Old Time RNR Magazine

5 rocksztár, aki tudósnak is elsőrangú

2020. február 03. - fehersolyom

may_02.jpg

Albert Einstein, a 20. század nagy zsenije imádott hegedülni. Egyszer megkérdezte Gregor Pjatyigorszkij orosz gordonkaművésztől: „Hogyan játszottam?”, mire Pjatyigorszkij szarkasztikusan azt felelte: „Nos, relatíve jól!”. Ma már mindenki tudja, hogy Einstein inkább a tudományos érdemeivel írta be magát a történelemkönyvekbe, mint zenei tehetségével. Ugyanakkor számos kutatás bizonyítja, hogy a zene kedvezően hat a kreativitásra, a muzsika és a tudomány sokszor kéz a kézben járnak. Lássuk hát, ki az az 5 #oldtimerockandroll muzsikus, aki tudományos téren is elismertté tudott válni!

1. Milo Aukerman (Descendents

Az 1977-ben alakult kaliforniai punk banda, a Descenents talán sokaknak ismeretlen, de olyan zenekarok hivatkoznak rájuk inspiratív alapként, mint a NOFX, a Green Day, vagy épp a Blink-182. Tehát egészen biztos, hogy nagy hatással volt e banda a punk rock mozgalomra. Ennél is elismerésre méltóbb azonban az énekesük, Milo Aukerman tudományos pályafutása. Aukerman az együttes alakulásakor biológiai tanulmányokat folytatott San Diegóban. Itt szerzett diplomájával a Wisconsin-Madisonon tanult tovább, molekuláris biológiából doktorált. Számos kutatásban részt vett, a tudományos életben legalább akkora - ha nem nagyobb - hatása volt, mint a punk színtéren. A zenekar 2004-es újjáalakulása óta ismét a zene került előtérbe az életében. 

 

2. (Dr.) Greg Graffin (Bad Religion)

A kaliforniai punkbanda énekes/szövegírója az UCLA egyetemén folytatott archeológiai és geológiai tanulmányokat. Doktori disszertációja után nem sokkal megjelentetett egy Anarchy Evolution című könyvet, amelyben a zenekara által hirdetett nézeteket és a tudományos meggyőződéseit próbálta meg összehangolni (nem sikertelenül). 

51_1d0sge-l.jpg

3. Tom Scholz (Boston)

Az aréna rockot játszó zenekarával eddig több mint 75 millió albumot eladó gitáros számára a műszaki tudomány tényleg "more than a feeling". Mielőtt főállású zenész lett, mérnöki tudományokból szerzett diplomát és tudományos fokozatot a Massachusettsi Technológiai Intézetben (MIT), amely a világ legnevesebb iskolái közé tartozik. Később ezt a tudását kamatoztatva megalapította a Scholz Research & Development Inc.-t  és megépítette a RockMan nevű erősítőt. A cég a mai napig jelen van a hangszerpiacon, olyan neves zenészek használják a termékeit, mint például Billy Gibbons (ZZ Top), Alex Lifeson (Rush), Dave Mustaine (Megadeth) vagy David Gilmour (Pink Floyd).

4. Brian May (Queen

A tudós rocksztárok legikonikusabb képviselője a Queen gitárosa. A zenekar megalakulásakor már komoly fizikai és matematikai tanulmányokat folytatott a londoni Imperial College patináns oktatási intézményében. A tudományos karriert a zenekar sikerei miatt szüneteltetni kényszerült, de végül 2007-ben a doktorátust is megszerezte asztrofizikából. May elismert tudós a űrkutatás területén, jóban volt Stephen Hawkinggal, és a We Will Rock You és egyéb világslágerek mellett ő jegyzi az Felmérés a radiális sugarak sebességéről a csillagászati felhő-övezetekben című művet is. Fizika tanulmányait hasznosítva mellesleg ő készítette saját legendás hangszerét is. 

mayhawking.jpeg

5. Art Garfunkel (Simon & Garfunkel

Paul Simon zenésztársa a Columbia Egyetemen szerzett matematikusi diplomát. A doktori fokozat megszerzésébe is belekezdett, de ebben az időszakban alakították meg híres duójukat, a nem várt zenei sikerek miatt pedig abbahagyta ez irányú tanulmányait. 

garfunkel_02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4215448326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása