Old Time RNR Magazine

Saját tűzharca ihlette Willie Nelson egyik fő slágerét

2020. április 23. - Teakbois

nelson_100.jpg

Revolverhősök… Magányos és mogorva lovasok… Kemény férfiak, aki nem szégyellnek olykor a csehó mélyén a poharukba sírni egy-egy csalfa nőszemély után sóvárogva… Ezek (és még jó néhány hasonlóan kellemes klisé) a régi vágású country muzsika szövegvilágának visszatérő témái. A műfaj egyik legnagyobb élő legendájának, a hétszeres Grammy-díjas, lemezek tízmillióit eladó Willie Nelsonnak megadatott, hogy jómaga is megtapasztalja, milyen érzés olyan, a golyókkal nem spóroló cowboynak lenni, amilyenekről e zenei irányzat megannyi slágere szól. Bár annak kétségtelenül örült volna, ha minderre nem a saját családján belüli erőszak miatt kerül sor.

A Shotgun Willie nem más, mint Nelson úr beceneve, amelyet lánya, Susie aggatott rá, miután a country fenegyereke tűzpárbajba keveredett az egyik vejével. Nelsonnak összesen hét gyermeke van, Susie és Lana nevű lányai első, 1952-től 1962-ig tartó házasságából születtek. A mamájukat, Marthát Willie többek közt azért hagyta ott, mert az rendszeresen verte őt – egyszer például belevarrta az alvó énekes-gitárost a lepedőbe, majd nekiesett egy seprűnyéllel.

nelson_101.jpg

Nem sokkal az 1973-as, ekkor még cím nélküli stúdióalbum munkálatainak megkezdése előtt Willie megtudta Susie-tól, hogy Lanát rendszeresen veri a férje, Steve Warren. Az egyébként elsősorban szelíd és füvezgetős természetéről híres ikon ekkor szépen bepattant az autójába, a Warren-lakhoz hajtott, majd közölte a vejével, hogy amennyiben még egyszer kezet emel a lányára, teketóriázás nélkül ledurrantja. Alig pár perccel azt követően, hogy Willie hazatért, Steve és a testvérei körbevették a zenész otthonát, és 22-es kaliberű vadászpuskákkal össztüzet zúdítottak rá. Willie és az épp nála vendégeskedő dobosa, Paul English viszonozták a lövéseket, mire a támadók visszavonulót fújtak. Később ugyan visszamerészkedtek, ám ekkor Willie felkapta English M1 Garand típusú puskáját, megsorozta vele Warrenék kisteherautóját, mire a feleségverő és fivérei megadták magukat, a kiérkező seriff pedig őrizetbe vette őket.

nelson_102.jpg

Nelsonnak már a lemezfelvétel idején jutott eszébe, hogy összehoz egy cseppet sem sötét hangulatú, viszont kellően önironikus dalt revolverhőssé nemesedett önmagáról. Az ihlet történetesen akkor szállta meg, amikor egy szállodai szoba vécéjén trónolt, úgyhogy a teljes dalszöveget a klotyópapírra firkantotta le. Talán ennek tudható be, hogy amikor az előzmények ismertetése után eljátszotta a friss szerzeményt barátjának, a szintén country szupersztár Kris Kristoffersonnak, az a rá jellemző tömörséggel elmefingnak titulálta az őt teljesen hidegen hagyó nótát. E sorok írója nem osztja a véleményét; remek, laza és tökös old school country rock sláger a Shoutgun Willie, érdemes gyakran meghallgatni. Nelson maga is büszke rá: az egyik legismertebb dalává vált, és egyben az 1973-as anyagának címadó tétele lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr8515632942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása