Old Time RNR Magazine

A legnagyobb rocksztárokkal partyztunk! – Sűrített Paradicsom I. (könyvajánló)

2017. október 19. - Sebők_Tamás

hatoldal.jpg

Pár hete akadt kezünkbe egy szórakoztató fantasy regény, a Sűrített paradicsom I. része, a Buli van a túlvilágon. A szerzőket, Perjés Pétert és Tamás Nándort a debreceni rockzenei életből ismerhetjük leginkább. Előbbi az August Förster énekese volt, valamint a Casanova Night Musical atyja, utóbbi pedig a Bearfood, a Wyrfarkas és a Crocodile Rock frontembere, valamint két korábban megjelent kötet szerzője.

Úgy vélem az a legtisztább, ha az értékelés során lépésről-lépésre haladunk, és bemutatjuk nektek ezt az igen különleges művet.

Lássuk, mit is fogunk a kezünkben! Egy közel 160 oldalas regényt, mely a 14 éves csóró cipőpucoló, Ted földi életének szerencsétlen végetérésével indul el. A fiú a Sűrített Paradicsom nevű szépségszalon és koktélbárban találja magát, melynek funkciója, hogy a túlvilágra jutott sztárok egyik közösségi helyszínéül szolgál. A 10 fejezetből álló mű ergy túlnyomórészt vicces, néhol drámai és érzelmes történet. A tartalom eternális, így olvashatunk például Julius Caesarról, Adolf Hitlerről, Jim Morrisonról, Muhammad Aliról, vagy Freddie Mercuryról, akik az Úr színe elé tárulva utoljára „lépnek színre”, ahol a tét igazán egyszerű: Pokol, vagy Mennyország?

A tartalom maga – ahogy azt a cím is mutatja – sűrített.  Engem ez egyáltalán nem zavart. Rengeteg hírességről szólnak a sorok, de mindig is távol állt tőlem, a szószaporítás, amikor fejezeteken keresztül parkolópályán áll egy mű. Itt nincs semmi sallang, ezért is volt annyira élvezetes számomra.

Véleményem szerint a történet egyik nagyon pozitív jellemzője, a sztárok ábrázolása. Bon Scott a tőle megszokott arcátlan modorával, Jim Morrison pökhendi arcátlanságával, Elvis hétköznapiságával, Luciano Pavarotti pedig finomkodásával csal mosolyt arcunkra. Én itt a tartalomnál már adok egy piros pontot. Nem tudom, hogyan jött a „szikra”, de úgy vélem, nagyon jó ötlet volt. Ez azonban szubjektív dolog, az én esetemben eltalálták a szerzők azt az alaptémát, ami közel áll a szívemhez.

perjes_tamas_1.jpg

A könyv nyelvezete teljesen hétköznapi. Az ember felveszi, elkezd olvasni és a fantáziájában máris elkezd játszódni a történet. Semmi nehézség. Nagyon tetszik az írói munka, a megfogalmazások, mintha egy szombati esti kocsmaparty volna az egész. Humoros beszólásokkal, megnyilvánulásokkal, egyszerűen fiatalos, élettel teli.

Hogy a mérleg másik nyelvére és pakoljunk valamit, ejtsünk pár szót a borítóról. Nekem az a meglátásom, hogy bár tükrözi mindazt, amit ez a regény képvisel, mégis, ha becsattognék egy könyvesboltba, lehet, hogy le sem emelném a polcról, gondolván, hogy ebben a könyvben biztos nem olvashatok Che Guevararól, Jim Morrisonról, vagy Janis Joplin-ról, vagy egy pocsolyába fulladt szegénysorsú gyermekről.

A borító mellett azonban semmit nem tudok felhozni negatívumként, hiszen baromira lekötött a könyv. Nem szaporítanám tovább a szót, azt gondolom, hogy akit érdekel a téma, azt felcsigáztam, remélem, nem spoilereztem sokat. Srácok! Aki teheti, olvassa el a Sűrített Paradicsom I. részét, nem fogtok csalódni! Én nagyon várom a másodikat, egy ötletesebb borítóval. ;)

Sebők Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9913031678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása