Old Time RNR Magazine

John Lennon, a „vécés bácsi”

2019. december 26. - Teakbois

lennon_not_only_but_also_02.jpg

A 60-as évek egyik legkedveltebb brit televíziós komédiasorozata volt a három évadot megélt Not Only… But Also, amelynek minden egyes epizódja – hasonlóan a Monty Python Repülő Cirkuszához – rövid, egymáshoz nem vagy csak lazán kapcsolódó jelenetekből, úgynevezett szkeccsekből állt. A műsor húzónevei a nálunk is jól ismert színész-zenész Dudley Moore és a nálunk sajnos nem éppen közismert (nyugaton viszont komikuslegendának számító) Peter Cook voltak. Az 1966-os karácsonyi adás azonban nem miattuk vált világhírűvé, hanem azért, mert John Lennon egy nyúlfarknyi szerepben „vécés bácsit” alakított benne.

A 1966. november 27-én forgatott és a BBC Two által 1966. december 26-án sugárzott epizód Lennonos jelenetét a londoni Sohóban vették fel, a Hopkins utca sarkán található nyilvános férfivécé előtt. Johnunk nem véletlenül fest úgy „vécés bácsi” létére, mint egy elegáns szálloda ajtónállója: A szkeccs az exkluzív brit klubok szigorú beléptetési rendszerét figurázza ki egy olyan úri vizelde bemutatásával, ahol csak a felső tízezer tagjai könnyíthetnek magukon (vagy bocsátkozhatnak egymással homoszexuális kapcsolatba − ez utóbbi lehetőségre a jelenet verbális humorából következtethetünk). Aki látott már néhány − az esetek többségében fárasztóan egysíkú − Folytassa… filmet, vagy ismeri az olyan retro komédiákat, mint a Csak semmi szexet, kérem, angolok vagyunk!, az tudja, miképp viszonyult a 60-as és 70-es évek Britanniájának átlag- és nagypolgári rétege a pikánsabb témákhoz. A Lennon részvételével forgatott mókás szösszenet abszurdabb és intellektuálisabb megközelítést alkalmaz, mint az előbb említettek; Beatles-rajongóknak kötelező darab.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4515366270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása