Old Time RNR Magazine

Mexikói puttó rock, benzingőz, sorozatfüggés

2020. április 27. - fehersolyom

mayansmc.jpg

A motoros életérzés (és a természetszerűen hozzá kapcsolódó blues-os dirty rock nóták) szerelmeseit 2008 és2014 közt, hét évadon keresztül boldogította a Kaszás, vagyis a Sons Of Anarchy című sorozat. A kiemelkedően sikeres széria alkotói 2018-ban egy spin-off elkészítésével kedveskedtek a rajongóknak: ez lett a Mayans MC, amely ugyanabban a fiktív világban, de egy másik, a dél-kaliforniai és mexikói határvidéken portyázó motoros banda életét mutatja be. A Maják 2019-ben a második évad kilométereit is letudták, 2020 szeptemberében pedig várhatóan a harmadik túrájukat kezdik majd.

A történet gerincét egy határokon és generációkon átívelő családi dráma adja, amelyben az MC tagok mellett felbukkannak a mexikói drogkartell emberei, a helyi gerillák, a korrupt zsaruk, a DEA és az NSA könyörtelen kopói. Aki szerette a SOA-t, az a Mayans MC-ben sem fog csalódni, ami azonban egyediséget biztosít az alkotásnak, az a kulturális miliő hiteles ábrázolása és a zenei aláfestés. A nagy előd producerei egy Forest Rangers nevű alkalmi formációt kértek fel arra, hogy rock klasszikusokat (a Rolling Stones-tól a Queen-ig) dolgozzon fel country-s, blues-os beütéssel, és persze sok dal eredetiben is felhangzott az alkotásban. Nos, a Mayans MC soundtrackjén is találkozunk hasonló kísérletekkel, de ezúttal a Paint It Black például spanyolul hallható: 

A Mayans MC esetében azonban nagyon erősen jelen van a spanyol nyelv és a mexikói kultúra. A vizuális megjelenítésben is erősen jelen van a „maja” kultúra, a dialógusok jelentős része – megkockáztatom, a fele – pedig spanyolul zajlik így aki eredeti nyelven akarja az amerikai sorozatot nézni, az kösse fel a Wrangler farmerjét. Hogy a spanyol nyelv erőteljes használatával a sorozat készítői autentikusak akartak-e lenni, vagy a potenciális latino közösség tagjai felé kívántak gesztust gyakroloni, azt nem tudom, mindenesetre mindkét cél elképzelhető. Egyébként már a főcímdal is – bár a szövege angol – közép-amerikai zenei motívumokra épül. Ha Quentin Tarantino most forgatná az Alkonyadtól pirkadatig-ot, bizonyára helyet kapott volna ez a nóta az ő soundtrackjén is. 

A motorosok rosszfiús imidzsének hangsúlyozásához egyébként egy-két utcai hangulatot idéző rap dal is elfért a soundtracken (például a Cypress Hill Rise Up-ja), de ez csak első hallásra idegen, a  sorozatban nagyon jó helyken vannak bedobva ezek a zenei alátámasztások. Ennek a legékesebb bizonyítéka a meglehetősen sajátos mexikói banda, a Molotov, amiben egy flamenco gitárost egy rockabilly bőgős kísér, és közben egy MC rappel-énekel. 

A sorozat készítői egyébként a szentimetálisabb jelenetek aláfestő-zenéjének nem rockballadákat, hanem igazi mariachi-flamenco alkotók dalait választották, amelyek szintén jó hangulati elemek, az akusztikus hangzásokat kedvelőknek pedig igazi csemegék. Összefoglalva: a sorozatfüggőknek jó választás lehet a Mayans MC, de ha valaki csupán zenekedvelő, és nyitottabb a klasszikus rockon túli, folkosabb ízekkel megspékelt rockzenére, annak is nagy felüdülést jelenthet a soundtrack. 

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr3415635862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása