Old Time RNR Magazine

Erzsébet királynő nem ismerte fel a rock királyait

2020. március 02. - Teakbois

02_41.jpg

2005 márciusában négy legendás brit húrnyűvő, Eric Clapton, Brian May, Jimmy Page és Jeff Beck abban a kegyben részesült, hogy a Buckingham-palotában kezet foghatott és pár szót válthatott az akkor 78 éves uralkodóval, II. Erzsébettel, méghozzá a brit zeneipar ünnepi rendezvényén. Az udvarias hangvételű találkozó azonban felettébb kínosra sikeredett, ugyanis a királynő a négy nemzeti kincs gitárzseni közül csak egyet ismert fel, és még ő sem a több évtizedes munkássága okán ragadt meg az emlékezetében.

Az eseményről készült tévéfelvételen a királynő protokoll-főnöke Mayt választja ki első kézfogónak, mondván, „erre a gitárosra talán emlékszik felséged”, ugyanis a Queen riffmestere három évvel korábban a Buckingham-palota tetején állva játszotta el a God Save The Queent a hús-vér Queen tiszteletére az uralkodása 50. évfordulójára rendezett ünnepségen. May kijelenti, hogy rendkívül örül a találkozásnak, és bocsánatot kér, amiért olyan nagy zajt csapott 2002-ben. II. Erzsébet rájön, kiről is lehet szó: „Maga volt az a tetőn!” – bár a megállapítás végére majdnem kérdőjel kerül. Jimmy Page ekkor már láthatóan feszeng a sorára várva. A királynő ezzel a kérdéssel lép oda hozzá: „Akkor maga is…?” Page a segítségére siet: „Igen, én is gitáros vagyok…” May próbálja menteni a helyzetet, és hozzáteszi: „Jimmy a hősöm, a Led Zeppelin példakép volt számunkra.

Eric Clapton a maga pragmatikus módján fittyet hány az etikettre, nem várja meg, hogy a királynő őt is megpróbálja felismerni, ezért átveszi a kezdeményezést és közli a nevét: „Eric Clapton.” Szegény uralkodó, aki nincs hozzászokva az efféle illetlenséghez, ezt követően Beckkel is kezet fog, aztán Claptonhoz fordul, és az érdeklődés legkisebb jele nélkül formális csevegést indít: „Maguk jó hosszú ideje zenélnek már…” „Nagyjából 40 éve…” – válaszolja a Cream ex-tagja, majd Beckre és Page-re mutat, felemlegetve a Yardbirds-korszakukat: „Mindhárman megfordultunk ugyanabban az együttesben.

Az incidens annak idején jelentős mennyiségű port vert fel, hetekig csámcsogott rajta a brit sajtó, és persze a vitriolba mártott tollú (vagy inkább billentyűzetű) újságírók nem győztek gúnyolódni az érintetteken. Clapton elnéző gentleman-nek bizonyult, ugyanis utólag ezt nyilatkozta az Associated Press-nek: „Óriási megtiszteltetés volt találkozni a királynővel, és egyáltalán nem számít, hogy fogalma sem volt, kik vagyunk és mit csinálunk. Nem is vártam el tőle, hogy felkészült legyen rockból.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9815498944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása