Old Time RNR Magazine

Úton a halhatatlanok közé?

Steppenwolf

2016. október 21. - Sebők_Tamás

steppenwolf.jpegBár a Born To Be Wild senki számára nem ismeretlen, mégis butaság lenne azt állítani a Steppenwolf-ról, hogy egyslágeres előadó lenne a ’60-as évek végén alakult kanadai hard-rock, blues-rock csapat.  Hullámvasúthoz hasonlítható pályájuk során számtalan remek slágerrel, nagylemezzel örvendeztették meg a rockzene híveit. 2016-ban a zenekart jelölték a Rock And Roll Hall Of Fame-be a Rock And Roll hallhatatlan hősei közé.

1967-ben John Kay, Michael Monarch, Rushton Moreve, Goldy McJohn és Jerry Edmonton megalapították a zenekart Los Angelesben. A kanadaiak mégis olyannyira magukénak érzik a bandát, mint az amerikaiak, hiszen a tagok The Sparrow néven kezdték pályafutásukat Torontoban.

1968-ban szinte a semmiből a csúcsra jutva mutatták be Peter Fonda és Dennis Hopper közös klasszikusa, a Szelíd Motorosok betétdalát, a Born To Be Wild-ot. A sláger kétségtelen a hard rock és heavy metal műfaj első mérföldköve, melynek szövegében elsőként hangzik el az addig ismeretlen „heavy metal” kifejezés. A következő években sem esett vissza a zenekar sikere. Hírnevüket olyan dalokkal szilárdították meg, mint a Magic Carpet Ride, vagy a Rock Me.

A ’70-es évek elejére, 3 év leforgása alatt 10 kiadványuk jelent meg, köztük egy válogatás album, a Rest in Peace (1967-1972), valamint két koncertalbum, a Early Steppenwolf és a Steppenwolf Live.

1972-ben aztán lehúzták a rolót, bár nem tudni, volt-e hivatalos bejelentés, mert mai szemmel nézve 2 éves szünet egyáltalán nem jelenti egy zenekar feloszlását. 1974-ben újra összeálltak, és még három lemezzel örvendeztették meg a nagyérdeműt. Ők voltak a Slow Flux (1974), a Hour of the Wolf (1975) és a Skullduggery (1976).

A Steppenwolf hivatalosan ekkor ért véget, azonban 1980 után John Kay and The Steppenwolf néven folytatták a zenélést. Ezek mellett John Kay, énekes szólókarrierjét is egyengette. 2007-ben Kurt Cobain szülővárosában, Aberdeenben búcsúztak a rajongóktól.

Most, hogy 3 perc alatt megismertétek a zenekar történetét, és bepillantást nyerhettek zenei pályájukba, eldönthetitek, hogy megérdemli-e azt a zenekar, hogy a Rock And Roll halhatatlanjai között szerepeljenek. Ha érdemesnek érzitek a címre a zenekart, akkor szavazzatok rájuk itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr311826509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása