Old Time RNR Magazine

5 +1 zenész, aki visszautasította a nagy bandák ajánlatait

Akarsz gitározni a Rolling Stonesban? - Kösz, inkább nem...???

2019. május 30. - fehersolyom

04_13.jpg

"Akarsz gitározni a Rolling Stonesban?" - "Kösz, inkább nem..." - "WTF?..." Akár hisszük, akár nem, a rocktörténelem során többször is hangzottak el ehhez hasonló beszélgetések. Összeállításunk a legnagyobb és legvalószínűtlenebb felkérésekről és elutasításaikról szól.

1. Joe Satriani - Deep Purple 

A '90-es évek elején a DP újjáalakult (egy némileg megváltozott felállással), felvett egy albumot, majd turnéra indult. Az 1993-as évben a zenekar fennállásának 25. ébfordulójára a kiadójuk javasolta az eredeti énekes, Ian Gillan visszavételét, ez azonban a köztudottan nehéz természetű Ritchie Blackmore-nak nem tetszett igazán. Egészen pontosan 250.000 dollár extra gázsi miatt ment bele a dologba. De még így is kiszállt a jubileumi turné kellős közepén  a zenekarból. Személyét a kor ismert gitárvirtuózával, Joe Satrianival pótolták. Joe-nak azonban választania kellett volna az akkoriban épp csúcson lévő szólókarrierje és a Purple között, ő pedig az előbbi mellett döntött. Így az '93 és '94 között történt "beugrás" után elhagyta a legendás köteléket, és nem vált a zenekar teljes jogú tagjává. 

2. Gary Moore - Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne első nagylemezének, a Blizzard Of Ozz-nak elkészültekor egy banda összeállítása volt a legfontosabb feladat. Gitáros posztra az elsődeleges jelölt Gary Moore volt, akivel egyébként a Sötétség Hercege jó viszonyt ápolt, így emberi szempontból is kézenfekvő lett volna ez az együttműködés. Gary Moore azonban - talán épp a jó viszonynak köszönhetően - a kelleténél többet tudott Ozzy viselt dolgairól, drogos mivoltáról és botrányairól, így inkább megköszönte  a lehetőséget, és haláláig folytatta - egyébként irígylésre méltó - szólókarrierjét. 1989-ben az ír gitáros szólóalbumára azonban meghívta Ozzyt egy közös jammelésre, így a világ nem maradt le a közös produkciójukról. 

3. Steve Vai - Ozzy Osbourne

Mint az közismert, az Ozzy Band első felállásának gitárosa végül Randy Rhoads lett, aki azonban tragikusan hamar, 1982-ben elhunyt. Innentől kezdve meglehetősen sok zenész fordult meg hosszabb-rövidebb ideig  a bandában. A '90-es évek fordulóján a gitármágus Steve Vai is potenciális jelölt volt a posztra. Többször találkoztak is Ozzyval, és az Ozzmosis album ötlet/demo fázisában írt is néhány számot a lemezre. Ezek azonban - a My Little Man című kivételével - nem kerültek felhasználásra, és Vai helyett végül megint Zakk Wylde lett a befutó a gitárosi poszton... (képünkön a két gitáros együtt játszik, történetesen egy Ozzy-koncerten). 

wylde-vai-gp.jpg

4. Michael Schenker - The Rolling Stones

Schenker alig 17 évesen hagyta el a Scorpions kötelékét, majd áthelyezte székhelyét Angliába. Itt az UFO-hoz csatlakozva világhírnévre tett szert. Saját bevallása szerint a két zenekar közti átmeneti időszakban kapott ajánlatot a Stonestól is (ez is 1974-ben történt, mint a Rory Gallegher-ügy, vélhetően utána), de Rudolf Schenker, Michael bátyja lebeszélte a gitárost a csatlakozásról, hiszen a Stones útját halálesetek és bortányok tarkították. A Rolling Stones oldaláról ezt a sztorit sosem erősítették meg, és Schenker alapvetően hard rock gitáros, nem pedig blues és rock and roll zenész, így az sem elképzelhetetlen, hogy ezt a történetet ő találta ki, hogy erősítse saját legendáriumát...

5. Rory Gallagher - The Rolling Stones 

1974-ben, Mick Taylor távozásakor a Kövek a világ egyik legjobb gitárosának titulált Rory Gallaghert szemelték ki utódnak. Az "üzlet" meg is kötettett egy jammelés után. A Stones menedzsmentje azt kommunikálta, hogy "Rory a megfelelő ember a munkára".  Rorynak azonban volt egy japán turnéja, így összepakolta a cuccait, és elment Nipponba, ennek végét viszont Keith és Mick nem várták meg. Így, klasszikus szóhasználattal élve, a felek "elmentek egymás mellett". 

16142419_10155134676651807_417531474787401331_n.jpg

+1. Marc Storace - AC/DC

Bon Scott halála után az AC/DC az énekesi poszton a Krokus énekeseként ismertté vált Marc Storace-t szerette volna soraiban tudni. Marc azonban sokkal több potenciált látott saját zenekarában, így inkább velük maradt. Angusék valószínűleg nagy rajongói lehetnek Marc-nak, mert 2016-ban, a Brian Johnson nélküli turné idején ismét felmerült a neve, mielőtt Axl Rose-t szerződtették volna. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9814869568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása