Old Time RNR Magazine

Harcművész rocksztárok

2020. május 18. - fehersolyom

elvis_1.jpg

A rock'n'roll életformát sokan azonosítják a szex, drog és alkohol szentháromsággal... Ennek a sztereotípiának a kialakulásához persze meglehetősen sokat tettek hozzá a műfaj képviselői. Azonban sok rocksztár (főleg akik a fiatal éveiket túlélik) igyekszik tenni a mérleg másik nyelvébe is. Számos rockikon harcművészetek gyakorlásával tartja karban testét és szellemét. Lássuk hát a hét szamuráj szellemiségét követő hét retro rocksztárt!

  

Elvis Presley, a feketeöves kempós 

Történelmi tény, hogy a Király a kempo feketeöves gyakorlója volt, és tudását előszeretettel fitogtatta mások előtt is: Amikor Alice Coopert bemutatták neki, Elvis megkérte, hogy fogja rá a töltött pisztolyt, amit a kezébe adott, hogy kirúghassa belőle. Cooper természetesen eleget tett a kérésnek, Elvis pedig nem csak lefegyverezte, de egy szempillantás alatt kifektette a padlón a shock rock éllovasát. Az alábbi képen a rock and roll ősapja Ed Parker, a kempo karate amerikai meghonosítójának társaságában látható.

elvis_22_1.jpg

Joan Baez az aikidóra esküszik

baez_44.jpg

Az amerikai folkzene világhírű énekesnője, a virággyermekek bölcsődalainak szerzője a hetvenes években kitartóan gyakorolta a Harmonikus Erő Útját; olyannyira, hogy fekete övet szerzett ebben a harcművészeti ágban. Híres mondata: „Az aikido megtanított, hogyan viseljem el az élet terheit.”  El Pasóban egy aikido klub a mai napig e szavakat használja marketing célokra. 

Willie Nelson, az 5. danos country sztár 

Amerika egyik nemzeti kincse a modern koreai harcművészet, a GongKwon Yusul  5. danos nagymestere. 

willie-nelson.jpg

Phil Collen (Def Leppard): Gitárhős és karatemester 

Collen nem véletlenül rendelkezik még ma is irigylésre méltó fizikummal: feketeöves karatés, és emellett a thai bokszot is rendszeresen gyakorolja. 

phil-collen.jpg

Rikki Rockett (Poison), aki a versenyektől sem riad vissza 

A hajmetál korszak egyik legemblematikusabb dobosa a '90-es évek elején kezdett életmódváltásba. Fekete övet szerzett az akkoriban egyre divatosabb brazil jiu-jitsu sportágban. Több alkalommal indult versenyeken is, itt épp a 2010-es Pan American tornán Joao Crus neves BJJ oktatóval „gurult” a döntőben. Ja, és ma már saját harcművészeti iskolája is van Kaliforniában. 

Tommy Lee (Mötley Crüe), aki a nagymestertől vett leckéket 

Ha már hajmetál, dob és brasil jiu-jitsu: az éra egy másik nagy sztárja, Tommy Lee is rátalált a dél-amerikai küzdősportra, a vegán életmóddal együtt. A BJJ népszerűvé válásakor el is zarándokolt az őshazába, ahol a legendás alapítótól, Helió Gracie-től vehetett leckéket.  

tommyjiujitsu.png

Lou Reed , az ex-heroinista életmódváltó 

A Velvet Underground és Reed szólókarrierjének ikonikus szövegei egyértelműen utaltak a drogokra, különösen a heroin hatásaira. Idősebb korában azonban a rocklegenda jobbnak látta, ha inkább az ősi kínai életmódprogram,a Tai Chi gyakorlása felé fordul.

loureed.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr2315483178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása