. Ezen az sem segített, hogy a Food For Love a hamburgerek árát négyszeresére emelte, ami persze nem tetszett a fesztiválozóknak, végül több karitatív szervezet és a hadsereg sietett segítségükre, majd többen önkéntesnek állva segítettek az ételek osztásában.

6_pont_jpg.jpg 

A lerombolt színpad. Az átállásokkal járó szünet lerövidítésére a szervezők forgó színpadot terveztek a helyszínre, így egy zenekar után csak forgattak 180 fokot a színpadon és máris kezdődhetett az újabb koncert. Egy aprócska hiba esett a gépezetbe, ugyanis a színpad nem bírta el a rajta állók súlyát és a kerekei tönkre mentek.

7_pont.jpg 

Az alapvető infrastruktúra-hiány miatt a területet katasztrófaövezetté nyilvánították. Több mint 5000-en lettek betegek, ebből kb. ezer összefügg a kábszerfogyasztással. 10 fesztiválozóból 9 szívott marihuánát.  

8_pont_jpg.jpg 

Ingyenes fesztivál: Bár a szervezők szerették volna, hogy a fesztiválozók minden nap jegyet váltsanak, ők ezt nem gondolták helyesnek és minden jegyárusító bódét összetörtek, majd kijelentették: A fesztivál ingyenes!

 9_pont.jpg

Összesen 900 kilométernyi farmer és póló „élvezte” a fesztivált.

10_pont.jpeg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr910413448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása