Old Time RNR Magazine

The Black Crowes: „Kösz, de nem kell több dal, Jimmy…”

2019. október 05. - Teakbois

page_crowes_04.jpg

2019-ben jelentette meg önéletrajzi írását Steve Gorman, a Black Crowes egykori dobosa Hard To Handle – The Life And Death Of The Black Crowes címmel. A 90-es évek egyik legmenőbb, nyersen retro stílusú rockbandájának ex-tagja nem csupán arról sztorizgat benne, hogy mennyire nehéz emberek egyes zenésztársai, de az is kiderül belőle, mivel sikerült vérig sértenie a csapat gitárosának Jimmy Page-et.

A Led Zeppelin legendás húrnyűvője 1999-ben állt össze a southern rockot pszichedelikus ízekkel keverő georgiai bandával egy turné erejéig, amelynek Los Angeles-i állomásán készült a következő évben kiadott kitűnő Live At The Greek album. Az élő felvétel nem csupán a Black Crowes és a Led Zeppelin rajongóinak körében aratott nagy sikert, de a kritikusok is imádták. A tervezett 55 koncertből azonban csupán 11-re került sor, utána Page hátproblémákra hivatkozva visszavonulót fújt. Az, hogy a gitármágus ejtette őket, nagy érvágás volt a megalakulása óta belső feszültségtől terhelt csapatnak, 1999-es By Your Side című albumuk ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a Page-es koncertektől várták az érdeklődés élénkülését. A Black Crowes végül 2002-ben feloszlott, majd 2005-ben visszatért.

Steve Gorman fél évvel Page lelépése után tudta meg a gitárostól, mi is állt a szakítás hátterében. Jimmy azt mesélte neki, hogy felajánlotta a Black Crowes gitárosának, Rich Robinsonnak, hogy a következő albumukhoz dalokat ír velük, mire Richtől ez a szűkszavú és nem épp illedelmes választ kapta:

Kösz, de nem kell több dal, Jimmy…

Page éktelen haragra gerjedt a tiszteletlenség és hálátlanság eme félreérthetetlen megnyilvánulásától, ezért miután végigjátszotta a következő koncertet a zenekarral, a színpadról egyenesen a reptérre távozott, és faképnél hagyta őket.

page_crowes_02.jpg

Gorman a könyvében számos vitáról és erőszakba torkolló epizódról emlékezik meg; Chris Robinsont például az általa ismert legdühösebb embernek nevezi benne. Szóba kerül a Howard Stern-féle incidens is: Az USA-ban óriási népszerűségnek örvendő rádiós műsorvezető rengeteget tett a Black Crowes befuttatásáért azzal, hogy rajongójukként folyamatosan adásba rakta a dalaikat. Amikor 2014-ben Stern azt szerette volna, hogy a zenekar koncertet adjon a 60. születésnapján, minden tag beleegyezett, sőt ingyen akarták vállalni, kivéve Chris Robinsont, aki így fakadt ki:

Bassza meg Howard Stern! Nem tartozom a seggfejnek semmivel.

Robinson kijelentette, hogy tőle a többiek nyugodtan játszhatnak ingyen, de ő 150 ezer dolláros gázsit kér a születésnapi performanszért. Természetesen nem kapta meg, ezt követően pedig megtiltotta a zenésztársainak, hogy nélküle lépjenek fel az eseményen.

A dobos a Black Crowes legutóbbi, 2015-ös feloszlásáról a következőket írja:

Chris úgy vélte, a csapat bevételének 75%-a őt illeti. Addig 33% járt neki, úgyhogy hirtelen igencsak felértékelte magát. Arról is szó volt, hogy átminősítenek bérzenésszé, miközben azok közé tartozom, akik segítettek létrehozni ezt a bandát. Ezt nem tudtam elfogadni, úgyhogy vége lett a történetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr2315193318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása