Old Time RNR Magazine

Creedence Clearwater Revival: Mocsárrock Kaliforniából

Kultikus albumok: Creedence Clearwater Revival − Cosmo’s Factory (1970)

2021. szeptember 12. - Teakbois

creedence_26.jpg

1970 szeptemberében lett listavezető az USA-ban a Creedence Clearwater Revival ötödik albuma, a Cosmo’s Factory. Az amerikai rocktörténelem legismertebb slágerei közé tartozó dalokat felvonultató anyagon a kaliforniai származása ellenére délvidéki „mocsárzenét” játszó csapat magabiztosan kalandozik a műfajok között (hagyományos rock and roll, rockabilly, soul, pszichedelikus rock, blues), és férfias energiával prezentálja mondanivalóját.

A Cosmo’s Factory jelentőségét már az a puszta tény is érzékelteti, hogy nincs rajta egyetlen olyan dal sem, amelyet ne játszottak volna már több százezerszer a világ rádióadói. Leghíresebb tételei: A Little Richardtól „kölcsönzött” dallamvezetésű és hangszerelésű, a turnézás fárasztó mivoltát megéneklő Travelin’ Band (a fekete rock and roll pápa kiadója beperelte a Creedence énekes-gitárosát, John Fogertyt, amiért valójában nem tett mást, mint újrakomponálta a Good Golly, Miss Molly-t, az ügynek peren kívüli megegyezés lett a vége), a táncoló állatseregletet és repülő kanalat emlegető Lookin’ Out My Back Door (amelyet a szövege miatt sokan drogos nótának véltek, pedig csupán egy népszerű Dr. Seuss-mesekönyv ihlette), valamint a Vietnámban harcoló amerikaiak által éveken át kívánságlistán tartott Who’ll Stop The Rain (ezt – a közhiedelemmel ellentétben − Fogerty nem a dzsungelben zuhogó esőről írta, hanem arról, milyen volt a Woodstockban bőrig ázó közönségnek játszani) és a Run Through The Jungle (ez sem az őserdő mélyén rohangáló katonákról szól, hanem a fegyvertartás szigorú szabályozása mellett foglal állást, és a bűnözéssel teli amerikai nagyvárosokat a veszélyes dzsungelhez hasonlítja). A Cosmo’s Factory-ról személyes kedvencem a Marvin Gaye által jegyzett soul klasszikus, az I Heard It Through The Grapevine (magyaros változatban: Azt csiripelték a madarak…) 11 perces jam rock feldolgozása, amely egy igazi vérpezsdítő klasszikus a rosszindulatú pletykák tüzelte, őrjítő féltékenységről. A Creedence Clearwater Revival albumának minden olyan retro rockrajongó gyűjteményében ott a helye, aki kedveli a 100%-osan amerikai ízeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr5816686464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Taylor 2021.09.13. 20:20:09

Minden lemezük megvan bakeliten és CD-n is. Ebben a zenében annyi energia van, hogy az ember beleborzong! Jó értelemben! :-)
süti beállítások módosítása