Old Time RNR Magazine

Gyümölcsöző 2023-as termés, avagy TOP 10 tavalyi lemez szerintünk

2024. január 04. - Sebők_Tamás

cover_10.jpg

A tavalyi év nem szűkölködött a kiváló lemezek megjelenésében, így az újév első napjaiban mi magunk is összegyűjtöttük 2023-as TOP10 kedvenc albumunkat. Talán nem lesz meglepő, hiszen azért blogunk tematikájánál és kedvenc zenei stílusunknál maradva a klasszikus rock és az abból táplálkozó kortárs rock kapta a fő figyelmet részünkről.

10. Joe Bonamassa – Blues Deluxe vol 2.

1993-ban Joe Bonamassa egy mondhatni rendhagyó albummal jelentkezett, melyen a blues műfaj olyan koronázatlan királyai előtt tiszteleg, mint B.B. King, John Lee Hooker, Buddy Guy, Elmore James, vagy Rod Stewart. Húsz év elteltével jöhetett a második felvonás a Blues Deluxe vonalat folytatva 2023 októberében megjelent a Blues Deluxe vol 2., mi pedig szeretjük amikor Joe Bonamassa feldolgoz. 

 

9. Rival Sons – Darkfighter / Lightbringer

A kaliforniai Rival Sons 2019 után a tavalyi évben elkényeztette rajongóit, nyáron a Darkfighter, majd ősszel a „tesója”, a Lightbringer kiadásával. Természetesen ez totál tudatos döntés volt a csapat részéről, a két kiadvány nem csupán hangulatában és vizuális megjelenésében passzol egymáshoz, hanem – ahogy a zenekar említi – a Rival Sons életének új fejezetébe is betekintést nyújtanak. 

 

8. Vandenberg – Sin

Adrian Vandenberg legújabb korongjának egyik legnagyobb újítása, hogy a svéd énekes zseni, Mats Levén elképesztő hangján szólal meg. A Sin nagyjából azt hozta, amit már jól megszoktunk Vandenbergtől, a ’70-es, - ’80-as évek hard rock stílusát modern köntösbe bújtatva. A zenekar vezető azt is elárulta, az utóbbi időszakban rendesen „elkapta a gépszíj” és már a Sin folytatásának ötlete is felmerült benne.

 

7. Black Rebel Motorcycle Club – Live at Levitation

Egy kis „csalás” következik ugyanis egy Live albumot hoztunk a 7. helyre, de olyan szinten hatalmasat robbant nálunk a BRMC idei kiadványa, hogy muszáj volt felvennünk a listára. A koncertkiadványok felé támasztott elsődleges elvárás, hogy a lehető legélethőbben próbálják visszaadni az élő show hangulatát. A Live at Levitation esetében úgy gondolom ez elég jól sikerült, a töméntelen mennyiségű FUZZ-t némi pszichedelikus elszállás is megfűszerezi. Ha valaki kiadvány megvásárlásán töri a fejét, csak bátorítani tudjuk, a dupla hanglemezes változat valami gyönyörűre sikerült.

 

6. Iggy Pop - Every Loser

És ha már az előbb említettük a fuzz-t, jöjjön 2023 egyik nagy meglepetése. Nagy tisztelői vagyunk a punk keresztapájának, ám a 2019-es Free lemez nem igazán jött át nálunk. Nem úgy az idei Every Loser, mellyel abszolút betalált az „öreg”. Iggy ütős kis csapatot szedett össze magának erre a korongra, a teljesség igénye nélkül hallhatjuk rajta Dave Navarro-t, Andrew Watt-ot, Duff McKagant, Chad Smith-t, Josh Klinghoffert, Travis Barkert, Stone Gossard-ot és még Taylor Hawkins-t is. Az Every Loserrel Iggy visszatért a védjegyéhez, az igazi hamisítatlan nyers rockhoz, ám ne higgyétek, hogy nem tartogat meglepetéseket ez a lemez. Számunkra pedig az volna a legnagyobb meglepetés, ha a turné érintené kishazánkat, hiszen Duff McKagannel, Chad Smith-szel és Andrew Watt-tal kiegészülve viszi színpadra a lemezt az idén 77. életévébe lépő rocksztár. 

 

5. Gov’t Mule – Peace… Like a River

A 2021-es Heavy Load Blues után tavaly új nagylemezzel jelentkezett a Warren Haynes vezette southern rock jam banda, a Gov’t Mule. Ez az a lemez, amelyiken egyszerűen nincsenek gyenge dalok, így nagy valószínűséggel a műfaj kedvelői is hamar megszeretik, ahogyan mi magunk is tettünk. Hab a tortán, hogy a lemezen vendégszerepel a ZZ Top legendája, Billy Gibbons is.

 

4. Storm The Studio – II.

Egyedüli hazai lemezként került fel a listánkra a Storm The Studio idén megjelent második nagylemeze. A magyar szupergroup nagyszerű munkát végzett 2019-es debütáló lemezén, és ezt a precizitást a soron következő anyagra is átmentették Fodiék. Tökéletes dalok sorozata, világszínvonalú projekt. A mai napig folyamatosan hallgatjuk a „kettes Storm The Studiót” hiszen egyszerűen nem tudunk betelni vele.

 

3. Extreme – Six

Az év egyik legjobban várt lemeze volt számunkra az Extreme új, nemes egyszerűséggel csak Six címet viselő hatodik nagylemeze.  Az előzetes single-öket hallgatva rendesen felcsigáztak bennünket Nuno Bettencourték és a lemez megjelenésének napján sem kellett csalódnunk. Piszok dögös anyagot rakott le az asztalra az Extreme. Érdekes sztori: a borítón ábrázolt felbőszült gorilla a keresztségben az igazán jól csengő Pakenuga nevet kapta, mely egy mozaikszó és a tagok keresztneveinek első két kezdőbetűjéből áll össze.

 

2. Dirty Honey – Can’t Find The Brake

A Dirty Honey a közelmúlt egyik legnagyobb meglepetése számomra. Az Aerosmith és a Led Zeppelin hatásokat erősen ötvöző kaliforniai csapat első lemezétől rendesen „letettem a hajam”, a tavalyi évben már jött is a folytatás, és hát, ahogy a címe is jelzi, nem igazán húzták be a féket Marc LaBelle-ék, piszkosul komoly hard rock lemezt tettek le az asztalra. 2022-ben már megmutatták magukat kishazánkban a KISS vendégzenekaraként, 2024-ben pedig önálló koncerttel térnek vissza Budapestre.

 

1. Paul Rodgers – Midnight Rose

Kétségtelen, hogy elfogultak vagyunk Paul Rodgersszel mert mind a Free, mind a Bad Company kiemelt fontosságú számunkra, ám objektívan értékelve ezt az évet, nem túlzás azt állítani, hogy a classic rock szcéna legjobb lemezét hozta a 74 éves angol mester. Közelmúltbéli egészségügyi problémái ellenére kopottságnak és fáradtságnak apró jele sincs a hangjában, mintha egyszerűen – a szó pozitív értelmében - megragadt volna a '70-es évek elején. Szeretünk Paul! Hajrá!  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4218295377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zelmo · https://zenehallgatas.blog.hu/ 2024.01.14. 09:13:26

Olyasmi, hogy Scumbag Millionaire - All Time Low? Vagy mondjuk a DeWolff? Nem voltak rosszak ők sem, viszont az Extreme... hát nem tudom, egy meghallgatásig jutott nálam. Rival Sons jobb volt. Sztem.
süti beállítások módosítása