Old Time RNR Magazine

Úton a halhatatlanok közé?

Joan Baez

2016. október 22. - Sebők_Tamás

joan_baez.jpgMinden bizonnyal Joan Baez az, akit bátran illethetünk a rocktörténelem aranyhangú királynőjeként. Az ír-mexikói folk-country énekesnőt az 1959-es és 60-as Newporti Folk-fesztiválokon ismerte meg igazán a közönség. Háromoktávos hangterjedelmén, erőteljes vibrátóin azonnal elámult a tömeg.

New York-ban, pontosabban Staten Island-en született. Az egyetemi tanulmányai mellett kezdett el gitározni. Dalait a mai napig akusztikus gitáron kíséri. A társadalmi megkülönböztetést saját maga is megtapasztalta, mexikói származása miatt. Nem sokkal később polgárjogi aktivista lett. A közönség az 1959-es és 60-as Newporti Folk-fesztiválokon ismerte meg zenei munkáját, de Woodstock-ban is koncertezett. Többek között előadta a Joe Hill című dalát, melynek nagy visszhangja volt.

Eleinte sok népdalt és balladát énekelt, később Pete Seeger, Phil Ochs, Malvina Reynolds, Bob Dylan és mások gyakran politikai-moralizáló dalait is megszólaltatta. Dylanhez szerelmi szálak is fűzték, számos közös koncertet adtak. Kapcsolatuk megromlásával ezek meg is szűntek. A második koncertlemezén található a We Shall Overcome című szám, a baloldali ifjúság himnusza lett. Az 1963-as óriási washingtoni béketüntetésen a tömeg ezt a dalt énekelte. 1965-ben megalapított egy békemozgalmi intézményt (Institute for the Study of Nonviolence) és bekapcsolódott az amerikai polgárjogi mozgalmakba. 1967-ben egy háborúellenes tüntetést követően bebörtönözték.

 

A fogság során ismerkedett meg David Harrisszel, akivel a szabadulásuk után összeházasodtak. 1969-ben született meg közös gyermekük, Gabriel. 1973-ban elváltak. Az 1970-es évek második felében és az 1980-as évek elején az Apple cég alapítójához, Steve Jobshoz fűzte romantikus kapcsolat. 75 évesen 24 nagylemezt tud felmutatni, az utolsót 1996-ban adta ki.

Joan Baezt idén jelölték a Rock And Roll Hírességek csarnokába. Most hogy megismertétek az életútját és zenei pályáját, szavazhattok is a Rock And Roll Hall Of Fame Fanzone-jában, itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr3111829387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása