Old Time RNR Magazine

Karate kölyök rocker módra

2020. augusztus 31. - fehersolyom

cobra_22.jpg

Robert Mark Kamen történetéből John G. Avildsen forgatott 1984-ben filmet Karate kölyök címmel, amely nagy kritikai és közönségsikert aratott. Az 1986-os folytatás inkább megismételte az első rész sikerét, mintsem túlszárnyalta, de ez a két mozifilm elég volt ahhoz, hogy a Karate kölyök egy örökös kultfilmként vonuljon be a filmtörténelembe. Az 1989-es, harmadik folytatás viszont annyira gyengén sikerült, hogy hosszú időre ki is múlt vele a sikerszéria, az 1994-es, Az új karate kölyök című alkotás pedig egy nagyon gyenge utánérzés volt, az eredeti szereplők és alkotók távol is maradtak tőle. 

2010-ig kellett várni a következő Karate kölyök filmre: ez egy gyenge reboot próbálkozás volt, amely (hiába Jackie Chan szerepeltetése és Will Smith fia, Jaden) elhasalt a kasszáknál és a kritikusoknál is. Innentől kezdve sokáig senki sem próbálta a kultikus Karate kölyök brandet újrahasznosítani, de a YouTube Premium szolgáltatás indulásakor, 2018-ban a csillagok összeálltak a régi kultalkotás méltó folytatásához. 2020-től a Netflix vette át a sorozatot: nem csak forgalmazásra, ugyanis a 2021-ben érkező harmadik évad már teljes mértékben a legnagyobb streaming-szolgáltató gondozásában jelenik majd meg. 

cobra_24.jpg

A Cobra Kai című projektet az eredeti "karate kölyök", Ralph Macchio álmodta meg. Bár ő nagyon sikeres gyereksztár volt az első két rész idején, későbbi színészi karrierje inkább televíziós produkciókra és független kisfilmekre korlátozódott. Most viszont főszereplője és producere is lett a szériának, és úgy tűnik, nem nyúlt mellé. Ugyanez mondható el William Zabkáról is, aki az első Karate kölyök filmben a nagy ellenlábast, Johnny Lawrence-et alakította. Zabka jellemzően B-kategóriás akciófilmekben tűnt fel mellékszereplőként. 

Mivel mindkét színész bőven túl van már az 50-en, és legnagyobb sikerüket mindketten a '80-as évek derekán készült Karate kölyökkel aratták, ezért Macchio elképzelése alapján formálódni kezdett egy, az eredeti történetet folytató sorozat, amely az szereplők 34 évvel későbbi életét mutatja be. A széria furcsa módon nem a Ralph Macchio által megformált Daniel "The Karate Kid" LaRussót, hanem az ellenlábas Johnny Lawrence-et helyezi előtérbe. 

ralph.jpg

Az elvált, alkoholista, alkalmi munkákból tengődő Lawrence még felnőtt korában is a LaRussótól elszenvedett vereség árnyékában él. 

cobrakai.jpg

A sorozat rengeteg visszatekintést használ, több jelenetet vágtak bele az eredeti filmből "flashback" formában, így a kontinuitás abszolút megvan. A karakterek felépítése is passzol, számos ki- és beszólás, tárgy, momentum utal az eredeti műre. Ezek közül kiemelkedik az, hogy egyes részeket a már elhunyt szereplőknek dedikálnak (például a Miyagit alapító Pat Moritának), ami egyrészt nagyon szép gesztus, másrészt érzelmileg is bevonja a filmet kedvelő retro-rajongókat.  Így a 40+-os nézők azt kapják, amit várnak, és ezt nem csak a 34 éves "ott folytatjuk, ahol abbahagytuk" sztori és a fent említett eredeti filmbevágások, hanem a zenei köntös is remekül biztosítja. A sorozat nyitójelenetében a főhős beugrik egy ütött-kopott Pontiac Firebirdbe, elfordítja a kulcsot, és elkezd üvölteni a Poison

Innen lehet tudni, hogy a készítők nem bíztak semmit a véletlenre, az igazi '80-as évek "karate + hair metal + tesztoszteron" hangulatot a muzsikával jócskán alátámasztják. Az már csak hab a tortán, hogy olyan párbeszédek hangzanak el random, hogy: "Szereted a REO Speedwagont?"  "Férfi az, aki nem szereti?" 

Persze a történet alkotói nem csak a nosztalgiafaktorra figyeltek. Ha már online formában készítenek sorozatot, az ifjú generációnak is megvannak az üzenetek: diákszerelem, bullying a chaten, családi drámák, szobafogság miatt, satöbbi. Szépen összeakasztja a bajuszt a nerd-generáció a tökös '80-as évekbeli karatésokkal, amelyből számos érdekes, vicces szituáció alakul ki, és ennek köszönhetően már kész is egy remek családi sorozat, amely a szülőknek és gyerekeknek egyaránt remek kikapcsolódást jelent, miközben üvölt a Ratt és a JourneyHa szereted a '80-as évek rockzenéit és hangulatát, ha szereted a Karate kölyköt, ha a tét nélküli szórakozást preferálod nagy agyalás nélkül, akkor: Join The Cobra Kai! 


cobrajoin.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9316183378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása