Old Time RNR Magazine

Who: A „pisilős” lemezborító, amely rocktörténelmet írt

2020. augusztus 17. - Teakbois

02_47.jpg

1971 augusztusában jelent meg minden idők egyik legfontosabb rocklemeze, a Who Who’s Next című anyaga. A méltán népszerű album nem csupán a rajta található megannyi slágerről közismert, hanem egyedi borítója okán is, amely a zenekar tagjait ábrázolja, miután rigalánc lazaságúan lepisiltek egy betontömböt a semmi közepén. Lássuk, hogyan született meg az ominózus kép!

A Who épp hazafelé tartott egy kimerítő sunderlandi koncert után Londonba, amikor fotósuk, Ethan Russell − aki az út nagy részét az attól való rettegéssel töltötte, hogy bármikor egy fának csapódhatnak a gitáros Pete Townshend nem különösebben higgadt vezetési stílusának köszönhetően – egy út menti sheffieldi bánya területén megpillantott egy hatalmas betontömböt. A menő fényképész (aki többek közt a Beatlesnek is dolgozott) így foglalta össze az esettel kapcsolatos emlékeit 2013-ban a Carmel Magazine-nak: 

Készült pár lehetséges borítófotó korábban a Who’s Next-hez, de végül mindet elvetettük. Sem a túlsúlyos nagymellű hölgyet ábrázoló képem, sem az nem nyerte el a kiadó tetszését, amelyen Keith Moon, a Who dobosa női fehérneműben és a kezében korbáccsal feszített – viszont később mindkettőt felhasználták az anyag reklámkampányában. Pete eszeveszett száguldozása közben felfigyeltem a bányaterületen álló betontömbre, amely úgy nézett ki, mint a Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiájában szereplő monolit mása, úgyhogy szóltam Pete-nek, hogy hajtson hozzá. Elkezdtem fotózni a betontömböt, és rögtön tele lett a fejem mindenféle nagyon művészi koncepcióval a leendő beállításokat illetően, ám ekkor észrevettem, hogy Pete belerondított az elképzeléseimbe, és szépen oldalba pisálta a monolitomat. Ettől az akciótól azonnal irányt váltottak a gondolataim: „A fenébe a művészkedéssel, hugyozzák csak le mind a tömböt, az lesz a borítón!” A baj csak az volt, hogy a többieknek egyáltalán nem kellett könnyíteniük magukon, de végül erre is találtunk megoldást: A másik három tag pisifoltja „kamu”, egyszerűen vizet fröcsköltem a betontömbre. Utólag „hozzávágtam” az egészhez egy drámaibb hatású eget egy másik fotómról, és kész is volt a nagy mű. Tudtam, hogy szokatlanul merészet alkottam, de azt nem sejtettem, hogy rocktörténelmet írok vele.

03_25.jpg

Ráadás: 

Keith Moon marketinges felbukkanása.

04_33.jpg

MÉG TÖBB WHO!

 

AZ ÖKÖR ÉS A HAL MÉREGERŐS DUÓJA

 

RENDHAGYÓ FÜVESÍTÉS A STADIONBAN

 

PORNÓDIVAT ÉS ROCK AND ROLL (18+)

 

EMBERRABLÁSSAL GYANÚSÍTOTTÁK A WHO TAGJAIT

 

A WHO DOBOSÁNAK FILMES KALANDJAI

 

LISZT FERENC, AZ ELSŐ ROCKSZTÁR (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4916166512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása